Το στήθος «πέφτει» με τον θηλασμό;

3145

Είναι μύθος πως ο θηλασμός ευθύνεται για την «πτώση» του στήθους.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι εγκυμοσύνη είναι υπεύθυνη στις παραπάνω περιπτώσεις.

 

Κατά την εγκυμοσύνη λόγω των ορμονών  και του πρόσθετου βάρους που βάζει γυναίκα το στήθος διογκώνεται και πρήζεται.

 

Μετά την εγκυμοσύνη λόγω της  μεγάλης αυτής διάτασης βλέπουμε «πτώση» του στήθους  της γυναίκας.

 

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε πως ο θηλασμός δεν ευθύνεται για την πτώση του στήθους.
Συγκεκριμένα, γυναίκες που θήλασαν εννέα μήνες και γυναίκες οι οποίες δεν θήλασαν μετά τον τοκετό, δεν είχαν διαφορά ως προς την εμφάνιση του στήθους.

 

Μη σκέφτεστε λοιπόν αν θα θηλάσετε τα παιδιά σας για να μην πέσει το στήθος σας…

 

Ο θηλασμός είναι έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία του παιδιού σας καθώς και για τη δική σας υγεία.

 

Σύμφωνα με τη Unicef και το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το μητρικό γάλα είναι η ενδεδειγμένη τροφή για το μωρό σας και συστήνεται ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για έξι μήνες και η συνέχιση του μητρικού θηλασμού έως και δύο έτη.

 

Ακόμη, εάν το στήθος σας θα υποκύψει στο νόμο της βαρύτητας σχετίζεται με άλλους παράγοντες… όπως το κάπνισμα, τη διατροφή, τη γυμναστική, την ποιότητα του δέρματος, δηλαδή το κολλαγόνου και την ελαστίνη, το βάρος σας και την αυξομείωση του, αλλά και το μέγεθος του στήθους πριν την εγκυμοσύνη.

 

Πως μπορείτε να φροντίσετε το στήθος σας και να το προφυλάξετε από το νόμο της βαρύτητας;

 

Για να προφυλάξετε και να φροντίζετε το στήθος σας χρειάζεται να εφαρμόζετε κατά την εγκυμοσύνη, μετά τις 12 εβδομάδες κύησης, κρέμες ή λαδάκια που θα φροντίσουν ώστε το δέρμα σας να είναι καλά ενυδατωμένο και να έχει την απαραίτητη ελαστικότητα, ώστε να προφυλαχτεί και από τις  ραγάδες.

Ταυτόχρονα φροντίστε τη διατροφή σας, ώστε να μην πάρετε πολύ βάρος.
Ακόμη, φροντίστε κατά την εγκυμοσύνη αλλά και κατά το θηλασμό το στήθος σας να έχει την απαραίτητη στήριξη  και επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος στηθόδεσμου.

Κατά το θηλασμό επιλέξτε έναν μαλακό στηθόδεσμο χωρίς μπανέλες για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη ροή του μητρικού γάλακτος και για να μην φράξουν οι γαλακτοφόροι πόροι.

 

Ακόμη μετά την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της λοχείας μπορείτε να εφαρμόσετε τόσο καλλυντικές κρέμες για να την ανόρθωση και την ενυδάτωση του δέρματος στο μαστό σας αλλά και  γυμναστική.  Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις, οι οποίες θα δυναμώσουν τους μύες του στήθους και θα βοηθήσουν στο να έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα .
Ο ποσότητα και η γεύση του μητρικού γάλακτος δεν αλλάζουν με την γυμναστική. Εάν όμως κάνετε πολύ έντονη άσκηση και παρατηρήσετε άρνηση του μωρού να θηλάσει μετά την γυμναστική, αφήστε να περάσει μισή ώρα από τη γυμναστική, ώστε να έχει αποβληθεί το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται από τους μύες κατά την έντονη άσκηση.

 

Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας Γλυφάδας

Επιμέλεια κειμένου: Τριγάζη Χριστίνα
Μαία, Σύμβουλος Μητρότητας και Θηλασμού
Συνεργάτης του Μαιευτήρα – Χειρουργού – Γυναικολόγου

Ιωάννη Κ. Δημητρακόπουλου

 

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ