Υστερεκτομή και η ψυχολογική της διαχείριση

1977

Πολλές γυναίκες αλλά και οι σύντροφοι τους πιστεύουν ότι η μήτρα είναι το όργανο που ρυθμίζει την σεξουαλικότητα και παράγει ορμόνες. Η αλήθεια είναι ότι οι ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) παράγονται από τις ωοθήκες και όχι από τη μήτρα.

Όταν μία γυναίκα αναγκάζεται να προχωρήσει σε υστερεκτομή, έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά μεταβατικών σταδίων και αλλαγών.

Το πρόβλημα επιτείνουν οι μεταβολές που προκύπτουν στην ανατομία και φυσιολογία των γενετικών οργάνων μετά την υστερεκτομή. Η αναλυτική ενημέρωση από τον χειρούργο πριν από την επέμβαση θεωρείται ότι συμβάλλει στη διάλυση των μύθων που συχνά καταδυναστεύουν τη γυναίκα μετεγχειρητικά. Το γεγονός ότι η γυναίκα με την υστερεκτομή χάνει την δυνατότητα να κάνει παιδί, ειδικά αν δεν έχει, μπορεί να έχει ψυχολογικό φορτίο που χρειάζεται διαχείριση. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις εξαρτώνται τόσο από την προηγούμενη ψυχική κατάσταση της γυναίκας όσο και από τους λόγους που επέβαλαν την υστερεκτομή.

Γυναίκες με ανώριμη προσωπικότητα που αρνούνται ότι της έχει επηρεάσει η επέμβαση ή και εκφράζουν ικανοποίηση, συχνά υποκρύπτουν σοβαρή ψυχολογική επιβάρυνση και ενδεχομένως θα εμφανίσουν ψυχιατρικά συμπτώματα. Το 25% των γυναικών θα εμφανίσει κατάθλιψη. Η εικόνα πάντως δεν είναι διαφορετική, όσον αφορά τις ψυχικές επιπτώσεις από ασθενείς με άλλες σοβαρές παθήσεις ή άλλες μορφές μη γυναικολογικού καρκίνου.

Προσωπικά αν δεν υπάρχει παθολογία τραχήλου, προτιμώ την υφολογική υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας χωρίς τον τράχηλο), γιατί δεν διαταράσσει την σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας. Η υφολογική υστερεκτομή μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά. Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς η γυναίκα επιστρέφει πιο εύκολα και γρήγορα στις καθημερινές της συνήθειες που σίγουρα βοηθούν στην ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ