Αλγόριθμος ζωής

1417

Νέο διαγνωστικό εργαλείο που ανέπτυξαν Έλληνες επιστήμονες επιτρέπει σε νεαρές γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, χωρίς να ρισκάρουν μια μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Αλγόριθμος ζωής
Νέα κορίτσια θα επωφεληθούν από το διαγνωστικό εργαλείο που προσφέρει ασφάλεια και γονιμότητα
«Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν» συμβούλευσε ο Ιπποκράτης συνοψίζοντας σε λίγες λέξεις την ουσία του ιατρικού λειτουργήματος. Γιατί μπορεί εμείς που φτάνουμε στο ιατρείο ως ασθενείς να έχουμε κατά νου μόνο το πρώτο μέρος της ιπποκρατικής συμβουλής, καθώς στόχος μας είναι να θεραπευτούμε με τη βοήθεια του γιατρού, όμως για τους γιατρούς εξίσου σημαντικό είναι και το δεύτερο σκέλος της.
Γιατρός ή προφήτης;
Για να καταλάβετε, ελάτε για λίγο στη θέση ενός γυναικολόγου ο οποίος λαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα του Παπ τεστ μιας νεαρής κοπέλας. Ναι, στα 25 της και χωρίς ακόμη να έχει κάνει παιδιά, η νεαρή ασθενής εμφανίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Ο γιατρός γνωρίζει ότι μόνο το 10%-30% των γυναικών με θετικό Παπ τεστ κινδυνεύει να αναπτύξει διηθητικό καρκίνο και επομένως χρήζει άμεσης παρέμβασης. Γνωρίζει δηλαδή ότι για την πλειονότητα των γυναικών (70%-90%) οι αλλοιώσεις δεν θα εξελιχθούν περαιτέρω. Τα παραπάνω είναι στατιστικές που προέκυψαν από επιδημιολογικές μελέτες και παρά το γεγονός ότι αποτελούν χρήσιμη γνώση δεν βοηθούν και πολύ τον γιατρό να πάρει αποφάσεις για τη συγκεκριμένη ασθενή.
Δείτε το δίλημμα: Αν ο γιατρός αποφανθεί ότι η ασθενής δεν χρήζει παρέμβασης, παίρνει το ρίσκο να βρεθεί ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα με μια ασθενή που πάσχει από καρκίνο και η ζωή της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Αν, αντιθέτως, αποφασίσει να παρέμβει δραστικά (η χειρουργική παρέμβαση ονομάζεται κωνοειδής εκτομή και συνίσταται στην αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του τραχήλου), μπορεί να προστατεύσει μεν τη ζωή της ασθενούς, αλλά να θέσει σε κίνδυνο τη γονιμότητά της καθώς οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε κωνοειδή εκτομή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών σε μελλοντικές κυήσεις.
Τι ωραία που θα ήταν αν υπήρχε τρόπος να προσδιοριστεί επακριβώς σε ποια κατηγορία ανήκει η νεαρή! Τι ανακουφιστικό για τον γιατρό να ξέρει ότι δεν προέβη χωρίς σοβαρό λόγο σε παρεμβάσεις που πιθανόν μείωσαν τη γονιμότητα μιας ασθενούς! Και φυσικά, τι ανακουφιστικό για την ίδια την ασθενή να γνωρίζει ότι λαμβάνει την ενδεδειγμένη για την περίπτωσή της θεραπεία!
Ο ελληνικός αλγόριθμος σωτηρίας
Ε, λοιπόν, τα παραπάνω δεν είναι απλά ευχολόγια. Χάρη σε μια ομάδα ελλήνων γιατρών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ευάγγελο Παρασκευαΐδη, το όνειρο της εξατομικευμένης παρέμβασης για ασθενείς με προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας γίνεται πραγματικότητα! Ειδικότερα, η Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Study Group), εργαζόμενη σκληρά τα τελευταία επτά χρόνια, πέτυχε να αναπτύξει έναν αλγόριθμο ο οποίος υποδεικνύει με εξαιρετική ακρίβεια σε ποια κατηγορία ανήκει η κάθε ασθενής με προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Με άλλα λόγια, ο αλγόριθμος αυτός αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του γιατρού στην κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση για τη διαχείριση κάθε περιστατικού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από το άρθρο των ελλήνων επιστημόνων που θα δημοσιευθεί σε ένα ειδικό τεύχος της έγκριτης ιατρικής επιθεώρησης «Gynecologic Oncology» το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιατρική ακρίβεια (Precision in Medicine). Ο τίτλος του άρθρου είναι «Personilised management of women with cervical abnormalities using clinical support system» και υπογράφεται από τους Μαρία Κύργιου, Αβραάμ Πουλιάκη, Γιάννη Παναγιωτίδη, Νίκη Μάργαρη, Παναγιώτη Μπουντρή, Γιώργο Βαλασούλη, Μαρία Παρασκευαΐδη, Ευριπίδη Μπιλιράκη, Μαρία Νασιουτζίκη, Αριστοτέλη Λουφόπουλο, Μαρία Χαρίτου, Δημήτρη Κουτσούρη, Πέτρο Καρακίτσο και Ευάγγελο Παρασκευαΐδη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το άρθρο υπογράφεται από ένα πλήθος ερευνητών: για την ανάπτυξη του αλγορίθμου απαιτήθηκε η συγκέντρωση στοιχείων από τρία πανεπιστημιακά νοσοκομεία και η περαιτέρω επεξεργασία τους από ερευνητές της πληροφορικής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ειδικότερα, στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών συνελέγησαν στοιχεία από 4.000 γυναίκες που πραγματοποίησαν περισσότερες από 6.000 επισκέψεις στα εν λόγω νοσοκομεία. Εκτός από το Παπ τεστ οι γυναίκες αυτές υποβλήθηκαν σε μια σειρά άλλων εξετάσεων, ενώ συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγια τα οποία στόχευαν να προσδιορίσουν την έκθεσή τους (ή μη) σε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στη μόλυνση από τον ιό HPV. Καθώς όμως ο ιός φέρει διαφορετικούς (και ως εκ τούτου με διαφορετική επικινδυνότητα) υποτύπους, απαιτείται μια σειρά μοριακών εξετάσεων για την αποκάλυψη της ταυτότητας και ενεργότητας (συμπεριφοράς) του υποτύπου σε κάθε ασθενή.
Ακρίβεια 98,6% με μία κίνηση
Οπως εξήγησε μιλώντας στο ΒΗΜΑScience η γιατρός κυτταρολόγος δρ Μ. Νασιουτζίκη, η μακρόχρονη συλλογική εργασία της ομάδας οδήγησε στην ανάπτυξη ενός «εξατομικευμένου αθροιστικού μοντέλου κινδύνου που λειτουργεί ως ένας φωτεινός σηματοδότης στη λήψη αποφάσεων διαχείρισης για το μέλλον των γυναικών. Αναλυτικότερα το μοντέλο βασίζεται, εκτός από το τεστ Παπανικολάου, σε συγκεκριμένους HPV σχετιζομένους βιοδείκτες, όπως το HPV DNA τεστ που προσδιορίζει την αιτία των αλλοιώσεων μέσω της ταυτοποίησης του ιού HPV, το τεστ mRNA που εντοπίζει συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ιού, το τεστ ανοσοκυτταροχημείας κ.λπ. Ολες αυτές οι εξετάσεις διεξάγονται έπειτα από μία και μόνη λήψη επιχρίσματος από τον τράχηλο με τη μέθοδο της κυτταρολογίας υγρής φάσης Τhin prep (η ίδια ανώδυνη διαδικασία λήψης δείγματος από τον τράχηλο για το γνωστό Παπ τεστ). Το παζλ του αλγορίθμου συμπληρώνεται από την κολποσκόπηση και από επιδημιολογικές ή άλλες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τις συνήθειες της κάθε γυναίκας».
Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από όλες τις εξετάσεις «συνδυάζονται με έναν σύνθετο μη γραμμικό τρόπο από το τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το ευφυές υπολογιστικό σύστημα που αναπτύξαμε» σημείωσε ο κ. Π. Μπουντρής και εξήγησε: «Το σύστημα λειτουργεί σαν ένα μαύρο κουτί, όπου ο κλινικός χρήστης εισάγει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων και λαμβάνει ως απάντηση την εκτίμηση κινδύνου με τη μορφή πιθανοτήτων».
Με άλλα λόγια, η ελληνική ερευνητική ομάδα ετοιμάζεται να παραδώσει στη διεθνή ιατρική κοινότητα ένα εργαλείο για την αξιοποίηση του οποίου δεν θα απαιτείται παρά η λήψη τραχηλικού επιχρίσματος και το οποίο μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα επιτρέπει στον γιατρό (μέσω ενός φιλικού προς τον χρήστη λογισμικού) να προσδιορίζει με ακρίβεια τις γυναίκες που χρειάζονται περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Η ακρίβεια του αλγορίθμου είναι πράγματι αξιοθαύμαστη, καθώς αγγίζει το 98,6%! Αλλά ποιες είναι οι ομάδες γυναικών που θα ωφεληθούν;
Για νέες γυναίκες 25-30 ετών
Σύμφωνα με τον καθηγητή Παρασκευαΐδη «παγκοσμίως, η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών που εμφανίζει σοβαρής μορφής προκαρκινικές αλλοιώσεις και συνεπώς χρειάζονται θεραπεία για να μην εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο είναι κορίτσια 25-30 ετών. Κατά κανόνα, πρόκειται δηλαδή για γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά ή έστω δεν έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους. Με δεδομένο ότι οι αφαιρετικές επεμβάσεις στον τράχηλο έχουν επιπτώσεις σε μελλοντικές κυήσεις, όπως πολλαπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό για αποβολές καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, αλλά και για σοβαρή προωρότητα και εξαιτίας αυτής και πολλαπλάσιο κίνδυνο για περιγεννητική θνησιμότητα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι επεμβάσεις αυτές να γίνονται μόνο όταν είναι απολύτως ενδεδειγμένες».
Αλήθεια, πόσες θα ήταν οι ενδεδειγμένες επεμβάσεις; Σύμφωνα με τον γυναικολόγο δρα Ευρ. Μπιλιράκη, «στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ετησίως περί τα 650 περιστατικά διηθητικού καρκίνου τραχήλου μήτρας και περίπου τα μισά έχουν δυσμενή κατάληξη». Τα περιστατικά αυτά ελπίζεται ότι θα μπορούν να προλαμβάνονται με την εφαρμογή του αλγορίθμου, καθώς όπως τόνισε ο κ. Μπιλιράκης «τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα υπάρχουν γυναικολόγοι εξειδικευμένοι στην παθολογία τραχήλου μήτρας, πιστοποιημένοι από την Ελληνική εταιρεία κολποσκόπησης και παθολογίας τραχήλου μήτρας (HSCCP), ικανοί να διαχειριστούν και να θεραπεύσουν τις προκαρκινικές αλλοιώσεις ή και τον όλως αρχόμενο καρκίνο τραχήλου, εφαρμόζοντας ειδικά διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής (EFC) και της Διεθνούς (IFCCP) Εταιρείας Κολποσκόπησης».
Για γυναίκες υπό θεραπεία
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο αλγόριθμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μια ακόμη κατηγορία γυναικών: «Είναι γνωστό από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι για κάθε 100 γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε κωνοειδή εκτομή, οι 10 θα χρειαστούν και δεύτερη θεραπεία κάποια στιγμή στη ζωή τους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά εφ’ όρου ζωής» μας είπε η δρ Νασιουτζίκη και προσέθεσε: «Εφαρμόζοντας τον αλγόριθμο μία και μοναδική φορά, έξι μήνες μετά την επέμβαση, μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις γυναίκες εκείνες που έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής και να τις ξεχωρίζουμε από τις υπόλοιπες που θα υποβάλλονται πλέον ήσυχες στον έλεγχο του υπόλοιπου γενικού πληθυσμού». Στην πραγματικότητα, όπως τόνισε και η πρώτη υπογράφουσα του άρθρου κ. Μαρία Κύργιου, η προσπάθεια των ελλήνων ερευνητών είναι απολύτως ενταγμένη στο σημερινό πνεύμα της ιατρικής «όπου το ζητούμενο είναι η εξατομικευμένη διαγνωστική προσέγγιση και φυσικά η αντίστοιχη διαχείρηση ή και θεραπεία».
Καθώς όμως ο αλγόριθμος είναι χρήσιμος στη δευτερογενή πρόληψη, αφορά δηλαδή γυναίκες που έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό HPV και έχουν αναπτύξει βλάβες στα κύτταρα του επιθηλίου του τραχήλου της μήτρας, με στόχο την έγκαιρη θεραπεία προς αποφυγή της εξέλιξης της νόσου σε καρκίνο, οι έλληνες ερευνητές δεν παρέλειψαν στη διάρκεια της συζήτησής μας να τονίσουν τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ κ. Α. Λουφόπουλος, «η πρωτογενής πρόληψη είναι ο εμβολιασμός εναντίον του ιού HPV. Σήμερα, το ποσοστό κάλυψης του γυναικείου πληθυσμού στη χώρα μας ανέρχεται στο 40%. Υπολογίζεται ότι για την εξάλειψη των κρουσμάτων απαιτείται ποσοστό κάλυψης της τάξεως του 70%. Είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιαστούν τα έφηβα κορίτσια και οι νέες γυναίκες όπως συστήνεται από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού».
Πηγη: http://www.tovima.gr/

 

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Επιστημονικά Υπεύθυνος
Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

 

Διεύθυνση: Γούναρη 196 Γλυφάδα

Τ.Κ. 166 74
Τηλ.: 210 6716126

Οι Υπηρεσίες μας αναλυτικά:

Γυναικολογία

 • Πλήρες Γυναικολογικό ChekUp.
 • Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα: Έγχρωμο Doppler Διακολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας Παραμητρίων Ωοθηκών
 • Τεστ Παπ κλασικό και Υγρής Φάσης (Thin Prep)
 • HPV DNA Tests Τυποποίηση και Ταυτοποίηση του Ιού των Αθρώπινων Θυλωμάτων (HPV Typing)
 • Έλεγχος και θεραπεία Κονδυλωμάτων και λοιπών Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων
 • Κολποσκόπηση
 • Κολπικές Καλλιέργειες – Μοριακή Ανίχνευση Παθογόνων – Μέθοδος Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction – PCR)
 • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Διαταραχών Περιόδου: Αμηνόρροιας, Αραιομηνόρροιας, Μηνομητρορραγιών
 • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων Υπογονιμότητας, Λειτουργικού Υπερανδρογονισμού, Αντίστασης στην Ινσουλίνη, Υπερτρίχωσης, Ακμής, Ανδρικού τύπου Παχυσαρκίας
 • Διερεύνηση και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με Προεμμηνόπαυση, Εμμηνόπαυση
 • Παθολογία Μαστού

Μαιευτική

 • Παρακολούθηση Κύησης
 • Παρακολούθηση Κύησης Υψηλού Κινδύνου
 • Μαιευτικό Υπερηχογράφημα
 • Προγεννητικός Έλεγχος
 • Συμβουλευτική για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία και το θηλασμό
 • Προετοιμασία για Φυσικό Τοκετό

Χειρουργική

 • Ενδοσκοπική Χειρουργική
 • Λαπαροσκόπηση
 • Υστεροσκόπηση
 • Θεραπεία Ενδομητρίωσης – Ινομυωμάτων
 • Κολπικά Χειρουργεία

 

Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας Ζεύγους

 • Μελέτη Μεταβολικού Προφίλ
 • Ορμονική και Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Κύκλου Ωορρηξίας
 • Σπερμοδιάγραμμα
 • Δείκτης Κατακερματισμού του DNA σπερματοζωαρίων (DFI – DNA Fragmentation Index)
 • Υποβοηθουμένη Αναπαραγωγή – Εξωσωματική Γονιμοποίηση
 • Ενδοσκοπική Χειρουργική στη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας (Υστεροσκόπηση – Λαπαροσκόπηση)

Εξατομικευμένη Ιατρική

 • Μελέτη Μεταβολικού προφίλ: Εξατομικευμένη Διάγνωση και Θεραπεία στην Μαιετική – Γυναικολογία και Υπογονιμότητα
 • Επιγενετική
 • Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία
 • Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και την Γυναικολογία
 • Βελτίωση Υγείας/Διάθεσης Έλεγχος βάρους / Αδυνάτισμα

Σεξουαλική Υγεία – Αναίμακτη Αισθητική Γυναικολογία και Σεξουαλική Αισθητική

 • Ανανέωση των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων άμεσα χωρίς χειρουργείο και χωρίς παρενέργειες, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές ιατρικές τεχνικές για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της μορφής χωρίς χειρουργική επέμβαση.
 • Αύξηση σεξουαλικής απόλαυσης – Αντιμετώπιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας, που μπορεί να οφείλεται σε
 • έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας,
 • έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης,
 • αδυναμία να σεξουαλικής κορύφωσης οργασμού
 • πόνο κατά την επαφή.
 • Αντιμετώπιση κολπικής χαλάρωσης λόγω
 • τοκετών,
 • ορμονικών προβλημάτων ή
 • λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης,
 • Αντιμετώπιση ατροφίας του κόλπου, συνήθως λόγω
 • εμμηνόπαυσης ή
 • ορμονικών προβλημάτων,
 • Αντιμετώπιση απώλειας ούρων
 • Λεύκανση – αντιμετώπιση Δυσχρωμίας – Μελάχρωσης του δέρματος των έξω γεννητικών οργάνων.

Αντιγήρανση / Ομορφιά / Αισθητική Ιατρική

 • Αποκατάσταση της σφριγηλότητας του δέρματος .
 • Ανόρθωση (Lifting) δέρματος.
 • Αντιμετώπιση χαλάρωσης δέρματος.
 • Αντιμετώπιση της γήρανσης / φωτογήρανσης.
 • Αναζωογόνηση δέρματος.
 • Σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος
 • Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
 • Θεραπεία ακμής, ουλών, ραγάδων
 • Αντιμετώπιση Αλωπεκίας
 • Αύξηση του όγκου του προσώπου.
 • Λείανση των ρυτίδων.
 • Βελτίωση του σχήματος και του περιγράμματος του προσώπου.
 • Σμίλεμα των χειλιών.

Παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών, που έχουν στόχο την ολοκληρωμένη φροντίδα της γυναίκας. Εφαρμόζουμε εξατομικευμένα πρωτοποριακές ιατρικές τεχνικές σε συνδυασμό με προσωπική επαφή, για να νιώθετε ασφαλείς.

Οι υπηρεσίες μας αφορούν τους τομείς της Γυναικολογίας, της Μαιευτικής, της Χειρουργικής (Λαπαροσκόπηση,Υστεροσκόπηση, Κολπικά Χειρουργεία) και της Αντιμετώπισης Υπογονιμότητας με δυνατότητα Εξατομικευμένης Διερεύνησης, Διάγνωσης και Θεραπείας βάσει δεδομένων που προκύπτουν από τη μελέτη του μεταβολικού προφίλ του ασθενούς, σε συνεργασία και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μεγαλύτερων Κλινικών Εφαρμοσμένης Μεταβολομικής Ιατρικής σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μιλάνο, Ζυρίχη). Με την Μελέτη του Μεταβολικού προφίλ, με εφαρμογές επιγενετικής, γυναικολογικής Βιοχημείας, ενδοκρινολογίας μικροθρεπτικής, ιατρικής διατροφής και αισθητικής ιατρικής επιτυγχάνουμε όχι απλά την καλλίτερη δυνατή διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία αλλά και πρόληψη υγείας με χρονικό ορίζοντα 10ετίας σε πολλές περιπτώσεις και παρέχουμε δυνατότητες βελτίωσης της σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας που συμπεριλαμβάνουν την αντιγήρανση, την ομορφιά, την Σεξουαλική Υγεία και Σεξουαλική Αισθητική

Ο όρος υγεία της γυναίκας στην ευρύτερη του έννοια δεν περιορίζεται απλά στα κλασσικά θέματα υγείας που αφορούν τη γυναίκα όπως ενδεικτικά την κύηση, την εμμηνόπαυση και τις παθήσεις γεννητικών οργάνων π.χ. της μήτρας, σαλπίγγων, ωοθηκών και του μαστού. Επιπλέον περιλαμβάνει και ιδιαιτερότητες στα θέματα υγείας που παρουσιάζουν και τα δυο φύλα, καθώς κάποια προβλήματα υγείας επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο γυναίκες και άντρες αλλά και κάθε γυναίκα ξεχωριστά ανάλογα με την γενετική της προδιάθεση και τον τρόπο ζωής της.

Για παράδειγμα οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε σχέση με τους άντρες στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, στις νόσους του ουροποιητικού (ουρολοιμώξεις, νεφρολιθιάσεις) και γενικά στις φλεγμονές. Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Η γονιμότητα αφορά το ζεύγος, συνεπώς η διερεύνηση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον άντρα και τη γυναίκα, προκειμένου να ξεπεραστούν παράγοντες που εμποδίζουν τόσο τη σύλληψη, όσο και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Από τη στιγμή της επίτευξης κύησης, στόχος είναι η ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές που αφορούν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο.
Παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς την ομαλή εξέλιξη της κύησης και το περιγεννητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αυξημένη ηλικία της μητέρας, θυρεοειδοπάθειες ή άλλα ενδροκρινολογικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, ο διαβήτης και προδιαβητικές καταστάσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προδιαθετικούς παράγοντες για εμφάνιση μητρικών επιπλοκών, όπως υπέρταση, προεκλαμψία, εκλαμψία, διαβήτη κύησης, θρομβώσεις, αιμορραγία μετά τον τοκετό και αυξάνουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού αποβολών, καισαρικής τομής και γέννησης λιποβαρών ή πρόωρων νεογνών, τα οποία στατιστικά εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα στην ανάπτυξη και ψυχοσωματική εξέλιξη, νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα ακοής και όρασης, αλλά και χρόνιες παθήσεις όπως θυρεοειδοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με τα κρατούντα δεδομένα οι συνθήκες κατά την ενδομήτριο ζωή, φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη του νεογνού στην ενήλικο ζωή και την εμφάνιση παθήσεων, όπως παχυσαρκία ή αυξημένο σωματικό βάρος, αλλεργίες, διαβήτη ή προδιαβητικές καταστάσεις (μεταβολικό σύνδρομο, αντίσταση στην ινσουλίνη), θυρεοειδοπάθειες και υπέρταση.

Συμπερασματικά, επιδιώκουμε την γέννηση υγιών παιδιών, που θα έχουν τις καλύτερες δυνατότητες ψυχοσωματικής εξέλιξης.

Η πρόληψη, διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία θα πρέπει, σύμφωνα με τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα, να βασίζονται στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της αιτίας σε κάθε πρόβλημα υγείας ή της δυσλειτουργίας που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας και όχι απλά στην διαχείριση κάποιου συμπτώματος. Οφείλουμε να εντοπίζουμε την βασική ανισορροπία του οργανισμού σε χημικό και βιοχημικό επίπεδο, έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση υγείας κάποιου προληπτικά, να διαχειριστούμε ένα χρόνιο νόσημα και μπορούμε να επιλέξουμε την θεραπευτική προσέγγιση που ταιριάζει καλλίτερα στον κάθε συγκεκριμένο οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διαμορφώσουμε μια θεραπεία που θα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τον συγκεκριμένο οργανισμό, να καλύψουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως π.χ. βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία αλλά και να προτείνουμε την κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός για να λειτουργήσει καλλίτερα

Το σώμα μας είναι ένα περίπλοκο εργαστήριο στο οποίο πραγματοποιούνται εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις. Χιλιάδες ουσίες αντιδρούν μεταξύ τους και ενώνονται για να σχηματίσουν νέες ουσίες ή διασπώνται στα συστατικά που τις αποτελούν.

Ο συνδυασμός αυτών των χημικών αντιδράσεων ονομάζεται μεταβολισμός. Συνήθως όταν ένα άτομο ακούει τη λέξη «μεταβολισμός» σκέφτεται τη λειτουργία του εντέρου ή την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους.

Σκοπός του μεταβολισμού είναι η μετατροπή των διάφορων ουσιών έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η δομή και η αναγέννηση οργάνων και ιστών , ενώ η δεύτερη είναι η παραγωγή ενέργειας. Αυτοί οι δύο μηχανισμοί, ο δομικός και ο ενεργειακός, αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της ζωής στους βιολογικούς οργανισμούς.

Ο μεταβολισμός στην ουσία είναι το σύνολο των διαδικασιών που μας επιτρέπουν να ζούμε. Φανταστείτε έναν οργανισμό που μπορεί να χτίσει και να αναγεννήσει τα κύτταρά του, τους ιστούς και τα όργανά του χωρίς δυσκολία, ενώ έχει στη διάθεσή του άφθονη ενέργεια. Αυτή είναι η περιγραφή ενός υγιούς οργανισμού.

Οποιοδήποτε μπλοκάρισμα ή μη ιδανική απόδοση των διαδικασιών αυτών θα απομακρύνει τον οργανισμό από την υγιή κατάσταση και θα τον φέρει πλησιέστερα στην εμφάνιση νόσου.

Αν κοιτάξουμε την ετυμολογία της λέξης «αρρώστια» προέρχεται από το στερητικό «α» και το «ρώννυμαι» που σημαίνει υγιαίνω, κάποιος που δεν μπορεί να είναι υγιής. Για να διορθώσουμε την αρρώστια δεν αρκεί να καταστείλουμε τα συμπτώματα της νόσου, πρέπει να βοηθήσουμε το σώμα να επαναφέρει την υγεία. Φαίνεται προφανές αλλά τις περισσότερες φορές, αντί να ασχοληθούμε με την ενίσχυση της υγείας, ασχολούμαστε με την καταστολή της νόσου, πράγμα που δεν έχει αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε χρόνιες καταστάσεις.

Το ανθρώπινο σώμα, όπως είδαμε και προηγουμένως, είναι στην πραγματικότητα μια μηχανή εσωτερικής καύσης που καίει άνθρακα (τροφή) με την παρουσία οξυγόνου. Για να συμβεί αυτό στη μέγιστη δυνατή απόδοση θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ουσίες για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας.

Ένα αυτοκίνητο, χρησιμοποιεί επίσης έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, χρειάζεται καύσιμα, φίλτρα, λάδια, νερό, βαλβίδες, καταλύτες, αέρα, μπουζί κ.λ.π. Ομοίως αλλά σε πού πιο σύνθετο επίπεδο, οι ζωντανοί οργανισμοί, με τη χημική μετατροπή των ουσιών που εισάγονται μέσα από τις τροφές και την εισπνοή αέρα, λειτουργούν ομαλά ή όχι σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των συστατικών που προβλέπονται από τον «κατασκευαστή».

Αν πάρουμε μια Ferrari, για παράδειγμα, και αντί να χρησιμοποιήσουμε σωστή βενζίνη υψηλής καθαρότητας και να την οδηγήσουμε στον αυτοκινητόδρομο, τη γεμίσουμε με πετρέλαιο και την οδηγήσουμε σε χωματόδρομους, θα παρουσιάσει σίγουρα δυσλειτουργίες.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να αγοράσουμε ένα καινούργιο αυτοκίνητο που παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα εξαρχής. Κάτι δεν πήγε όπως αναμενόταν κατά τη διάρκεια των διάφορων σταδίων της παραγωγής του και προκλήθηκε μια δυσλειτουργία που οφείλεται σε κατασκευαστικό πρόβλημα.

Ακόμα και στους ζωντανούς οργανισμούς είναι δυνατό να εμφανίζονται δυσλειτουργίες (ασθένειες) που οφείλονται σε λανθασμένη χρήση ή που υπάρχουν από την γέννησή τους. Μιλάμε λοιπόν για επίκτητες (που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής) ή για συγγενείς (από τη γέννηση) ασθένειες.

Από τη δεκαετία του 1940 οι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν τις μεταβολικές οδούς για να βρουν την αιτία των ασθενειών. Αρχίσαμε λοιπόν να μετράμε και να μελετάμε το αποτέλεσμα των μεταβολικών αντιδράσεων, τους μεταβολίτες.

Ο κλάδος που ασχολείται με την μέτρηση και τη μελέτη των μεταβολιτών, ονομάστηκε Μεταβολομική.

Η Μεταβολομική λαμβάνει το όνομά της όπως και άλλες βιολογικές επιστήμες, με την προσθήκη της κατάληξης –omics, που σημαίνει τη μελέτη μιας ομάδας μορίων με παρόμοια χαρακτηριστικά:

 • Gen –omics: Μελέτη των γονιδίων.
 • Prote-omics: Μελέτη των πρωτεϊνών
 • Metabol-omics: Μελέτη των μεταβολιτών.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 5.000 διαφορετικούς μεταβολίτες. Από την δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις μας επέτρεψαν να μετρήσουμε και να ταυτοποιήσουμε καθέναν από τους μεταβολίτες του ανθρώπινου σώματος. Η μέτρηση των διαφόρων μεταβολιτών μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίζουμε τα ακριβή σημεία όπου παρουσιάζονται βιοχημικές βλάβες και συνεπώς την προέλευση μιας μεταβολικής δυσλειτουργίας.

Η Μεταβολομική βρίσκει διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές σε πολλαπλά πεδία , όπως:

 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Παθήσεις του πεπτικού συστήματος
 • Ογκολογία
 • Διαβήτης
 • Αυτισμός
 • Νευρολογικά νοσήματα
 • Παχυσαρκία
 • Καρδιολογία

Η εύρεση της πραγματικής αιτίας όλων των χρόνιων ασθενειών ανοίγει επίσης το δρόμο στην αιτιολογική θεραπευτική παρέμβαση.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, ο Thomas Edison έκανε την ακόλουθη προφητεία: «Ο ιατρός του μέλλοντος δεν θα συνταγογραφεί φάρμακα στον ασθενή, αλλά θα τον καθοδηγεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον οργανισμό του, τη διατροφή του, τα αίτια και την πρόληψη των ασθενειών». Χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών, η προφητεία του Edison μπορεί πλέον να θεωρείται εκπληρωμένη. Η πραγματική αιτία μιας νόσου δεν είναι η έλλειψη ενός φαρμάκου. Δεν αρρωσταίνουμε επειδή έχουμε χαμηλά επίπεδα ασπιρίνης στο σώμα μας!

Δεδομένου ότι γεννιόμαστε με την προδιάθεση να είμαστε υγιείς, αρρωσταίνουμε επειδή κάποια μεταβολική οδός είναι δυσλειτουργική λόγω ανεπαρκών θρεπτικών συστατικών ή επειδή κάποιο τοξικό στοιχείο, ξένο προς τον ανθρώπινο μεταβολισμό, εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των ζωτικών χημικών αντιδράσεων.

Είναι τόσο απλό και προφανές, που καταφέρνει να διαφεύγει της προσοχής της ευρέως εφαρμοσμένης ιατρικής. Η επιστήμη είναι από τη φύση της προδιατεθειμένη στην ανακάλυψη και τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων σχετικά με θέματα που ήδη γνωρίζουμε.

Όταν φτάνει κανείς στην ανακάλυψη ενός πραγματικού δεδομένου που εξηγεί και ευθυγραμμίζει ασύνδετα μεταξύ τους δεδομένα, τα πράγματα που μέχρι πρότινος φάνταζαν πολύπλοκα φαίνονται πια τόσο απλά, που προκύπτει μια αυτόματη αντίδραση του τύπου «υπερβολικά απλό για να είναι αληθινό». Η ανθρωπότητα χρειάζεται χρόνο για να κατανοήσει σε ευρεία κλίμακα και να αποδεχτεί μια νέα άποψη.

Εμείς οι γιατροί, ιδίως, είμαστε εκπαιδευμένοι να διαχειριζόμαστε την ασθένεια και να ελέγχουμε ή να καταστέλλουμε τα συμπτώματα. Σίγουρα αυτό είναι κάτι επιθυμητό και πρέπει να γίνεται όπου είναι αναγκαίο. Προσφέρει μάλιστα άριστα αποτελέσματα στις οξείες ασθένειες.

Για να επαναφέρουμε όμως μια υγιή κατάσταση, πρέπει να ενεργήσουμε προς την κατεύθυνση της υγείας. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η ιατρική κατέκτησε τις οξείες ασθένειες. Με τις εξελίξεις της Μεταβολομικής, η ιατρική διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της, κατακτώντας την ίδια την υγεία και κατά συνέπεια τα χρόνια νοσήματα.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την προδιάθεση να είναι υγιές. Αρκεί απλώς να ενεργούμε κατά τρόπο που το βοηθά και χωρίς να του προκαλούμε βλάβες για να διατηρούμε ή να επαναφέρουμε την κατάσταση της καλής μας υγείας.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ως δια μαγείας: πρέπει να δράσουμε σε πολλαπλές κατευθύνσεις, να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και διατροφής μας και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην υγεία μας. Όσοι όμως θέλουν να είναι υγιείς, σήμερα έχουν τα εργαλεία για να το πετύχουν.

Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι πρόκειται για κάτι αρκετά δύσκολο να αλλάξουμε συνήθειες, να προσέχουμε τι τρώμε, να παίρνουμε βιταμίνες και να κάνουμε λίγη άσκηση. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.

Οι ασθενείς συχνά εκπλήσσονται από το πόσο εύκολο είναι εξασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο υγείας με τη χρήση των απαραίτητων συμπληρωμάτων και τη τήρηση μιας διατροφής που ταιριάζει στο δικό τους μεταβολικό προφίλ.

Το να ενεργούμε σύμφωνα με τη φυσιολογία μας είναι εύκολο, ευχάριστο και αποδίδει καρπούς!

Ανανέωση των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων άμεσα, χωρίς χειρουργείο και χωρίς παρενέργειες, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές ιατρικές τεχνικές για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της μορφής χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Ήδη από το 2010 στις ΗΠΑ άρχισε να αναπτύσσεται η ειδικότητα της αισθητικής γυναικολογίας που αποσκοπούσε στην αποκατάσταση τόσο της μορφής όσο και της λειτουργικότητας των γεννητικών οργάνων.

Λόγω εμμηνόπαυσης, τοκετού, ή ακόμα λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης πολλές γυναίκες υποφέρουν από μείωση της αισθητικότητας, ελάττωση της σεξουαλικής απόλαυσης, ή δυσλειτουργίες που αφορούν τα γεννητικά τους όργανα. Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των παραπάνω γυναικών με αντίστοιχα προβλήματα υποφέρουν σιωπηρά μιας και είναι δύσκολο να μιλήσουν για τέτοιου είδους προβλήματα.

Σήμερα οι εξειδικευμένοι ιατροί έχουμε την δυνατότατα να ανανεώσουμε τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και να αυξήσουμε την σεξουαλική απόλαυση, να βελτιώσουμε τη λειτουργία και την εμφάνιση των γεννητικών οργάνων της γυναίκας και να θεραπεύσουμε προβλήματα όπως είναι η απώλεια ούρων, εφαρμόζοντας καινοτόμες μή χειρουργικές ιατρικές τεχνικές. Αντίστοιχες τεχνικές εφαρμόζονται και σε άντρες.

Δυστυχώς πολλές γυναίκες λόγω τοκετού, τραυματισμού, προβλημάτων υγείας ή απλά λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης έχουν πολύ μειωμένη αίσθηση στα γεννητικά τους όργανα και αδυναμία σεξουαλικής απόλαυσης. Οι μή χειρουργικές τεχνικές της αισθητικής γυναικολογίας που εφαρμόζουμε αποτελούν ουσιαστικά την μόνη αποτελεσματική θεραπεία που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ περίπου το 50% των γυναικών πάσχουν από κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στην Ελλάδα. Παραπάνω περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης, αδυναμία να φτάσουν σε οργασμό και πόνο κατά την επαφή. Τα προβλήματα αυτά συνήθως οφείλονται ή συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα των γυναικείων γεννητικών οργάνων όπως κολπική χαλάρωση λόγω τοκετών, ορμονικών προβλημάτων ή λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, ατροφία του κόλπου, συνήθως λόγω εμμηνόπαυσης ή ορμονικών προβλημάτων, απώλεια ούρων και μελάχρωση του δέρματος στα έξω γεννητικά όργανα.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζονται στο ιατρείο σε 20-40 λεπτά χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές και εξειδικευμένα μηχανήματα χωρίς να καταφεύγουμε σε χειρουργείο.

Τα παραπάνω προβλήματα απασχολούν μεγάλο ποσοστό των γυναικών ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 40% των γυναικών υποφέρουν από σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε βαθμό που τους προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης 20% των γυναικών δεν έχουν νιώσει ποτέ οργασμό. 5% των εικοσάχρονων γυναικών πάσχουν από απώλεια ούρων η οποία τους προκαλεί προβλήματα υγιεινής και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 50% των 60χρονων γυναικών. Η απώλεια ούρων αποτελεί τον κύριο λόγο εξαιτίας του οποίου ηλικιωμένες γυναίκες καταφεύγουν σε οίκους ευγηρίας.

Τα παραπάνω προβλήματα συχνά προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις με αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοπεποίθηση της γυναίκας και γενικά δυσχεραίνουν και την κοινωνική της ζωή διότι δυστυχώς εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού ή στίγμα ακόμη και για τις σύγχρονες εξελιγμένες κοινωνίες. Θα έπρεπε όμως οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες να αντιμετωπίζονται όπως και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας. Όπως ακριβώς ελαττώνεται η ακοή ή η όρασή μας όσο αυξάνεται η ηλικία μας, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις σεξουαλικές μας λειτουργίες που υπόκεινται αντίστοιχες αλλαγές κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να αποτελεί στίγμα ούτε λόγο να ντρεπόμαστε.

Στη σύγχρονη εποχή, η ομορφιά έχει αναχθεί σε υπέρτατη αξία. Όλοι την αναζητούν και όλοι θέλουν να την διατηρήσουν για πάντα. «Ο άνθρωπος είναι υγιής όταν είναι σε αρμονία με τις διάφορες φάσεις της ζωής, από σωματικής και νοητικής άποψης».

Έχοντας αυτό ως βάση το 1973 στη Γαλλία αναδείχθηκε από τον Dr J. J. Legrand ένας νέος κλάδος της ιατρικής πρακτικής, που ονομάστηκε Αισθητική Ιατρική. Αυτή αφορά την εξυγίανση της ψυχοσωματικής ισορροπίας, αλλά και την βελτιστοποίηση της γενικής εμφάνισης ενός ατόμου με τη χρήση επεμβατικών και μη εφαρμογών.

Ο όρος αισθητική ιατρική ακούγεται ολοένα και πιο συχνά στις μέρες μας. Συζητιέται τόσο σε ιατρικούς κύκλους αλλά κυρίως έχει γίνει γνωστός ο όρος στον απλό κόσμο. Για αυτό το λόγο και η ζήτηση των εφαρμογών της αισθητικής ιατρικής μέρα με την ημέρα αυξάνεται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Βασικός πυλώνας της αισθητικής ιατρικής είναι πως είναι μια εξειδίκευση που προσφέρει θεραπεία όχι μόνο σε παθολογικά θέματα αλλά και σε ψυχικά.

Αυτό που ορίζεται ως αισθητική ιατρική είναι η βελτιστοποίηση της ψυχοσωματικής ευεξίας του ανθρώπου. Μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους γιατρούς ,όλων των ειδικοτήτων αφού έχουν καταρτιστεί ακαδημαϊκά με τις απαραίτητες γνώσεις. Από τις αρχές της δεκαετίας, οι αισθητικές ιατρικές παρεμβάσεις έχουν αυξηθεί. Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετα, ο κλάδος αυτός έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως, με την ίδρυση εξειδικευμένων μεταπτυχιακων προγραμμάτων για ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν , πως η ανάγκη να βελτιώσει κάποιος την εξωτερική του εικόνα , είναι ματαιοδοξία , η φιλοσοφία της αισθητικής ιατρικής έρχεται να αποδείξει πως είναι ακριβώς το αντίθετο. Η αισθητική ιατρική είναι πρόληψη νόσων, γι’αυτό και δρα σε 3 συστήματα (νευροψυχιατρικό, ενδοκρινολογικό , ανοσοποιητικό ) τα οποία πρέπει πάντα να βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία.

Εάν το σκεφτούμε όσο πιο απλά γίνεται , όταν κάποιος ξυπνάει το πρωί και η εικόνα του τον ικανοποιεί και τον γεμίζει χαρά , αυτό αυτομάτως δρα στο νευροψυχιατρικό του σύστημα προκαλώντας συναισθήματα χαράς και ευεξίας . Τα συναισθήματα αυτά αποδεδειγμένα επηρεάζουν τη παραγωγή – έκκριση ορμονών και έτσι φτάνουμε στη θετική επιρροή για το ενδοκρινολογικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία των προαναφερθέντων συστημάτων , καταλήγει φυσικά στην σωστή λειτουργία και βελτίωση του ανοσοποιητικού. Όλα είναι αλυσίδα .

Οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της Αισθητικής Ιατρικής μας δίνουν τη δυνατότητα να αποφύγουμε το χειρουργείο και να πραγματοποιήσουμε την επιθυμητή επιλογή, όχι μόνο από επιλογή, αλλά και διαλογή. Με την σωστή καθοδήγηση και συμβουλευτική του ιατρού, είμαστε σε θέση να διαλέξουμε μια από τις πολλαπλές μη παρεμβατικές αισθητικές εφαρμογές. (botox, fillers, PRP, μεσοθεραπείες, ενέσιμα νήματα, peelings, RF, Laser κλπ.)

 

Για περισσότερες πληροφορίες

επικοινωνήστε μαζί μας στο

τηλ. 210 6716126

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ