Το Τρίτο Τρίμηνο της Εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

2069

Η εγκυμοσύνη είναι ένα μοναδικό ταξίδι για την γυναίκα και τον σύντροφο της, το οποίο ολοκληρώνεται όταν κρατήσουν το παιδί στην αγκαλιά τους!

Η περίοδος της εγκυμοσύνης συνοδεύεται από σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.
Η έγκυος δεν είναι άρρωστη, χρειάζεται απλώς φροντίδα και στήριξη προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στη ψυχολογία της.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες. Η εγκυμοσύνη ξεκινάει από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου.

Η εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, χωρίζονται σε 3 τρίμηνα, το καθένα από τα οποία έχει τις δικές του αλλαγές, ανάγκες και συμπτώματα.

Τρίτο Τρίμηνο (29η -40η εβδομάδα κύησης) :

Το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ίσως είναι το πιο κουραστικό.
Το βάρος του μωρού έχει αυξηθεί και η καθημερινότητα γίνεται πιο δύσκολη.

Ίσως νιώθετε τα πόδια σας βαριά, να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, να νιώθετε πόνο στην πλάτη. Ακόμη, μπορεί η δυσκοιλιότητα να είναι εντονότερη, να εμφανίσετε αιμορροΐδες ή να γίνει εντονότερο το πρόβλημα εάν προϋπήρχε, να έχετε καούρες  και να παρατηρήσετε ελαφρώς πρησμένους αστραγάλους.

Είναι αναμενόμενο να κουράζεστε ευκολότερα, να λαχανιάζετε συχνά, να αισθάνεστε πίεση στην λεκάνη, να έχετε εντονότερη  συχνουρία, όσο το μωρό κατεβαίνει.

Στο τρίτο τρίμηνο η έγκυος βάζει το περισσότερο βάρος. Μπορεί να προστίθενται κιλά στην ζυγαριά σας, πολύ ευκολότερα.
Να αναμένετε αύξηση βάρους από 4,5 έως 5,4 κιλά σε αυτό το τελευταίο τρίμηνο. Από αυτά, τα 3 με 3,6 αντιστοιχούν στο παιδί.

Προσπαθήστε να έχετε σωστή διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα, να πίνετε πολύ νερό και να ξεκουράζεστε.

Ακόμη, βρείτε στάσεις που σας βολεύουν ή ανακουφίζουν, χρησιμοποιώντας  μαξιλάρια  και φροντίστε όσο είναι εφικτό να κοιμάστε στο αριστερό πλάι.

Στο τρίτο τρίμηνο πολλές γυναίκες νιώθουν σφιξίματα ή πετρώματα στην κοιλιά, αυτές είναι οι προπαρασκευαστικές συστολές ή Braxton Hicks. Αυτό συμβαίνει όταν η μήτρα σας συσπάται  για 30 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώνει ξανά.
Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι επώδυνες, δεν έχουν μεγάλη ένταση ή διάρκεια και δεν επαναλαμβάνονται περιοδικά.

Εάν νιώσετε επώδυνες συστολές που επαναλαμβάνονται και αυξάνονται σε ένταση και διάρκεια, δείτε υγρά να τρέχουν,  αίμα ή ροζ βλέννα, νιώσετε πόνο χαμηλά στην μέση καλέστε τον γιατρό άμεσα, καθώς αποτελούν σημάδια έναρξης τοκετού.

Καλό θα ήταν να αρχίσετε να προετοιμάζετε την βαλίτσα του μαιευτηρίου, τα απαιτούμενα έγγραφα και να επισκεφτείτε το χώρο, προκειμένου να είστε προετοιμασμένες και να νιώθετε πιο οικεία.

Στο τρίτο τρίμηνο της κύησης περίπου την 32η εβδομάδα γίνεται το Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης-Doppler όπου βλέπουμε πως αναπτύσσεται το έμβρυο και τη ροή του αίματος από τη μαμά προς το έμβρυο για να το υποστηρίξει επαρκώς.

Συναισθηματικά, είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε εντονότερα άγχος για την στιγμή του τοκετού.
Το ζευγάρι αρχίζει να προετοιμάζετε για την μεγάλη αλλαγή που θα συμβεί στη ζωή του. Αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο φόβο για τον πόνο, τις επιπλοκές και τα προβλήματα, τον ενθουσιασμό και την προσμονή.

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού βοηθούν το ζευγάρι να διαχειριστεί το άγχος και να προετοιμαστεί για την μεγάλη στιγμή που θα αντικρίσουν το μωρό τους.

Όσο θα πλησιάζει η ημέρα του τοκετού θα νιώθετε εντονότερα ανυπομονησία, ενθουσιασμό, αγωνία, φόβο…
Συζητήστε ότι σας απασχολεί με τον γιατρό και τη μαία και προετοιμαστείτε για το θαύμα της ζωής.

Σε λίγο θα έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας…!

 

 

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ