Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επιφέρουν αλλαγές στη μικροχλωριδα του κόλπου, συμπεριλαμβανομένων της εμμηνορρυσίας, της σεξουαλικής επαφής, της παρουσίας σεξουαλικών μεταδιδόμενων νόσων και της κάκωσης. Κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας, το pΗ γίνεται πιο αλκαλικό λόγω της παρουσίας της εμμήνου ροής. Επιπλέον οι συνδεόμενες με την εμμηνορρυσία μεταβολές, τις οποίες υφίσταται η κολπική χημεία, οι ορμόνες και τα κύτταρα, ενδέχεται να επηρεάσουν το ποσοστό ανάπτυξης και αποικισμού των βακτηριδίων στον κόλπο. Ωστόσο, διάφορες έρευνες απέδειξαν ότι οι αλλαγές αυτές δεν καθορίζονται ουσιαστικά από την χρήση των ταμπόν και ότι ο συνολικός αριθμός των αερόβιων και αναερόβιων στην μικροχλωρίδα του κόλπου δεν επηρεάζεται από τη χρήση του εν λόγω προϊόντος.
Η επίδραση των ταμπόν και σερβιετών στη μικροχλωρίδα του κόλπου αναλύθηκε σε 58 υγιείς εθελόντριες (loch and kaiser). Στη διάρκεια 2 καταμήνιων κύκλων, εξήφθησαν βακτηριδιακές και μυκητισιακές καλλιέργειες 3 φορές (πριν, κατά τη
διάρκεια και μετά την εμμηνορρυσία). Δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στη μικροχλωρίδα ανάμεσα στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ταμπόν και σε εκείνες που έκαναν χρήση σερβιετών. Ωστόσο περισσότερα βακτηρίδια εντοπιστήκαν στους κόλπους των εξής γυναικών:
- Των νεοτέρων έναντι των μεγαλυτέρων γυναικών
- Των γυναικών που χρησιμοποιούσαν ενδοκολπικό σπείραμα η που ελάμβαναν αντισυλληπτικά από το στόμα έναντι αυτών που δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου αντισυλληπτικά μέσα.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σύνθεση ενός ταμπόν επιδρά ελάχιστα στην ποιότητα η ποσότητα της μικροχλωρίδας κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας.
Γενικώς, δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη σχέσεως ανάμεσα στις κολπικές ζυμομυκητισιακές λοιμώξεις και τη χρήση των ταμπόν (geiger foxman). Επιπλέον η περίπτωση υποτροπιάζουσας αιδοιοκολπικής καντιντίασης εξετάστηκε σε μια μεγάλη πολυμεταβλητή έρευνα παρατήρησης, η οποία συνέκρινε τις κοινωνικοδημογραφικές, αναμνηστικές, κλινικές και μικροβιολογικές μεταβλητές ασθενών με υποτροπιάζουσα κολπική καντιντίαση έναντι των μεταβλητών ελέγχων που δεν μαρτυρούσαν υποτροπιάζουσα λοίμωξη (spinillo et al). Αποδείχτηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στη συχνότητα της χρήσης ταμπόν και της υποτροπιάζουσας καντιντίασης.
Η βακτηριδιακη κολπίτιδα, μια συνηθισμένη αιτία κολπικής λοίμωξης και απέκκρισης υγρών (yolsal et al), δεν έχει συνδεθεί με τη χρήση αναλώσιμων ταμπόν. Ο σχηματισμός αποικιών γαλακτοβάκιλλων στον κόλπο-γεγονός που ενδέχεται να συσχετιστεί με τη μείωση των κολπικών λοιμώξεων- δεν περιορίζεται από τη χρήση ταμπόν. Για την ακρίβεια έχει διαπιστωθεί ότι ο αριθμός γαλακτοβακιλλων τείνει να είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν (hawes et al).
Από όλα τα βακτηρίδια που συνήθως υπάρχουν στον κόλπο, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (staphylococcus aureus) προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη ανησυχία στις γυναίκες και στους ιατρούς τους, καθότι ορισμένα στελέχη αυτού του βακτηριδίου παράγουν μια τοξίνη –σύνδρομο τοξικού σοκ τοξίνης -1 (tsst-1)—η οποία προκαλεί σύνδρομο τοξικού σοκ(tss). Μολονότι οι περισσότεροι ενήλικες έχουν αντισώματα στο tsst-1, το εμμηνορρυσιακό σύνδρομο τοξικού σοκ μπορεί να αναπτυχτεί όταν σε μια γυναίκα με ανεπαρκή αντισώματα, σχηματιστούν αποικίες ενός στελέχους χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, το οποίο αρχίζει να παράγει τοξίνη ή γιατί ένα μικρό ποσοστό ατόμων αδυνατεί να αναπτύξει προστατευτικά αντισώματα.
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος υπάρχει σε πολλές γυναίκες, και η εμφάνιση του είναι συνηθέστερη στη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Σε μια έρευνα, για τους σκοπούς της οποίας εξετάστηκαν 52 γυναίκες (εκ των οποίων οι 12 χρησιμοποιούσαν σερβιέτες και οι 40 ταμπόν), ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος απομονώθηκε από το εξωτερικό τραχηλικό στόμιο 3 (5,8%) ασθενών στα μέσα του κύκλου, και από άλλες 9 ασθενείς (17,3%) κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας (noble et al;smith et al 1982). Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στη χρήση ταμπόν και στον αποικισμό του τράχηλου από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης: το 18% των γυναικών που έκαναν χρήση ταμπόν και το 17% εκείνων που χρησιμοποιούσαν σερβιέτες παρουσίασαν όπως διαπιστώθηκε από εξέταση, χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν καμία σχέση ανάμεσα στη χρήση ταμπόν και στον αυξημένο αποικισμό του κόλπου από χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (noble et al).
Έρευνες σχετικά με τον αποικισμό του κόλπου από στελέχη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, τα οποία προκαλούν tsst-1 τόσο σε ευρωπαίες όσο και αμερικανίδες, δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν την ύπαρξη σχέσεως ανάμεσα στη χρήση ταμπόν και στα ποσοστά αποικισμού (parsonnet et al 1993 and 1996).
Η ενεργός εμμηνορρυσία και σεξουαλική επαφή σε διάστημα μιας εβδομάδας πριν τη δειγματοληψία, χωρίς τη χρήση ταμπόν, συνδέθηκαν με τα αυξημένα ποσοστά αποικισμού από στελέχη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου που προκαλούσαν tsst-1.
Διαβάστε Περισσότερα:
Απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα σχετικά με τα ταμπόν
Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος
Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος
Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής
Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com
Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74
Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.
Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" -
Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)