Η διόγκωση της κλειτορίδας σε ενήλικη γυναίκα χρειάζεται έλεγχο, γιατί μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη τεστοστερόνη, σε φάρμακα ή σε τοπική κύστη.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ;
Το μέγεθος της κλειτορίδας διαφέρει φυσιολογικά. Όταν όμως μεγαλώνει πρόσφατα, πιθανή αιτία είναι η αύξηση της τεστοστερόνης από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, από όγκους των επινεφριδίων ή από σκευάσματα. Άλλοτε η διόγκωση προέρχεται από κύστη ή φλεγμονή γύρω από την κλειτορίδα.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Η εκτίμηση περιλαμβάνει ιστορικό φαρμάκων, κλινική εξέταση και ορμονικές εξετάσεις αίματος, και αν χρειάζεται υπερηχογράφημα. Η αντιμετώπιση στοχεύει πρώτα στην αιτία. Μόνο όταν η αιτία έχει ελεγχθεί και η διόγκωση ενοχλεί, συζητείται χειρουργική διόρθωση.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση;
Ιστορικό, κλινική επισκόπηση του αιδοίου, συζήτηση των συμπτωμάτων και των προσδοκιών, και ενημέρωση για τις επιλογές.
Μπορεί η εκτίμηση να δείξει ότι δεν χρειάζεται επέμβαση;
Ναι. Συχνά η ανατομία είναι φυσιολογική και αρκούν απλές συμβουλές φροντίδας ή η ενημέρωση για τη φυσική ποικιλία.
Πρέπει να αποφασίσω αμέσως;
Όχι. Ο χρόνος σκέψης μετά την πρώτη συζήτηση είναι σημαντικός για μια ώριμη απόφαση.
Αξιολογείται και αντιμετωπίζεται στο γυναικολογικό ιατρείο.
Το περιεχόμενο είναι ενημερωτικό και δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση ή εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή.
Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος
Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος
Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής
Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com
Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74
Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.
Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" -
Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)




