ΑΤΡΟΦΙΑ ΚΟΛΠΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΡΑ: ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ;

4
ημικρανία με αύρα
ΑΤΡΟΦΙΑ ΚΟΛΠΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΡΑ: ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ;

Σε γυναίκα με ημικρανία με αύρα, τα τοπικά οιστρογόνα χαμηλής δόσης για την ατροφία κόλπου θεωρούνται συνήθως αποδεκτά, γιατί περνούν ελάχιστα στο αίμα, σε αντίθεση με τα χάπια.

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ;

Η ημικρανία με αύρα συνδέεται με λίγο αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα με υψηλές δόσεις οιστρογόνων από το στόμα. Οι κολπικές μορφές χαμηλής δόσης δρουν κυρίως τοπικά και δεν δίνουν τις ίδιες διακυμάνσεις ορμονών. Παρ’ όλα αυτά κάθε απόφαση λαμβάνει υπόψη το συνολικό ιστορικό.

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ;

Συζητούνται το είδος της αύρας, η πίεση, το κάπνισμα και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Αν η γυναίκα προτιμά να αποφύγει τις ορμόνες, υπάρχουν ενυδατικά με υαλουρονικό και λιπαντικά. Η συνεργασία με τον νευρολόγο βοηθά όταν η ημικρανία είναι συχνή ή άλλαξε πρόσφατα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι μικρή η δόση των κολπικών οιστρογόνων;

Ναι. Η δόση είναι χαμηλή και δρα κυρίως τοπικά στον βλεννογόνο, γι’ αυτό διαφέρει από τη συστηματική ορμονική θεραπεία.

Ποια μορφή είναι καλύτερη, κρέμα, υπόθετο ή δακτύλιος;

Όλες δρουν παρόμοια. Η επιλογή γίνεται με βάση την ευκολία, την προτίμηση και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Κάθε περίπτωση αξιολογείται εξατομικευμένα στο γυναικολογικό ιατρείο.

Το περιεχόμενο είναι ενημερωτικό και δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση ή εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)