Κύστη Ωοθήκης: Διάγνωση και θεραπεία

6016
?????????????????

Η κύστη ωοθήκης είναι ένα πολύ συχνό εύρημα κατά την γυναικολογική εξέταση. Περίπου 10% των γυναικών έχουν μια κύστη ωοθήκης. Συχνά οι κύστεις των ωοθηκών πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά λόγω κάποιων συμπτωμάτων που προκαλούν και της πιθανότητας καρκίνου.

Σε πολλές περιπτώσεις οι κύστεις ωοθηκών δεν δίνουν συμπτώματα και διαπιστώνονται μόνο κατά τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο ή σε τυχαίο ακτινοδιαγνωστικό έλεγχο που έγινε για άλλους λόγους.
Κύστεις ωοθηκών μπορούν να διαγνωστούν τόσο με διακολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα όσο και με κλασσικό διακοιλιακό υπερηχογράφημα. Το διακολπικό έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα μας δίνει πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το είδος της κύστης, την πιθανότητα νεοπλασίας και την πιθανότητα συστροφής. Η μαγνητική τομογραφία δεν προσφέρει πολλά περισσότερα σε σχέση με το υπερηχογράφημα και είναι αναγκαία μόνο σε περιπτώσεις που η ανατομία της ασθενούς δεν μας επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κύστης με υπέρηχο ή σε περιπτώσεις που η ασθενής δεν είναι συνεργάσιμη.

Οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών είναι λειτουργικές και θα υποχωρήσουν χωρίς θεραπεία σε διάστημα μέχρι 6 μήνες από την διάγνωσή τους. Η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων υψηλών δόσεων δεν φαίνεται να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στη θεραπεία κύστης ωοθήκης. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές μελέτες με σκοπό την ταξινόμηση και την διαφοροδιάγνωση μεταξύ λειτουργικών και νεοπλασματικών κύστεων των ωοθηκών χρησιμοποιώντας καρκινικούς δείκτες και μορφολογικά ακτινοδιαγνωστικά κριτήρια ουσιαστικά υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στους διάφορους τύπους κύστης ωοθήκης και στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική αφαίρεση και η ιστολογική εξέταση παραμένουν το μόνο μέσο αναμφισβήτητης διάγνωσης.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ