ΜΠΟΡΕΙ Η ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΚΟΛΠΟΥ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ;

7
ξηρότητα κόλπου
ΜΠΟΡΕΙ Η ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΚΟΛΠΟΥ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ;

Η ξηρότητα κόλπου μπορεί να εμφανιστεί μετά από υστερεκτομή, κυρίως όταν αφαιρούνται και οι ωοθήκες, γιατί τότε μειώνονται απότομα τα οιστρογόνα του οργανισμού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ;

Αν οι ωοθήκες διατηρηθούν, συνεχίζουν να παράγουν ορμόνες και η ξηρότητα είναι λιγότερο πιθανή, αν και η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει λίγο νωρίτερα. Μετά την επέμβαση η κορυφή του κόλπου επουλώνεται και η πρώτη επαφή μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Η ξηρότητα αντιμετωπίζεται με ενυδατικά, λιπαντικά και, όταν οφείλεται σε έλλειψη οιστρογόνων, με τοπικά οιστρογόνα. Πόνος, αιμορραγία ή έκκριση από την κορυφή του κόλπου χρειάζονται έλεγχο. Η θεραπεία ξεκινά αφού επιβεβαιωθεί η πλήρης επούλωση.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Επηρεάζει η ατροφία την κύστη;

Ναι. Η ουρήθρα και η κύστη επηρεάζονται επίσης από την έλλειψη οιστρογόνων, με συχνουρία, κάψιμο και ουρολοιμώξεις.

Προλαμβάνεται η ατροφία;

Δεν προλαμβάνεται πλήρως, όμως η τακτική χρήση ενυδατικών και η έγκαιρη θεραπεία περιορίζουν την επιδείνωσή της.

Πόσο συχνή είναι η ατροφία μετά την εμμηνόπαυση;

Αφορά περίπου τις μισές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όμως πολλές δεν το αναφέρουν και δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Αξιολογείται και αντιμετωπίζεται στο γυναικολογικό ιατρείο.

Το περιεχόμενο είναι ενημερωτικό και δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση ή εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)