Δημητρακόπουλος Γυναικολόγος Γλυφάδα – Υπογονιμότητα – Αντιμετωπίστε τα αίτια: Βελτιώστε την ποιότητα των ωαρίων σας και αυξήστε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές

25888

Δημητρακόπουλος Γυναικολόγος Γλυφάδα – Υπογονιμότητα – Αντιμετωπίστε τα αίτια: Βελτιώστε την ποιότητα των ωαρίων σας και αυξήστε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές

Βάσει εκτιμήσεων, ένα στα έξι ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Στην Ελλάδα τα υπογόνιμα ζευγάρια υπολογίζονται στις 250.000 έως 300.000.

Με τον όρο «υπογονιμότητα» εννοούμε την αδυναμία σύλληψης έπειτα από 12 μήνες επαφής χωρίς αντισύλληψη. Εάν, δηλαδή, ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει επί 12 μήνες χωρίς αντισύλληψη και μετά το πέρας αυτού του διαστήματος δεν έχει προκύψει εγκυμοσύνη, τότε μιλάμε για υπογονιμότητα.

Η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας εκτείνεται από την αρχή της εφηβείας μέχρι την αρχή της εμμηνόπαυσης. Από τότε, δηλαδή, που αρχίζει η περίοδος της, μέχρι τη στιγμή που τελειώνει.

Σε σχέση με την γονιμότητα, το βιολογικό ρολόι της γυναίκας αρχίζει να μετρά αντίστροφα μετά τα 38-39 έτη. Ωστόσο, η πιο γόνιμη ηλικία είναι μεταξύ 25 και 30 ετών. Παρόλα αυτά, πολλά ζευγάρια περιμένουν έως τα 40 τους επειδή πια η επιστήμη το επιτρέπει, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες σύλληψης – ακόμη και κατά τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, δυο πράγματα συμβαίνουν: αφενός η ικανότητα της να συλλάβει ελαττώνεται, αφετέρου η πιθανότητα να αποβάλλει αυξάνεται. Ο κοινός παρανομαστής πίσω από όλα αυτά είναι η ποιότητα των ωαρίων.

Η Πτωχή ποιότητα ωαρίων είναι η αιτία της υπογονιμότητας σε ένα μεγάλο ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών (περίπου 15%).

Η ποιότητα των ωαρίων επίσης επηρεάζει την επιβίωση του εμβρύου, την επίτευξη και διατήρηση μιας εγκυμοσύνης, την ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου, καθώς και τις πιθανότητες ανάπτυξης επιπλοκών κατά την ενδομήτριο ζωή.  Πέρα από τα παραπάνω η ποιότητα των ωαρίων σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες παθολογίας της κύησης.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ωαρίων είναι η αυξημένη ηλικία της μητέρας, μικροθρεπτικά ελλείμματα, θυρεοειδοπάθειες και άλλες ενδοκρινικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης και άλλα σύνδρομα ή καταστάσεις που επηρεάζουν την γονιμότητα όπως το Σύνδρομο Πολύκυστικών Ωοθηκών, η Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου, η Ενδομητρίωση και άλλα. Όλα τα παραπάνω προκαλούν βιοχημικές διαταραχές που επηρεάζουν την γονιμοποίηση, την εμφύτευση και την ενδομήτριο ανάπτυξη του εμβρύου και το περιγεννητικό αποτέλεσμα.

Πτωχή ποιότητα ωαρίων σχετίζεται με  αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών κατά την κύηση, όπως υπέρταση κύησης, προεκλαμψία, εκλαμψία, αυξημένα ποσοστά καισαρικών, αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων ή εμβολών, αιμορραγιών κατά τον τοκετό, διαταραχών του θυρεοειδούς και διαβήτη κύησης. Οι  παραπάνω περιπτώσεις σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολών και πρόωρα/ελλειποβαρή νεογνά, τα οποία με τη σειρά τους παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους αναπηρίας, κώφωσης, διαταραχών της όρασης.

Επιπροσθέτως τα χαρακτηριστικά των εμβρύων αλλά και οι φαινότυποι των ενηλίκων που  θα προκύψουν, καθορίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την ποιότητα των ωαρίων, τα οποία προέκυψαν τα παραπάνω έμβρυα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργιών, μαθησιακών δυσκολιών, μεταβολικού συνδρόμου, προδιαβητικών καταστάσεων, αντίστασης στην ινσουλίνη, διαταραχών του θυρεοειδούς, υπέρτασης, δισλυπιδαιμίας και παχυσαρκίας, συνδέεται με πτωχή ποιότητα του ωαρίου από το οποίο προέκυψαν τα έμβρυα που αναπτύχθηκαν στους παραπάνω ενήλικες.

Η υπογονιμότητα καθαυτή αλλά και σύνδρομα ή νόσοι που επηρεάζουν την γονιμότητα όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, ενδομητρίωση, διαβήτης, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονές, προκαλούν μεταβολές στην βιοχημεία που επηρεάζουν τα βιολογικά υγρά όπως το ωοθηλακικό υγρό, τον ορό του αίματος και τα ούρα. Οι παραπάνω αλλαγές είναι μετρήσιμες και μπορούν να εκτιμηθούν με μία απλή εξέταση αίματος ή ούρων. Με την παραπάνω διαδικασία μπορούμε να εκτιμήσουμε την γονιμότητα ενός ζεύγους αλλά και να προσδιορίσουμε τα αίτια της υπογονιμότητας καθώς και να βελτιώσουμε την ποιότητα ωαρίων και εμβρύων και να αυξήσουμε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, είτε με φυσικό τρόπο είτε με την ενδεδειγμένη τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αντίστοιχες μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα πλήθος εφαρμογών που αφορούν την τραχηλική βλένη, υλικό ενδομητρίου, ωοθηκικό ιστό και ωοθηλακικό υγρό.

Ποιο συγκεκριμένα από ανάλυση  αίματος και ούρων προκύπτουν  στοιχεία για την ποιότητα των ωαρίων ανάλογα με το πρωτόκολλο διερεύνησης που μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα επίπεδα στεροειδών ορμονών και κυρίως της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης, της προλακτίνης, της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της τεστοστερόνης, της ανδροστενδιόνης, της αυξητικής ορμόνης, της ινχιμπίνης βήτα, της λεπτίνης, της αγγειοτενσίνης II, της αντιμιλέριας ορμόνης, της ωοθηλακιοτρόπου ορμόνης, των κυτοκινών, άλλων πεπτιδίων και πρωτεϊνών, όπως είναι οι απολιποπρωτείνες που σχετίζονται κυρίως με υπογονιμότητα λόγω ηλικίας, βιταμίνες όπως η D3, η Β9 και Β12, η ομοκυστείνη, η μυοινοσιτόλη, η αλλανίνη και η γλυκίνη, τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, τα επίπεδα συγκεκριμένων λιπαρών οξέων, γλυκόζης, προλίνης, καθώς και ουρίας, πεπτίδίων, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, και αμινοξέων.

Τα παραπάνω στοιχεία αξιολογούνται από τον ειδικό σε θέματα γονιμότητας γυναικολόγο, ο οποίος με την παραπάνω μέθοδο έχει την δυνατότητα να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει εξατομικευμένα παράγοντες που εμποδίζουν τόσο τη σύλληψη, όσο και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Φυσικά η γονιμότητα αφορά το ζεύγος, συνεπώς η διερεύνηση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον άνδρα με αντίστοιχες μεθόδους εξατομικευμένης διάγνωσης των αιτιών και αντιμετώπισης του ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας.

Πιο αναλυτικά στο Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες Διερεύνησης και Αντιμετώπισης Υπογονιμότητας Ζεύγους που συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Μελέτη Μεταβολικού Προφίλ για Εξατομικευμένη Διάγνωση και Θεραπεία στην Υπογονιμότητα
  • Ορμονική και Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Κύκλου Ωορρηξίας
  • Σπερμοδιάγραμμα
  • Δείκτης Κατακερματισμού του DNA σπερματοζωαρίων (DFI – DNA Fragmentation Index)
  • Υποβοηθουμένη Αναπαραγωγή – Εξωσωματική Γονιμοποίηση
  • Ενδοσκοπική Χειρουργική στη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας (Υστεροσκόπηση – Λαπαροσκόπηση)

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα παρπάνω θέματα στην σελίδα μας

dr-dimitrakopoulos.com

και να  επικοινωνήσετε μαζί μας

στα τηλέφωνα: 2106716126 και 6985646410

ή μέσω της εφαρμογής messenger.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ