Γιατί μετά την επαφή μένουν κηλίδες από τον εύθραυστο ιστό με ατροφία;

5
κηλίδες μετά την επαφή από ατροφία
Γιατί μετά την επαφή μένουν κηλίδες από τον εύθραυστο ιστό με ατροφία;

Οι κηλίδες μετά την επαφή από ατροφία εμφανίζονται σαν λίγες ροζ σταγόνες στο χαρτί ή στο εσώρουχο, ώρες μετά, και τρομάζουν, παρότι συχνά προέρχονται από μικροτραυματισμό εύθραυστου ιστού.

Τι ισχύει;

Ο ατροφικός βλεννογόνος είναι λεπτός, με μικρά αιμοφόρα τριχοειδή που φτάνουν πολύ κοντά στην επιφάνεια και τοίχωμα που τραυματίζεται με ελάχιστη τριβή. Στην επαφή, ιδίως όταν η λίπανση είναι ανεπαρκής, δημιουργούνται μικροσκοπικές λύσεις της επιφάνειας που αιμορραγούν ελάχιστα, δίνοντας ροζ ή ανοιχτόχρωμες κηλίδες που φαίνονται αργότερα, στο στέγνωμα της περιοχής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μετά από γυναικολογική εξέταση ή έντονο στέγνωμα.

Τι να περιμένετε;

Η αξιολόγηση ξεκινά με εξέταση του κόλπου και της εισόδου για ορατή πηγή της αιμορραγίας, όπως ρωγμή ή ερεθισμένη περιοχή, και συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα όταν χρειάζεται εικόνα από το εσωτερικό της μήτρας. Αν βρεθεί μόνο εύθραυστος ατροφικός ιστός, η φροντίδα της ατροφίας με ενυδατικά, υαλουρονικό γενικά ή τοπικά οιστρογόνα όταν ενδείκνυνται μειώνει σταδιακά τους μικροτραυματισμούς, ενώ λιπαντικά στην επαφή περιορίζουν την τριβή.

Συχνές ερωτήσεις για κηλίδες μετά την επαφή από ατροφία

Γιατί η ξηρότητα δίνει κάψιμο και φαγούρα μαζί;

Ο λεπτός, ξηρός ιστός ερεθίζεται εύκολα, με καύσο, κνησμό και ευαισθησία στην τριβή.

Είναι φυσιολογικές οι κηλίδες αίματος με ξηρότητα;

Μπορεί να οφείλονται σε εύθραυστο ιστό, όμως κάθε αιμορραγία χρειάζεται εκτίμηση.

Η εκτίμηση και η αντιμετώπιση γίνονται στο γυναικολογικό ιατρείο.

Το περιεχόμενο είναι ενημερωτικό και δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση ή εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)