ΠΟΣΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ;

5
πρώτα κονδυλώματα
ΠΟΣΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ;

Τα πρώτα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως τρεις εβδομάδες έως οκτώ μήνες μετά την επαφή με τον HPV, αν και ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ;

Μετά την είσοδο του ιού στο δέρμα, τα κύτταρα χρειάζονται χρόνο για να πολλαπλασιαστούν και να σχηματίσουν ορατή βλάβη. Σε πολλές γυναίκες ο ιός μένει σε λανθάνουσα μορφή, οπότε τα κονδυλώματα εμφανίζονται μήνες ή και χρόνια αργότερα.

ΠΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ;

Γι’ αυτό η εμφάνιση κονδυλωμάτων δεν δείχνει πάντα πρόσφατη μόλυνση ή τον τελευταίο σύντροφο. Ένα νέο εξόγκωμα στη γεννητική περιοχή αξίζει εξέταση, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορώ να μεταδώσω τον ιό χωρίς ορατά κονδυλώματα;

Ναι, είναι δυνατό, αν και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχουν ενεργά κονδυλώματα.

Μεταδίδεται ο HPV από την τουαλέτα;

Πρακτικά όχι. Η μετάδοση από επιφάνειες είναι εξαιρετικά σπάνια.

Πόσο γρήγορα εμφανίζονται κονδυλώματα μετά τη μόλυνση;

Συνήθως από τρεις εβδομάδες έως οκτώ μήνες, αλλά μερικές φορές και πολύ αργότερα.

Κάθε περίπτωση αξιολογείται εξατομικευμένα στο γυναικολογικό ιατρείο.

Το περιεχόμενο είναι ενημερωτικό και δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση ή εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)