Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Έξυπνες συμβουλές για να το διακόψετε!

1391

Πώς θα νιώθατε κλεισμένη σε ένα μικρό γυάλινο κουτί, όπου συνεχώς σας βάζουν μέσα βλαβερό για την υγεία σας καπνό, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα μικρό παράθυρο, που να μπορείτε να ανοίξετε; Έτσι νιώθει και το μωρό σας, μέσα στη μήτρα σας όταν καπνίζετε…

Η ανάπτυξη όλων των οργάνων έχει ολοκληρωθεί σε εμάς τους ενήλικες και μπορούμε να μεταβολίσουμε κάποια ποσότητα του καπνού και των βλαβερών ουσιών του τσιγάρου και να τα αποβάλουμε από το σώμα μας μέσω της  διούρησης.
Το μωρό σας αντιθέτως, δεν είναι ακόμη ώριμο και δεν μπορεί να μεταβολίσει καμία βλαβερή ουσία, με αποτέλεσμα να λειτούργει αθροιστικά η συσσώρευση βλαβερών ουσιών, χωρίς να μπορεί να γίνει αποβολή τους.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη;

Το κάπνισμα στη εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή, αιμορραγία, υπερβολική και πρόωρη  ωρίμανση του πλακούντα (o οποίος υποστηρίζει το μωρό σας, παρέχοντας του οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά), χαμηλό βάρος γέννησης νεογνού, πρόωρο τοκετό, εμβρυικό και αιφνίδιο νεογνικό θάνατο.
Ακόμη, συνδέεται με τη γέννηση νεογνών με συγγενείς ανωμαλίες όπως καρδιακές ανωμαλίες, λυκόστομα, λαγώχειλο, ανεγκεφαλία κλπ

Επιπλέον, το κάπνισμα, κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις  στο μωρό σας. Καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει στην μετέπειτα ζωή του ασθματικό βήχα, προβλήματα με υπερκινητικότητα και διάσπαση  προσοχής, αλλά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Όπως αντιλαμβάνεστε οι επιπτώσεις του καπνίσματος είναι πολλές για το μωρό σας.
Για αυτό είναι σημαντικό και σας συστήνουμε να διακόψετε το κάπνισμα, μόλις μαθαίνετε πως είστε έγκυος, καθώς το πρώτο τρίμηνο, είναι το σημαντικότερο της κύησης, γιατί σε αυτό δημιουργούνται όλα τα ζωτικά όργανα του μωρού σας!

Ας δούμε μερικές έξυπνες συμβουλές για να διακόψετε το κάπνισμα ευκολότερα:

  • Φτιάξτε μια λίστα με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του μωρού σας, αλλά και στη δική σας και ανατρέξτε σε αυτήν, όταν το έχετε ανάγκη.
  • Κάποιες έγκυες αναφέρουν πως τους ήταν ευκολότερη η απότομη διακοπή του καπνίσματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να θέσετε ένα όριο περίπου 2 εβδομάδες μέχρι να διακόψετε οριστικά το κάπνισμα, όπου θα το μειώνεται σταδιακά, αλλά τηρήστε αυστηρά το χρονικό περιθώριο! Επιλέξτε όποιον τρόπο από τους δυο θεωρείτε καταλληλότερο για εσάς.
  • Απασχολήστε το στόμα σας μασώντας μια τσίχλα ή ένα γλειφιτζούρι ή ακόμη καλύτερα ωμά λαχανικά. Εάν θέλετε να απασχολείτε τα χέρια σας, παίξτε με ένα μολύβι, ένα κομπολόι, ένα αντί-στρες μπαλάκι, λύστε ένα Sudoku, πλέξτε, ζωγραφίστε κτλ.
  • Κολλήστε αντίγραφα του υπερηχογραφήματός σας στα σημεία που κάποτε καπνίζατε. Μην ξεχνάτε το κίνητρο σας!
  • Κάντε υπομονή. Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε το κάπνισμα και βρείτε τρόπους να ξεχνιέστε, περπατήστε, ακούστε μουσική κ.α.
  • Αποφύγετε χώρους, όπου καπνίζουν γιατί μπορεί να επηρεαστείτε και έχετε υπόψη σας πως και το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές. Τέλος, ζητήστε από όσους ανήκουν στο περιβάλλον σας να μην καπνίζουν μπροστά σας, για τους ίδιους λόγους.
  • Λέγονται πολλά για την ασφάλεια της χρήσης υποκατάστατων νικοτίνης, όπως τσίχλες, αυτοκόλλητα ή εκνεφώματα (spray) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επισήμως ο F.D.A. (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων των Η.Π.Α) έχει κατατάξει τα προϊόντα αυτά στην κατηγορία D. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα φαρμακευτικά προϊόντα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, πως ενδέχεται να είναι βλαπτικά για το έμβρυο.
    Επίσης, τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακόμη και ένα είναι χωρίς νικοτίνη, δεν είναι 100% ασφαλή για το έμβρυο.
    Συμπερασματικά, αποφύγετε την χρήση τους και στραφείτε σε εναλλακτικά μέσα.

Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας Γλυφάδας

Επιμέλεια κειμένου: Τριγάζη Χριστίνα
Μαία, Σύμβουλος Μητρότητας και Θηλασμού
Συνεργάτης του Μαιευτήρα – Χειρουργού – Γυναικολόγου

Ιωάννη Κ. Δημητρακόπουλου

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ