Προκαλούν τα ταμπόν σύνδρομο τοξικού σοκ;

1451

 

Τα ταμπόν δεν προκαλούν σύνδρομο τοξικού σοκ. Έχει αναφερθεί η ύπαρξη μιας επιδημιολογικής σχέσης ανάμεσα στο εμμηνορρυσία σύνδρομο τοξικού σοκ (tss) και τη χρήση ταμπόν (todd 1988). Ενώ διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που εκδήλωσαν το εν λόγο σύνδρομο συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ταμπόν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι εκείνες των ομάδων ελέγχου, η βάση της σχέσης αυτής εξακολουθεί να έχει αβέβαιο χαρακτήρα. Το σύνδρομο τοξικού σοκ επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες και των δυο φύλων, και εμφανίζεται σε ποικίλες καταστάσεις.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ δεν είναι μια νέα νόσος. Μια υπόθεση υποστηρίζει ότι το σύνδρομο αυτό μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για τη θανατηφόρο πανώλη που θέρισε την Αθήνα το 430 με 427 π.χ. (langmuir et al).

Ένα οστρακοειδές εξάνθημα που προκλήθηκε από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο αναφέρθηκε το 1927. Το 1978 αναφέρθηκαν 7 περιστατικά συνδρόμου τοξικού σοκ που εκδηλώθηκαν σε παιδιά υπό μορφή λοίμωξης προκαλούμενης από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (todd Et al)

Από το 1978, έχουν αναφερθεί βάσει επιδημιολογικών ερευνών και κλινικών περιπτώσεων σύνδρομα τοξικού σοκ που εκδηλώθηκαν σε γυναίκες με έμμηνο ρύση, σε γυναίκες χωρίς έμμηνο ρύση, σε παιδιά, σε λεχώνες καθώς και σε άντρες που βρίσκονταν σε μετεγχειρητικό στάδιο. (brenda et al; harden ang cavanagh; rhee et al; todd et al 1978). Εγκαύματα, νύγματα εντομών και σοβαρά τραύματα έχουν συνδεθεί με το σύνδρομο τοξικού σοκ.

Το εμμηνορρυσιακό σύνδρομο τοξικού σοκ επέρχεται με ή και χωρίς χρήση ταμπόν (larkin et al; schlievert et al 1984) η ευπάθεια σε χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο ενδέχεται να επηρεαστεί από τον καταμήνιο κύκλο και τις διακυμάνσεις της ανοσοαντίδρασης. Τα ποσοστά εμφάνισης του συνδρόμου αυτού ποικίλουν μεταξύ των φυλετικών και εθνικών ομάδων, ωστόσο η σημασία αυτής της ποικιλομορφίας είναι ασαφής.

Σήμερα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο το γεγονός ότι οι διαφορές ασθένειες έχουν κυκλικές κορυφώσεις, οι οποίες σχετίζονται με τον καταμήνιο κύκλο. Κατά συνέπεια οι αυξανόμενοι παροξυσμοί (newmark and penry), οι εξάρσεις άσματος (skobeloff et al), τα συμπτώματα λοίμωξης (groer et al;sweet et al;weischer et al), οι καρδιακές αρρυθμίες (schwarz et al) και τα συμπτώματα συστηματικού ερυθηματώδη λύκου (steinberg and steinberg), είναι ορισμένες από τις πολλές διαταραχές που έχουν συνδεθεί με τις προεμμηνορρυσιακές περιόδους και τις πρώτες εμμήνους περιόδους. Η ευαισθησία στις λοιμώξεις ενδέχεται να διαφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου (harlow and ephross), καθότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από τις κυκλικές ορμονικές διακυμάνσεις (agarwal et al; northern et al;kalo-klein and witkin; stratton et al; sulke et al).

Το σύνδρομο τοξικού σοκ προκαλείται από τοξικογόνα στελέχη του (staphylococcus aureus) (altemeier et al). Λόγω του ότι τα περισσότερα άτομα εκτίθενται στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και έχουν αναπτύξει αντισώματα χάρη στην παραγωγή αντισωμάτων , το εν λόγω σύνδρομο είναι ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο. Όπως φαίνεται στο σχήμα 1, ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών εμμηνορρυσιακού συνδρόμου τοξικού σοκ στις Η.Π.Α. είχε αναφερθεί το 1980, όπου 325 περίπου λάμβαναν χώρα κάθε τρίμηνο. Ωστόσο στα χρόνια που ακλούθησαν σημειώθηκε μια απότομη πτώση. Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν το 1989 ήταν λιγότερα από 50 (centers for disease control-κέντρα ελέγχου νοσημάτων). Το εμμηνορρυσιακο σύνδρομο τοξικού σοκ αποτελεί ένα εξίσου σπάνιο φαινόμενο και σε παγκόσμιο επίπεδο: στο ηνωμένο βασίλειο για παράδειγμα, το 1994 αναφέρθηκαν 8 μόλις περιστατικά στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας (38 εκατομμύρια) (hansard). Σε πολλά μέρη του κόσμου δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ εμμηνορρυσιακο σύνδρομο τοξικού σοκ.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί το πραγματικό ποσοστό συχνότητας του συνδρόμου τοξικού σοκ, του οποίου η ακρίβεια μπορεί να επηρεαστεί λόγω υπερβολικής η ελλιπούς αναφοράς περιστατικών. Στις χώρες όπου το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι γνωστό, μπορεί και να περάσει απαρατήρητο. Σε εκείνες τις χώρες, όπου υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη ότι η χρήση ταμπόν είναι μείζονος σημασίας για τη διάγνωση (todd 1988), το εν λόγω σύνδρομο μπορεί να αναφέρεται μόνο στην περίπτωση γυναικών που χρησιμοποιούν ταμπόν, ενώ άλλες νόσοι μπορεί εσφαλμένα να διαγνωστούν ως σύνδρομο τοξικού σοκ (harvey et al 1982 and 1984). Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι ένα σύνδρομο, όχι μια νόσος, το οποίο πολύ εύκολα συγχέεται με άλλες ασθένειες. Ο ορισμός κλινικών περιπτώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των κέντρων ελέγχου νοσημάτων, παρουσιάζεται στον πινάκα 1. Σε άλλα υγιή άτομα, το σύνδρομο τοξικού σοκ εμφανίζεται αιφνιδίως με χαρακτηριστικά συμπτώματα πολλών ήπιων ασθενειών, όπως η γρίπη (parsonnet 1996; todd 1988). Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, εμέτους, υδαρή διάρροια, δυσφορία και μυαλγία. Είναι ενδεχομένως δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος το σύνδρομο τοξικού σοκ από το σηπτικό σοκ, τα οποία μπορεί και να συνυπάρχουν. Το 2 με 5% που εκδηλώνουν το σύνδρομο τοξικού σοκ πεθαίνουν από την ασθένεια (locksley; todd 1988). Η πλειοψηφία των θανατηφόρων αυτών περιστατικών έχουν εκδηλώσει μη εμμηνορρυσιακο σύνδρομο τοξικού σοκ.

Οι διαφορικές διαγνώσεις συνδρόμου τοξικού σοκ είναι πολλές, ιδιαίτερα αν συγκαταλεχτούν όλες οι ασθένειες που παρουσιάζουν εμπύρετη κατάσταση και εξανθήματα (parsonnet and kasper; todd 1988). Με μια προσεκτική εξέταση του ιατρικού ιστορικού της ασθενούς, με σωματική εξέταση καθώς και μέσω εργαστηριακών εξετάσεων μπορούν να αποκλειστούν πολλές πιθανότητες, και να περιοριστεί με τον τρόπο αυτό η διαφορικές διάγνωση στις εξής περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του συνδρόμου τοξικού σοκ (parsonnet and kasper).

  • Νόσος kawasaki
  • Στρεπτοκοκκική λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένης της οστρακιάς
  • Τοξική επιδερμική νεκρόλυση σταφυλοκοκκικής αιτιολογίας
  • Σηπτικό σοκ
  • Κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων
  • Μηνιγγοκοκκαιμία
  • Ιογενείς ασθένειες με εξανθήματα
  • Αντιδράσεις σε φάρμακα

Η χρήση ταμπόν κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας δεν προκαλεί σύμφωνα με τα ευρήματα σύνδρομο τοξικού σοκ (“reclassification…”; todd 1988) αλλά έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του συνδρόμου αυτού (osterholm et al; reingold et al). Συνεπώς το εμμηνορρυσιακό σύνδρομο τοξικού σοκ επέρχεται και χωρίς να γίνεται χρήση ταμπόν, ενώ το ποσοστό επανεμφάνισης του συνδρόμου τοξικού σοκ κυμαίνεται βάσει αναφορών, από 16 έως 67%, με η χωρίς χρήση ταμπόν (davis et al).

Διαβάστε Περισσότερα:

Απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα σχετικά με τα ταμπόν

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ