Τι είναι ο εμμηνορυσιακός κύκλος;

3231

Πέρα από την έμμηνο ρύση κατά την διάρκεια του καταμήνιου κύκλου  σε κάθε γυναίκα λαμβάνουν χώρα πολλές διαδικασίες ώστε να απελευθερωθεί ένα ωάριο από τις ωοθήκες και η μήτρα να προετοιμαστεί για μια εγκυμοσύνη.
Ο εμμηνορυσιακός κύκλος χωρίζεται  σε δυο κυρίως φάσεις, την ωοθηκική και την ωχρινική. Η πρώτη μέρα της περιόδου, δηλαδή πρώτη ημέρα που παρατηρείται  έμμηνος ρύση, σηματοδοτεί την έναρξη της ωοθηκικής φάσης του καταμήνιου κύκλου. Κατά την φάση αυτή η ωοθηλακιοτρόπος ορμόνη που εκκρίνεται από τον εγκέφαλο, διεγείρει τις ωοθήκες ώστε να αναπτυχτεί ένα επικρατές ωοθυλάκιο το οποίο περιέχει ένα ωάριο.
Κατά την ωρίμανσή του το επικρατές ωοθυλάκιο παράγει οιστρογόνα στα οποία προκαλούν ανάπτυξη του ενδομητρίου. Η ωοθυλακική φάση ολοκληρώνεται με την έναρξη της ωοθυλακιορρηξίας.  Η χρονική διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης  μπορεί να διαφέρει επηρεάζοντας την συνολική διάρκεια  του καταμήνιου κύκλου.

Η ωχρινική φάση ξεκινά με την ωοθυλακιορρηξία και συνεχίζεται μέχρι την έναρξη της νέας εμμήνου ρύσης. Η ωχρινική φάση διαρκεί συνήθως 14 ημέρες. Κατά την διάρκεια της ωχρινικής φάσης το ωχρό σωμάτιο της ωοθήκης παράγει προγεστερόνη η οποία ωριμάζει το ενδομήτριο και το προετοιμάζει για την εμφύτευση του εμβρύου.
Εάν δεν προκύψει εγκυμοσύνη τα επίπεδα προγεστερόνης μειώνονται  με αποτέλεσμα την έμμηνο ρύση.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ