Γυναικεία Δυσλειτουργία Σωματικά και Ψυχολογικά Αίτια και Αντιμετώπιση.

21

Πρωτοποριακές ιατρικές τεχνικές αντιμετωπίζουν άμεσα το θέμα αυτό που  αποτελεί ταμπού και στίγμα με αποτέλεσμα γυναίκες  οδηγούνται σε απόγνωση  όταν αγνοούν τις νέες, αποτελεσματικές και ανώδυνες λύσεις της σύγχρονης ιατρικής που προσφέρουν ανάκτηση αυτοπεποίθησης και άνεσης στην καθημερινότητα  και  τις  διαπροσωπικές σχέσεις.

Γράφουν ο δρ Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Αριστούχος MSc (Μάστερ) Αισθητικής Ιατρικής και Αισθητικών Θεραπειών Πανεπιστημίου Camerino Ιταλίας με εξειδίκευση στην Επανορθωτική και Αισθητική Γυναικολογία

Γεωργία Παπαματθαίου Αριστούχος Μαία MSc (Μάστερ) in Applications of Biomedical Technology in Infertility – Male and Female Factor εξειδικευμένη στη συμβουλευτική υπογονιμοτητας και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, συνεργάτης του Μ/Γ Ιατρείου του Ιωάννη Δημητρακόπουλου. 

Τι είναι οι διαταραχές σεξουαλικής δυσλειτουργίας;

Ο όρος σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνει ένα σύνολο καταστάσεων οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε ένα άτομο από το να έρθει  σε σεξουαλική επαφή ή να ικανοποιηθεί πλήρως από αυτή για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών  . Ειδικότερα μπορεί να επηρεάσουν κάθε μια από τις φάσεις  της σεξουαλικής λειτουργίας οι οποίες είναι

1)Η φάση της επιθυμίας

2)Η φάση της διέγερσης –ερεθισμού

3)Η φάση του οργασμού

δημιουργώντας τις αντίστοιχες διαταραχές δυσλειτουργίας  ενώ αξίζει να αναφερθεί και η διαταραχή πόνου ή δυσπαρεύνεια  που έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Ο κολεόσπασμος αποτελεί μια επιπλέον σημαντική δυσλειτουργία  και συνήθως έχει ψυχολογικό υπόβαθρο.

Ποια είναι η συχνότητα εμφάνισης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες;

Αξίζει να τονιστεί πως οι διαταραχές σεξουαλικής δυσλειτουργίας επηρεάζουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού στη χώρα μας παρόλα αυτά δυστυχώς συχνά αποσιωπείται και δεν λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή που του αρμόζει επηρεάζοντας αρνητικά την σεξουαλική του υγεία αλλά και τη γενικότερη ποιότητα ζωής του . Συγκεκριμένα , σύμφωνα με στατιστική μελέτη του 2018 το συνολικό ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού που επηρεάζεται από τις συγκεκριμένες διαταραχές ανέρχεται στο 41%.

Ποια είναι τα κύρια αίτια διαταραχών σεξουαλικής δυσλειτουργίας ;

Τα αίτια των διαταραχών σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι σωματικά που οφείλονται σε κάποια πάθηση υγείας ή ψυχολογικά όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτά  συνυπάρχουν και αλληλοκαλύπτονται καθιστώντας την ολιστική προσέγγιση πολύ σημαντική για την επιτυχημένη  αντιμετώπισή τους .

Τα κύρια αίτια διαταραχής της σεξουαλικής διαταραχής επιθυμίας είναι τα εξής:

1)Η σεξουαλική επιθυμία και διέγερση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Παρόλα αυτά καινούριες, ανεξήγητες αλλαγές  πιθανός υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας παθολογικής κατάστασης γνωστής ως  γυναικεία διαταραχή σεξουαλικού ενδιαφέροντος (FSIAD). Για να τεθεί η διάγνωση του FSIAD το άτομο θα πρέπει να έχει σημαντικά ελαττωμένη επιθυμία, διέγερση ή και τα  δυο μαζί για διάστημα τουλάχιστον 6 μήνες.

2)Η επίμονη διαταραχή διέγερσης των γεννητικών οργάνων οδηγεί σε ανεξήγητη διέγερση των γεννητικών οργάνων χωρίς το άτομο να έχει την επιθυμία ή να θέλει να νιώσει διέγερση . και μπορεί να υπάρξει ακόμα κι ακούσιος οργασμός . Παλιότερα η πάθηση αυτή θεωρούνταν ψυχολογική πάθηση παρόλα αυτά αποδείχτηκε ότι έχει νευρολογικό υπόβαθρο πχ νευρικές και εγκεφαλικές βλάβες .

3)Άλλα αίτια όπως  ορμονικοί παράγοντες ψυχολογικοί παράγοντες (στρες, κατάθλιψη,

αρνητική αυτοεικόνα), αγγειακές παθήσεις, λήψη φαρμάκων που αναλύονται παρακάτω.

Τα κύρια αίτια  διαταραχής διέγερσης και οργασμού είναι :

1) κολπική χαλάρωση ή υποτονία λόγω τοκετών, γήρανσης  ή ορμονικών ανωμαλιών αλλά και  σε τραυματισμούς κατά τον τοκετό πχ ρήξεις περινέου, κόλπου, περινεοτομή σε εργώδη-δύσκολο τοκετό, ή ραγάδες γεννητικων οργάνων.

2) κολπική ατροφία  λόγω π.χ. εμμηνόπαυσης ή ορμονικών προβλημάτων

3)Ενδοκρινικές παθήσεις με πιο συχνή την έλλειψη οιστρογόνων σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που  είναι υπεύθυνη και για την πλειοψηφία των διαταραχών σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε γυναίκες ηλικίας 45-52 ετών. Κάποιοι επιπλέον ενδοκρινικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους διαταραχές είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός , το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά και η λήψη ανδρογόνων ή ανταγωνιστών υποδοχέων οιστρογόνων μετά από μαστεκτομή.

4)Αγγειακοί παράγοντες αφορούν παθήσεις όπως η αρτηριακή υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς τελικά μειώνουν την αιμάτωση στη περιοχή του κόλπου και της κλειτορίδας δυσκολεύοντας τη διέγερση και τον οργασμό.

5)Ψυχολογικοί παράγοντες : ψυχολογικές παθήσεις όπως το έντονο στρες και η κατάθλιψη, η αρνητική αυτοεικόνα ή η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων συνήθως επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν και διαταραχές οργασμού ή ακόμα και δυσπαρεύνια.

6)Παθήσεις ή κακώσεις του νωτιαίου μυελού (νοσήματα – π.χ. πολλαπλή σκλύρηνση) ευθύνονται κυρίως για διαταραχές σεξουαλικής διέγερσης και οργασμού.

7)Χρήση φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά ,τα αντιυπερτασικά ,τα αντιισταμινικά και η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Τα κύρια αίτια της δυσπαρεύνιας είναι :

  1. Ορμονικός παράγοντας – Χαμηλά οιστρογόνα: Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ατροφία των γεννητικών οργάνων που είναι το πιο συχνό αίτιο δυσπαρεύνιας.
  2. Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις από ΣΜΝ και οι κολπίτιδες μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή αλλά και εκτός αυτής.
  3. Πρόπτωση πυελικών οργάνων: όταν υπάρχει υποτονία του πυελικού εδάφους προκαλείται  πτώση των πυελικών οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη και η μήτρα μέσα στον κόλπο Άλλες παθολογικές καταστάσεις του πυελικού εδάφους (τραυματισμένοι ή σφιχτοί μύες) όπως και η πρόπτωση των πυελικών οργάνων μπορεί να προκαλέσουν  επίσης έντονο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ακόμα και ακράτεια ούρων.
  4. Τραυματισμοί: τραυματισμοί  γεννητικών οργάνων ή περινέου κατά τον τοκετό πχ ρήξεις περινέου, κόλπου, περινεοτομή σε εργώδη-δύσκολο τοκετό, ή ραγάδες γεννητικών οργάνων  .
  5. Χειρουργικές επεμβάσεις: Επεμβάσεις όπως η υστερεκτομή ,ογκολογικά χειρουργεία ή χειρουργεία αφαίρεσης μαστών αλλά και κολπικές κακώσεις οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία .

Κολεόσπασμος: Ο κολεόσπασμος είναι η συνεχόμενη ή επίμονη σύσπαση  και υπερτονία των μυών του κόλπου που επηρεάζει τη σεξουαλική επαφή. Πολύ συχνά τα αίτια του κολεόσπασμου έχουν ψυχολογικές ρίζες που συνυπάρχουν και συνδιάζονται με τα αίτια των υπόλοιπων διαταραχών σεξουαλικής δυσλειτουργίας όπως  οι τραυματισμοί κατά τον τοκετό, οι ραγάδες, προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, της πυέλου αλλά και λοιμώξεις όπως κολπίτιδες κα ουρολοιμώξεις. Τα ψυχικά τραύματα και αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν από τις πρώτες ακόμα επαφές κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενηλικίωση ιδιαίτερα σε τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες όπως ο βιασμός.

Αντιμετώπιση διαταραχών σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως στο άρθρο  είναι ιδιαίτερα  σημαντικό να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματική και πλήρη αντιμετώπιση αυτού του είδους των διαταραχών.

Η θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

-θεραπεία των αιτιών που προκαλούν σεξουαλικές δυσλειτουργίες,

-εξισορρόπηση των ορμονών,

– υποστήριξη γενικότερα της υγείας,

-επίλυση προβλημάτων υγείας και

-επικοινωνία ώστε να λυθεί το ψυχολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

1) Εξισορρόπηση του ορμονικού παράγοντα με στόχο την επίτευξη ιδανικών επιπέδων ενδογενών ορμονών και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων ατροφίας και ξηρότητας.

Ορμονική υποκατάσταση: Σε περιπτώσεις γυναικών με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων βοηθά η τοπική χρήση κρέμας οιστρογόνων ή η λήψη ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώσει την διαταραχή επιθυμίας ή διέγερσης αντιμετωπίζοντας την  ατροφία ,τη ξηρότητα ,τη χαλάρωση και την υποτονία του πυελικού εδάφους  βελτιώνοντας παράλληλα    την αισθητικότητα στη περιοχή των γεννητικών οργάνων, έχουν όμως παροδικά αποτελέσματα

Σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη , προδιαβητικών καταστάσεων όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά και σε περιπτώσεις με υποθυρεοειδισμό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αίτια του προβλήματος.

2)Ψυχολογική αντιμετώπιση  Η ψυχολογική υποστήριξη σε συνδυασμό με τις απαραίτητες  πρακτικές αντιμετώπισης σε κάθε περίπτωση διαταραχής σεξουαλικής δυσλειτουργίας βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και συμβάλει στην πλήρη επίλυση του προβλήματος. Ειδικότερα αυτού του είδους η αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη σε περιπτώσεις κατάθλιψης ,διαταραχές άγχους ,στρες ,σε  προγραμματισμένες επαφές όπως σε περιπτώσεις εφαρμογής πρωτοκόλων αντιμετώπισης υπογονιμότητας και σε περιπτώσεις κολεόσπασμου. Μπορεί επιπλέον να συμβάλει  στην  βελτίωση της σχέσης του ζευγαριού,τη διαχείριση ψυχικών τραυμάτων ,την απομάκρυνση αρνητικών πεποιθήσεων  σχετικά με το σεξ ,αλλά και τη βελτίωση της αυτοεικόνας και της αυτοπεποίθησης αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική λειτουργικότητα του ατόμου .

Σχετικά με την ψυχολογική  διαχείριση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών  πρέπει να τονίσουμε  ότι τα αίτια είναι σωματικά με ψυχολογικές επιπτώσεις.

3)Αισθητική και λειτουργική  αποκατάσταση: Σε περιπτώσεις μη συμμετρικών   ή υπερμεγέθων μικρών ή μεγάλων χειλέων , δυσχρωμιών , ουλών η αισθητική αποκατάσταση μπορεί να βελτιώσει θεαματικά πρακτικά την  διαταραχή σεξουαλικής λειτουργίας καθώς μειώνεται η τριβή  και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ,η πιθανότητα για κολπίτιδες   αλλά ταυτόχρονα βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό  αυτοπεποίθηση και η αυτοεικόνα της γυναίκας . Η λειτουργική αποκατάσταση περιλαμβάνει την αποκατάσταση της ξηρότητας ,ατροφίας ,ραγάδων ,της χαλάρωσης κόλπου και πυελικού εδάφους ακόμα και της ακράτειας ούρων σε ένα βαθμό ή του κολεόσπασμου  . Πολύ σημαντικό στόχο  αποτελεί αδιαμφισβήτητα και η αποκατάσταση της  δυνοτότητας ικανοποίησης ,διέγερσης και οργασμού καθώς αποτελεί βασικό κομμάτι της σεξουαλικής λειτουργίας κάθε γυναίκας .

Μια από τις πιο προηγμένες και αποτελεσματικές θεραπείες των συχνότερων σωματικών αιτιών των σεξουαλικών  δυσλειτουργιών των γυναικών είναι το “o”shot (orgasmic shot), που είναι η έγχυση PRP στον κόλπο και τα έξω γενετικά όργανα και κυρίως στη περιοχή του O SPOT ή G SPOT με ειδική τεχνική με αποτέλεσμα την έκκριση αυξητικών παραγόντων που  επιδιόρθωνουν, επαναπρογραμματιζουν και ανανεώνουν τον ιστό. Τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα του O SHOT είναι:

• Ισχυρότερη αίσθηση οργασμού

• Συχνότεροι οργασμοί

• Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία

• Αυξημένη αίσθηση κολπικού οργασμού

Αρκετές γυναίκες που δεν είχαν ποτέ κολπικό οργασμό πολύ συχνά μετά το Orgasmic  SHOT νιώθουν για πρώτη φορά κολπικούς οργασμούς. Άλλες γυναίκες που είχαν κολπικούς οργασμούς αλλά δεν έχουν πια, πολύ συχνά μετά το Orgasmic SHOT νιώθουν και πάλι κολπικούς οργασμούς ενώ ούτως η άλλως  η αίσθηση του κολπικού οργασμού είναι συχνότερη και εντονότερη και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά

Κολπική ξηρότητα-ατροφία

Κολπική υποτονία–  χαλάρωση

Αποκαθιστά ουλές  ή ραγάδες

Αντιμετώπιση ακράτειας ούρων μικρού βαθμού

Για την  αποκατάσταση της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας στο ιατρείο χρησιμοποιείται ένα σύνολο τεχνικών, υλικών και ιατρικών συσκευών

Χρησιμοποιούνται αυτόλογα ή ετερόλογα υλικά όπως:

  • Υαλουρονικό οξύ
  • peels
  • βιταμίνες
  • αμινοξέα
  • PRP
  • Νήματα  
  • Lipofiller
  • Botox

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους ή με ιατρικές συσκευές όπως:

  • RF,
  • CO2 laser, 
  • Carboxy Therapy

Όλες οι μη χειρουργικές τεχνικές που αναφέρθηκαν  πραγματοπούνται από τον εξειδικευμένο ιατρό στο ιατρείο σε 20-40 λεπτά,  χωρίς χειρουργείο, χωρίς πόνο, με ελάχιστη ταλαιπωρία της ενδιαφερομένης. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος, συνήθως μερικές ώρες και το κόστος μικρό, αντίστοιχο κάποιας άλλης αισθητικής θεραπείας.

4)Χειρουργική αποκατάσταση :Ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπως μεγάλου βαθμού προπτώσεις πυελικών οργάνων (κόλπος ,ουροδόχος κύστη),ακράτειας ούρων ,αισθητική αποκατάσταση από χειρουργεία (πχ μαστεκτομή ,ογκολογικά χειρουργεία) ή αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση της ανατομίας των γεννητικών οργάνων . Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η  μείωση και αποκατάσταση μικρών χειλέων (αιδοιοπλαστική)  που είναι πολύ δημοφιλής. Ενδείξεις αποτελούν

•             Ανεπιθύμητο σχήμα μήκος και μέγεθος – Ασσυμετρίες

•             Σκούρο χρώμα του δέρματος και του βλεννογόνου

•             Δυσκολία στην χρήση εσωρούχων μπικίνι και τζιν

•             Έλλειψη αυτοπεποίθησης από το σχήμα και το χρώμα

•             Επιθυμία για πιο όμορφο σχήμα γεννητικών οργάνων

 μια τέτοια επέμβαση συντελεί στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και άνεσης στην καθημερινή και σεξουαλική ζωή.

5)Αντιμετώπιση λοιμώξεων του γεννητικού συστήματος :Με την χορήγηση της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής αντιμετωπίζονται οι υπάρχουσες λοιμώξεις από ΣΜΝ και κολπίτιδες ,υποχωρεί  η αντίστοιχη συμπτωματολογία  και αποκαθίσταται η σεξουαλική λειτουργικότητα της γυναίκας .

6)Αποφυγή αλόγιστης χρήσης φαρμάκων όπως είναι για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά ,τα αντιισταμινικά και τα αντισυλληπτικά σε μακροχρόνια χρήση .

7)Αντιμετώπιση κολεόσπασμου: μια πρακτική αντιμετώπισης που ενδείκνυται για την περίπτωση του κολεόσπασμου είναι η εκπαίδευση της γυναίκας με κολποδιαστολείς .Η  προπόνηση γίνεται με την εισαγωγή πλαστικού ,λείου κολποδιαστολέα στο κόλπο με ταυτόχρονη χαλάρωση των μυών της πυέλου .

8) Αντιμετώπιση συνυπάρχοντων προβλημάτων υγείας που προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία όπως  αγγειακοί παράγοντες (αρτηριακή υπέρταση , οι δυσλιπιδαιμίες , παθήσεις ή κακώσεις του νωτιαίου μυελού νοσήματα –πολλαπλή σκλύρηνση, σακχαρώδης διαβήτης ).

Σχετικά με εμάς τα σημαντικότερα προβλήματα για τα οποία μας επισκέπτονται οι γυναίκες στο ιατρείο και οι σύγχρονες θεραπείες που προτείνουμε είναι:

Πρόκειται για προβλήματα όπως :

•             Κολπική υποτονία ή χαλάρωση

•             Ατροφία του κόλπου

•             Ξηρότητα του κόλπου

•             Πόνος κατά την  επαφή (δυσπαρεύνια)

•             Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ή σεξουαλική διέγερση

•             Μειωμένη αίσθηση οργασμού

•             Ακράτεια ούρων

     Τι είναι το Brief Sexual Symptom Checklist for Women(BSSCW);

To Brief Sexual Symptom Checklist for Women (BSSC-W) αποτελεί ένα εργαλείο που βοηθάει την γυναίκα να διασαφηνίσει και να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη σεξουαλική της λειτουργικότητα για τους τελευταίους 6 μήνες γνωρίζοντας ταυτοχοονα  καλύτερα  τον ίδιο της τον εαυτό .Σας παραθέτουμε το Brief Sexual Symptom Checklist for Women(BSSC-W) παρακάτω το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε και να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή επιπλέον διευκρίνιση.

1. Είστε ικανοποιηµένη µε την σεξουαλική σας λειτουργία;

– Ναι

– Όχι

Αν όχι, παρακαλώ απαντήστε τις παρακάτω ερωτήσεις

2. Πόσο χρονικό διάστηµα δεν είστε ικανοποιηµένος µε την

σεξουαλική σας λειτουργία;

…………. (µήνες)

4. Θα θέλατε να συζητήσετε τα θέµατα αυτά µε τον γιατρό

σας;

 Ναι Όχι

3α Ποιο πρόβληµα/ τα αντιµετωπίζετε µε την σεξουαλική σας

λειτουργία (ένα ή περισσότερα)

1 Έλλειψη ή µείωση σεξουαλικής επιθυµίας

2 Μειωµένη αίσθηση στα γεννητικά όργανα

3 Μειωµένη ύγρανση στον κόλπο

5 Δυσκολία επίτευξης οργασµού

6 Πόνο κατά την σεξουαλική επαφή

7 Άλλο: ………………………………

3β. Ποιο από τα παραπάνω προβλήματα σας απασχολεί περισσότερο; (επιλέξτε) 1 2 3 4 5

Στο ιατρείο μας παρέχονται οι πιο σύγχρονες  και εξελιγμένες τεχνικές αντιμετώπισης σεξουαλικής δυσλειτουργίας σύμφωνα με την τελευταία λέξη της ιατρικής επιστήμης βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων αναγεννητικής ιατρικής αναίμακτης χειρουργικής επανορθωτικής και κοσμητικής γυναικολογίας χρησιμοποιώντας πιστοποιημένες συσκευές τεχνικές και υλικά.  Παρέχουμε την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημά σας  πάντα εξατομικευμένα και με συνέπεια. Θα μας βρείτε Γούναρη 196 Γλυφάδα ,για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο τηλ. 210 6716126

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ