Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη και η εμφάνιση διαβήτη στο παιδί: Νέα επιστημονικά δεδομένα.

2733

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την  παραγωγή νέων κυττάρων, ιδίως των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης αυτής, ο οργανισμός  δυσκολεύεται να παράξει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ιδιαίτερα, ο έλεγχος για την αποφυγή της αναιμίας είναι ακόμα πιο σημαντικός.  Καθώς η αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μερικές φορές επικίνδυνη τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.
Οι επιπτώσεις της αναιμίας στην κύηση αφορούν κυρίως ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης νεογνού.

Ποίες οι επιπτώσεις της έλλειψης  βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη;

Η έλλειψη της  Β12 συσχετίζεται με αποβολές, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού κ.α.

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν επίσης συσχέτιση της έλλειψης  βιταμίνης Β12 με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στο παιδί.

Ας δούμε τι αναφέρει η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στo ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας  Ενδοκρινολογίας στο Μπράιτον:

Η βιταμίνη Β12  βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, του κρέατος, των πουλερικών , των αυγών και του γάλακτος. Η έλλειψή της είναι πιο πιθανό να συμβεί σε έγκυες γυναίκες, που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με έλλειψη της Β12 μπορεί να είναι  αποτέλεσμα του μη φυσιολογικού επιπέδου της λεπτίνης (ορμόνη που μας δίνει το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό).
Η μητρική Β12 μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του λίπους και να συμβάλει στα μη φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης, με αφορμή την γνώση αυτή  η  λεπτίνη διερευνήθηκε ακόμα περισσότερα.

Η λεπτίνη παράγεται από τα λιποκύτταρα του ανθρώπινου σώματος και τα επίπεδα της αυξάνονται ως απάντηση στην κατανάλωση των τροφίμων.
Ενώ η άπαχη διατροφή σχετίζονται με φυσιολογικά επίπεδα  λεπτίνης, η παχυσαρκία προκαλεί  αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης, τα οποία  παραμένουν σταθερά υψηλότερα από το κανονικό.
Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αντίσταση στη λεπτίνη και στην συνέχεια σε αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, η  μελέτη έδειξε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είχαν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης.
Αυτό υποδηλώνει ότι η μητρική Β12 μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την έκφραση του γονίδιου της λεπτίνης, αλλάζοντας τα επίπεδα στα οποία παράγεται η ορμόνη, ενώ το έμβρυο αναπτύσσεται.

Η λεπτίνη μπορεί να αυξηθεί για δύο λόγους στο μωρό. Είτε γιατί η χαμηλή Β12, οδηγεί  σε συσσώρευση λίπους στο έμβρυο, και αυτό οδηγεί με την σειρά του σε αύξηση της λεπτίνης, είτε γιατί  η χαμηλή Β12 προκαλεί  χημικές αλλαγές στα  γονίδια του πλακούντα που παράγουν λεπτίνη.  Ως συνέπεια της αυξημένης λεπτίνης, εμφανίζεται διαβήτης τύπου 2 στο παιδί.

Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας Γλυφάδας

Επιμέλεια κειμένου: Τριγάζη Χριστίνα
Μαία, Σύμβουλος Μητρότητας και Θηλασμού
Συνεργάτης του Μαιευτήρα – Χειρουργού – Γυναικολόγου

Ιωάννη Κ. Δημητρακόπουλου

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ