Το συχνότερο πρόβλημα στη σχέση ενός ζευγαριού που οι γυναίκες δεν αναφέρουν ούτε στον ιατρό τους…

327

Γράφει ο Dr Δημητρακόπουλος Ιωάννης
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

1 στις 5 γυναίκες υποφέρουν από δυσπαρεύνια,  (επώδυνη σεξουαλική επαφή που δεν βελτιώνεται με την χρήση λιπαντικών ή με χαλάρωση).

20% των γυναικών δεν έχει νιώσει ποτέ οργασμό.

40% των γυναικών παρουσιάζουν δυσκολίες σε σχέση με τον οργασμό σε βαθμό που τους προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα. 

Προβλήματα όπως τα παραπάνω είναι πολύ συχνά και απασχολούν μεγάλα ποσοστά γυναικών ακόμα και σε μικρές ηλικίες.

Δυστυχώς μόνο 14% των γυναικών με τέτοιου είδους δυσλειτουργίες μιλάει για αυτές διότι αποτελούν στίγμα ή ταμπού ακόμα και στις εξελιγμένες σύγχρονες κοινωνίες στις οποίες δυστυχώς υπάρχει πολύ μικρή ενημέρωση για αντίστοιχα θέματα ακόμα και μεταξύ των γιατρών.

Για τους παραπάνω λόγους γυναίκες με αντίστοιχες δυσλειτουργίες δεν θέλουν να μιλάνε σε κανέναν σχετικά με το πρόβλημά τους διότι λανθασμένα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημά τους και υποφέρουν σιωπηλά, μιας και ακόμα και αν μιλήσουν στο γιατρό τους, ακόμα και αν απευθυνθούν σε εξειδικευμένο ιατρό, συνήθως αντιμετωπίζουν αδιάφορη συμπεριφορά και ο γιατρός τους συχνά δεν θέλει ούτε να ακούσει το πρόβλημά τους, δεν τις εξετάζει με λεπτομέρεια, δεν δίνει διάγνωση στο πρόβλημα, ούτε τις παρακολουθεί ιατρικά για το παραπάνω πρόβλημα.

Ακόμα και αν επισκεφτούν 2 με 3 διαφορετικούς εξειδικευμένους ιατρούς, συνήθως δεν λαμβάνουν απάντηση στο πρόβλημα τους, διάγνωση και θεραπεία, εκτός ίσως από κάποια επιπόλαια και παροδικά μέτρα.

Η έλλειψη απόλαυσης και πόνος κατά την επαφή απασχολούν μεγάλα ποσοστά των γυναικών και δυστυχώς αποτελούν ταμπού και στίγμα ακόμα και στις σύγχρονες κοινωνίες όπως η δική μας. Επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των γυναικών και στις σχέσεις με τους συντρόφους τους, περιορίζουν την δραστηριότητα, μειώνουν την αυτοπεποίθηση και την άνεση των γυναικών, με αποτέλεσμα συχνά οι γυναίκες να έρχονται σε απόγνωση και υποφέρουν σιωπηλά όταν δεν γνωρίζουν ότι η σύγχρονη ιατρική μπορεί να προσφέρει λύσεις αποτελεσματικές, άμεσες, ανώδυνες και προσιτές για την κάθε ενδιαφερόμενη. 

Τα παραπάνω προβλήματα συνήθως οφείλονται στη φυσιολογική διαδικασίας της γήρανσης, ή λόγω τοκετού, τραύματος, εμμηνόπαυσης, ορμονικών διαταραχών.

Οι σύγχρονες εφαρμογές της αναίμακτης αισθητικής γυναικολογίας μας δίνουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε άμεσα χωρίς χειρουργείο και χωρίς παρενέργειες, προβλήματα που απασχολούν μεγάλα ποσοστά γυναικών και μπορεί να προκύψουν κυρίως λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, ή λόγων τοκετών, ή τραύματος ή εμμηνόπαυσης ή ορμονικών προβλημάτων, επιτυγχάνοντας τα ακόλουθα:

-Σύσφιξη κόλπου (αντιμετώπιση κολπικής χαλάρωσης, ή υποτονίας κόλπου και πυελικού εδάφους)

-Αναζωογόνηση κόλπου – Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας και κολπικής ατροφίας

-Λεύκανση (αντιμετώπιση μελαχρώσεων και δυσχρομιών)

-Αιδοιοπλαστική (Αποκατάσταση της συμμετρίας του όγκου και της σφριγηλότητας κόλπου και αιδοίου)

Ανάπλαση Αναζωογόνηση και Σύσφιξη Κόλπου, Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας και κολπικής ατροφίας, Orgasmic Shot (βελτίωση της αίσθησης κατά την επαφή και της αίσθησης οργασμού) Αντιμετώπιση μικρού βαθμού ακράτειας ούρων άμεσα χωρίς χειρουργείο και χωρίς παρενέργειες.

Γράφει ο δρ Δημητρακόπουλος Ιωάννης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

MSc (Μάστερ) Αισθητικής Ιατρικής και Αισθητικών Θεραπειών Πανεπιστημίου Camerino Ιταλίας με εξειδίκευση στην Αναίμακτη Αισθητική Γυναικολογία

Μέλος της SAMNAS (Εταιρία Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής)

Διεύθυνση Ιατρείου:  Γούναρη 196 Γλυφάδα Τηλ.: 210 6716126

Οι σύγχρονες  εφαρμογές  της αναίμακτης αισθητικής  γυναικολογίας μας δίνουν την δυνατότητα να  αντιμετωπίσουμε  άμεσα χωρίς χειρουργείο και χωρίς παρενέργειες, προβλήματα που απασχολούν μεγάλα ποσοστά γυναικών και μπορεί να προκύψουν κυρίως λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, ή λόγων τοκετών, ή τραύματος ή εμμηνόπαυσης ή ορμονικών προβλημάτων, επιτυγχάνοντας τα ακόλουθα:

-Σύσφιξη κόλπου (αντιμετώπιση κολπικής χαλάρωσης, ή υποτονίας κόλπου και πυελικού εδάφους)

-Αναζωογόνηση κόλπου – Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας και κολπικής ατροφίας

-Λεύκανση (αντιμετώπιση μελαχρώσεων και δυσχρομιών)

-Αιδοιοπλαστική (Αποκατάσταση της συμμετρίας του όγκου και  της σφριγηλότητας κόλπου και αιδοίου)

-Orgasmic Shot  – Aποκατάσταση της ευαισθησίας των σημείων που συνδράμουν στον γυναικείο οργασμό και κυρίως του “O SPOT” ή “G SPOT” με  χρήση Υαλουρωνικού και PRP, με αποτέλεσμα  την βελτίωση της αίσθησης κατά την επαφή και της αίσθησης οργασμού.  ισχυρότερη αίσθηση οργασμού, συχνότερους οργασμούς, αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και αυξημένη αίσθηση κολπικού οργασμού.

-Αντιμετώπιση μικρού βαθμού ακράτειας ούρων,

-αποκατάσταση τραυμάτων ή

-ουλών μετά από τοκετούς τραυματισμούς ή χειρουργεία

-αποκατάσταση ρήξεων  του κόλπου, του αιδοίου ή, του περίναιου

-αποκατάσταση ραγάδων

Η πλήρης αισθητική και λειτουργική ανανέωση συμπεριλαμβάνει την αποκατάσταση του σχήματος, της συμμετρίας,  του όγκου, της ελαστικότητας, της σφρυγιλότητας, του τόνου, της ενυδάτωσης, την αυξηση της  φυσικής λίπανσης,  την αντιμετώπιση  μελάχρωσης και δυσχρωμιων, την αντιμετώπιση ρήξεων, ουλών ή ραγάδων (λόγω τοκετού, τράυματος , επισιοτομης), την βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος και την  αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενόχλησης ή πόνου.
Η Βελτίωση της αίσθησης οργασμού αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στόχο που δεν πρέπει να παραμελούμε όταν επιδιώκουμε την πλήρη αισθητική και λειτουργική ανανέωση. Επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση των σημείων που συνδράμουν στον γυναικείο οργασμό που μπορεί να παρουσιάζουν μειωμένη αισθητικότητα με την πάροδο της ηλικίας, λόγω ορμονικών διαταραχών τραύματος ή τοκετού. Αποτελέσματα: ισχυρότερη αίσθηση οργασμού,   συχνότεροι οργασμοί, αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και αυξημένη αίσθηση κολπικού οργασμού.
Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη λειτουργική αποκατάσταση και όχι απλά η μερική αισθητική βελτίωση και λειτουργική  επιδιόρθωση.  Σας παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες αναζωογόνησης από το Α ως το Ω στην κοσμητική γυναικολογία. Σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας, αντιμετωπίζουμε τα αίτια του προβλήματος με εξατομικευμένα συνδυαστικά πρωτόκολλα προφέροντας την κατάλληλη λύση στην κάθε περίπτωση ώστε να συμπληρώσετε το κομμάτι του παζλ για αυτοπεποίθηση και άνεση.

Μη χειρουργική Αισθητική Γυναικολογία θεραπείες και τεχνικές

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται υψηλή και ολοένα αυξανόμενη ζήτηση θεραπειών αισθητικής γυναικολογίας, λόγω των νέων εξελίξεων στην αισθητική ιατρική και αισθητική χειρουργική. Η αισθητική γυναικολογία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πεδίο της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής που προσελκύει εξειδικευμένους ιατρούς από τον χώρο της Μαιευτικής/Γυναικολογίας, Ουρολογίας, Πλαστικής Χειρουργικής, Κοσμητικής Δερματολογίας και Αισθητικής ιατρικής που εφαρμόζουν τόσο χειρουργικές όσο και μη χειρουργικές θεραπείες.

Η μη χειρουργική αισθητική γυναικολογία έχει ως αντικείμενο την ανανέωση των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων, την αποκατάσταση της μορφής και της λειτουργικότητάς τους και την αντιμετώπιση τυχών οργασμικών/σεξουαλικών διαταραχών εφαρμόζοντας μη χειρουργικές θεραπείες με άμεσα και μακράς διάρκειας αποτελέσματα.

Οι θεραπείες της μη χειρουργικής αισθητικής γυναικολογίας μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια στο ιατρείο σε μερικά λεπτά και δεν απαιτούν γενική αναισθησία ή νοσηλεία. Συνεπώς ο χρόνος ανάρρωσης, το συνολικό κόστος και η ταλαιπωρία του ασθενούς είναι ελάχιστα.

Συνήθως η περίοδος ανάρρωσης είναι πολύ σύντομη (μερικά λεπτά ή μερικές ώρες) και συνήθως οι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους ασχολίες. Οι πιθανές επιπλοκές είναι αμελητέες το ίδιο και ο πόνος ή η ενόχληση της ασθενούς κατά την θεραπεία ή την σύντομη περίοδο ανάρρωσης.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με τις νέες εξελίξεις στην αισθητική ιατρική και αισθητική χειρουργική, επιτυγχάνουμε εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα που αφορούν γυναίκες που διανύουν την έβδομη, όγδοη, ακόμα και ένατη δεκαετία της ζωής τους.

Μπορούμε να αναφερθούμε σε πολλά παραδείγματα περισσότερο ή λιγότερο διάσημων γυναικών με υπέροχα πρόσωπο και σώμα με εμφάνιση πολύ καλλίτερη σε σχέση με δεκαετίες πριν.

Ένα αισθητικά τέλειο πρόσωπο ή σώμα θα πρέπει να ταιριάξει με αισθητικά και λειτουργικά τέλεια σεξουαλικά όργανα και αυτός είναι ο λόγος της μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για θεραπείες αισθητικής γυναικολογίας.

Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο η εμμηνόπαυση ξεκινά στα 52 έτη, συνεπώς οι γυναίκες στην Ευρώπη περνούν περίπου το 40% της ζωής τους σε εμμηνόπαυση. Πρόκειται για χρόνια δημιουργικά σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, κατά τα οποία πολλές γυναίκες κάνουν νέα βήματα στην ζωή τους και δείχνουν υπέροχες.

Σε σχέση με τα σεξουαλικά όργανα, η αισθητική τελειότητα πρέπει να συνδυάζεται με τέλεια λειτουργικότητα και συνεπώς καμία παρέμβαση αισθητικής γυναικολογίας δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν συνοδεύεται από λειτουργική αποκατάσταση.

Η αισθητική και λειτουργική τελειότητα των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων μπορεί να χαθεί λόγω παραγόντων όπως η γήρανση, ορμονικές διαταραχές, τραύμα ή τοκετοί.

Ο σκοπός της μη χειρουργικής αισθητικής γυναικολογίας είναι η αποκατάσταση της μορφής και της λειτουργικότητας των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων, με στόχο όχι απλά την αισθητική επιδιόρθωση αλλά και την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας των παραπάνω και την θεραπεία τυχών σεξουαλικών / οργασμικών διαταραχών.

Θεραπεία των γυναικείων σεξουαλικών/οργασμικών διαταραχών
Σύμφωνα με μελέτες που αφορούν τις ΗΠΑ περίπου το 50% των γυναικών πάσχουν από κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας.  Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στην Ελλάδα.
Οι παραπάνω περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν
την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας,
την έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης,
την αδυναμία επίτευξης οργασμού και
τον πόνο κατά την επαφή.
Τα προβλήματα αυτά συνήθως οφείλονται ή συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα των γυναικείων γεννητικών οργάνων όπως 
κολπική χαλάρωση ή υποτονία λόγω τοκετών, ορμονικών προβλημάτων ή λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης,
ατροφία του  κόλπου, συνήθως λόγω εμμηνόπαυσης ή ορμονικών προβλημάτων,
ακράτεια ούρων
Το οργασμικό σύστημα των γυναικών δεν αφορά μόνο όργανα όπως η μήτρα, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες.
Για να επέλθει οργασμός, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια αλληλουχία που ξεκινάει με τη
σεξουαλική επιθυμία, η οποία οδηγεί στην
σεξουαλική διέγερση και τον
οργασμό που όταν επιτευχθεί τροφοδοτεί νέα σεξουαλική επιθυμία.
Όταν αυτή η αλληλουχία διακόπτεται λόγο πόνου προκύπτουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες οι οποίες μπορεί να είναι 5 ειδών:
Η διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες.
Η διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής διέγερσης στις γυναίκες
Οι διαταραχές του γυναικείου οργασμού.
Δυσπαρεύνια.
Κολεόσπασμος.
Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι παραπάνω διαταραχές αφορούν μεγάλα ποσοστά γυναικών. Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι:
40% των γυναικών υποφέρουν από σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε βαθμό που τους προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα.
Επίσης 20% των γυναικών δεν έχουν νιώσει ποτέ οργασμό.
5% των εικοσάχρονων γυναικών πάσχουν από ακράτεια ούρων η οποία τους προκαλεί προβλήματα υγιεινής και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 50% των 60χρονων γυναικών.
Η ακράτεια ούρων αποτελεί τον κύριο λόγο εξαιτίας του οποίου ηλικιωμένες γυναίκες καταφεύγουν σε οίκους ευγηρίας.
Η θεραπεία των σεξουαλικών – οργασμικών διαταραχών πρέπει να συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη της σεξουαλικής υγείας αλλά και της υγείας γενικότερα, την διαχείριση ενδεχομένως συμπτωμάτων πόνου, την ορμονική αποκατάσταση και γενικότερη αποκατάσταση της βιοχημείας του οργανισμού.
Συνεπώς η θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει:
-θεραπεία των αιτιών που προκαλούν πόνο κατά την επαφή,
-εξισορρόπηση των ορμονών,
– υποστήριξη γενικότερα της υγείας,
-επίλυση προβλημάτων υγείας και
-επικοινωνία ώστε να λυθεί το ψυχολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.
-Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τον σημαντικότατο ρόλο των ορμονών και της ορμονικής θεραπείας σε σχέση με τα παραπάνω προβλήματα.

Θεραπείες Μη χειρουργικής αισθητικής Γυναικολογίας

Σήμερα διαθέτουμε μεγάλο αριθμό θεραπειών μη χειρουργικής αισθητικής γυναικολογίας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά ανάλογα με το πρόβλημα προς αντιμετώπιση και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς, με στόχο την πλήρη αισθητική και λειτουργική ανανέωση  και όχι απλά μια αισθητική βελτίωση η λειτουργική ανανέωση των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων.

Η πλήρης ανανέωση των γυναικείων σεξουαλικών οργάνων περιλαμβάνει:

  • Αισθητική ανανέωση και επιδιόρθωση
    • Της μορφής
    • Της συμμετρίας
    • Του όγκου
    • Της ελαστικότητας
    • Του τόνου
    • Της ενυδάτωσης
    • Της υφής
    • Του φυσιολογικού χρώματος των έξω γεννητικών οργάνων.
  • Αντιμετώπιση αιδοιοκολπικής ατροφίας.
  • Αντιμετώπιση κολπικής υποτονίας – χαλάρωσης
  • Αντιμετώπιση κολπικής ξηρότητας
  • Αποκατάσταση ραγάδων ή ουλών που μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση, πόνο ή δυσπαρεύνια ιδιαίτερα αν βρίσκονται στα γεννητικά όργανα ή στο περίναιο. Πολύ συχνά εμφανίζονται μετά από τοκετό, τραυματισμό ή επισιοτομή.
  • Αντιμετώπιση μικρού βαθμού ακράτειας ούρων
  • Αντιμετώπιση δυσχρωμιών και μελαχρώσεων
  • Βελτίωση της αίσθησης οργασμού
  • Αποκατάσταση του
    • όγκου
    • ελαστικότητας
    • τόνου
  • Εξισορρόπηση του ορμονικού παράγοντα
  • Αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των ιστών σε κυτταρικό – βιοχημικό επίπεδο, ανανέωση και επιδιόρθωση των αγγείων, νεοαγγειογέννεση αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας, αποκατάσταση της δομής και αρχιτεκτονικής του δικτύου κολλαγόνου και ελαστίνης.

Οι θεραπείες της μη χειρουργικής αισθητικής γυναικολογίας αφορούν τα έξω γεννητικά όργανα, το περίνεο και τον κόλπο. Χρησιμοποιούμε αυτόλογα ή ετερόλογα υλικά όπως:

  • Υαλουρονικό οξύ
  • peels
  • βιταμίνες
  • αμινοξέα
  • PRP
  • Νήματα αυτόλογα ή ετερόλογα (needle shaping)
  • Lipofiller

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους ή με ιατρικές συσκευές όπως:

  • RF,
  • CO2 laser,  
  • Carboxy Therapy, 
  • Plexr

Επιτυγχάνοντας θεραπεία σε περιπτώσεις:

  • Κολπικής χαλάρωσης ή υποτονίας
  • Υποτονίας του περίνεου
  • Μικρού βαθμού ακράτεια ούρων
  • Ουλές ή ραγάδες που αφορούν
    • την κοιλιακή περιοχή
    • τα έξω γεννητικά όργανα
    • το περίνεο
    • τον κόλπο

λόγω πχ. Τοκετών, επισιοτομής ή τραύματος

  • κολπική ξηρότητα
  • κολπική ατροφία ή ατροφία των έξω γεννητικών οργάνων
  • αποκατάσταση του φυσιολογικού χρώματος – αντιμετώπιση μελαχρώσεων ή δυσχρωμιών
  • αποκατάστση  
    • σχήματος
    • όγκου και
    • συμμετρίας
  • βελτίωση της αίσθησης οργασμού

Ανανέωση των γυναικείων έξω γεννητικών οργάνων.
Τα γυναικεία έξω γεννητικά όργανα χάνουν την ελαστικότητα και τον όγκο τους με το πάροδο της ηλικίας. Χαρακτηριστικό γήρανσης των γυναικείων έξω γεννητικών οργάνων αποτελεί η μείωση του  πάχους του επιθηλίου του αιδοίου, που κορυφώνεται κατά την γόνιμη περίοδο και φθίνει τις επόμενες δεκαετίες. Σε κυτταρικό επίπεδο, η επίδραση των μεταβολών των οιστρογόνων κατά την διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου, προκαλεί κυκλικές μεταβολές στην επιφανειακή στοιβάδα των επιθηλιακών κυττάρων του κόλπου, κάτι που επηρεάζει το πάχος του κολπικού επιθηλίου.  
Παρομοίως η αγγείωση κορυφώνεται κατά την εγκυμοσύνη και φθίνει γρήγορα μετά την εμμηνόπαυση.
Το ροδαλό χρώμα αντικατοπτρίζει την καλή αιμάτωση, κάτι που δικαιολογεί την ωχρότητα των έξω γεννητικών οργάνων σε προχωρημένη ηλικία.
Η μείωση  ωοθηλακικής δραστηριότητας  έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υποδορίου λίπους στα έξω γεννητικά όργανα και κυρίως στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, ενώ ο συνδετικός ιστός χαλαρώνει και χάνει την ελαστικότητά του.  
Μακροσκοπικά, τα μεγάλα χείλη φθίνουν σε τόνο και όγκο, ενώ τα μικρά χείλη αυξάνουν σε μέγεθος.
Γενικά κόλπος και αιδοίο γίνονται πιο επιρρεπή σε φλεγμονές με την πάροδο της ηλικίας και ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Χαρακτηριστική είναι η μετα-εμμηνοπαυσιακή ατροφική αιδοιοκολπίτις, που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της χλωρίδας και του pH, μειωμένη λίπανση, μειωμένη ενυδάτωση και ερεθισμό.
Πέρα από τα παραπάνω παρατηρείται προοδευτική υποτροφία των μυϊκών ινών λόγω την ελάττωσης των επιπέδων των οιστρογόνων.
Διαθέτουμε ένα μεγάλο και ολοένα αυξανόμενο αριθμό τεχνικών  που χρησιμοποιούμε με στόχο την ανανέωση των έξω γεννητικών οργάνων. Η περίσσεια δέρματος που αφορά τα μικρά χείλη μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με σφηνοειδή εκτομή, εκτομή των άκρων των χειλέων, πλαστική “Z”, ή τροποποιημένες εκτομές που προσδίδουν μια πιο νεανική μορφή. Εκτός των παραπάνω, σήμερα διαθέτουμε πληθώρα αναίμακτων τεχνικών με την χρήση ιατρικών συσκευών όπως   Plexr, RF, και Laser που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τους ίδιους λόγους με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πέρα από την αντιμετώπιση περίσσιας ιστού και της υπερτροφίας και την αποκατάσταση της συμμετρίας οι παραπάνω συσκευές μας βοηθούν στην αντιμετώπιση δυσχρωμιών και στην ανόρθωση και σύσφιξη της περιοχής.
Η αποκατάστση του όγκου του όρους της Αφροδίτης και  των μεγάλων χειλέων, πέρα από της αισθητική ανανέωση βελτιώνει την αίσθηση κατά την επαφή. Με αυτό τον στόχο χρησιμοποιούμε fat grafting με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση του σχήματος και της συμμετρίας του Όρους της Αφροδίτης, των και των μικρών και μεγάλων χειλέων. Ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ ως dermal filler, και νήματα ετερόλογα ή αυτόλογα (Needle shaping)  μπορούν  να χρησιμοποιηθούν στα μεγάλα χείλη, στο περίναιο και στο όρος της Αφροδίτης και να προσδώσουν όγκο, ανανέωση και ενυδάτωση με θετική επίδραση στην άνεση και αυτοπεποίθηση των γυναικών.
Κολπική ανανέωση με RF: Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κολπικής χαλάρωσης – υποτονίας και μικρού βαθμού ακράτειας ούρων λόγω τοκετών τραύματος ή ηλικίας. Έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση και αποκατάσταση της δομής και αρχιτεκτονικής του δικτύου κολλαγόνου και ελαστίνης, νεοαγγειογένεση, αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας, αποκατάσταση του pH και της χλωρίδας του κόλπου.
Σε αντίθεση με τις Laser, θεραπείες η θεραπεία RF δεν περιορίζεται από τον τύπο δέρματος και είναι πιο αποτελεσματική σε φυσικά υγρούς ιστούς. Είναι ιδιαιτέρως καλά ανεκτή όταν χρησιμοποιούμε RF με ελεγχόμενη θερμοκρασία, η οποία θα πρέπει να είναι 40-45 βαθμοί Κελσίου στους ιστούς. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αποδόμηση του κολλαγόνου και σύσφιξη του ιστού. Όταν οι ίνες του κολλαγόνου θερμένονται συσπώνται και αυτό προκαλεί αναδίπλωση της τριπλής έλικας του κολλαγόνου και οι ίνες κολλαγόνου γίνονται βραχύτερες και παχύτερες με αποτέλεσμα την άμεση σύσφιξη του ιστού μετά την θεραπεία. Το φαινόμενο παραγωγής νέας ελαστίνης σχεδόν μοναδικό χαρακτηριστικό των RF θεραπειών, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα για θεραπείες χαλάρωσης. Επιπροσθέτως, μετά από RF θεραπείες σημειώνεται τοπική υπεραιμία κάτι που συντελεί στην ελάττωση της κολπικής ξηρότητας λόγω αιδοιοκολπικής ατροφίας και βοηθά στην βελτίωση της αίσθησης κατά την επαφή. Τέλος οι κολπικές εφαρμογές RF συντελούν στην θεραπεία μικρού βαθμού ακράτειας ούρων λόγω σύσφιξης του συνδετικού ιστού και αύξησης του τόνου της ουρογεννητικής περιοχής. 
Platelet–richplasma (PRP): Αυτόλογο PRP χρησιμοποιείται ήδη από το 1987 σε χειρουργεία ανοιχτής καρδιάς. Πάνω από 20 έτη εφαρμόζεται στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, στην ορθοπεδική, στην οδοντιατρική, στην αποκατάσταση παθήσεων σπονδυλικής στήλης, και φυσικά στην αισθητική ιατρική.
Το PRP περιέχει υψηλές ποσότητες αυξητικών παραγόντων όπως οι platelet-derived growth factor, transforming growth factor beta και epidermal growth factor.
Δεν έχει αντιγονικές ιδιότητες διότι είναι αυτόλογο και δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες από την χρήση του.
Στην μη χειρουργική αισθητική γυναικολογία χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την θεραπεία των γυναικείων σεξουαλικών – οργασμικών διαταραχών, για την θεραπεία της αιδοιοκολπικής ατροφίας και ξηρότητας, και μικρού βαθμού ακράτειας ούρων, όπως και για την θεραπεία του Σκληρυντικού Λειχήνα (χρόνια κνησμώδης φλεγμονώδης νόσος του δέρματος).
G Spot Augmentation: Το 1950, ο Γερμανός γυναικολόγος Grafenberg περιέγραψε μια ερωτική ζώνη στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου κατά μήκος της ουρήθρας. Από τότε δημοσιεύθηκαν πολλά ιατρικά άρθρα σχετικά με το θέμα και το 1981 η περιοχή εκείνη ονομάστηκε G-spot προς τιμή του. Η περιοχή αποτελεί ένα νευροαγειακό σύμπλεγμα και θεωρείται το κέντρο ενεργοποίησης του κολπικού οργασμού.
G-spot augmentation μπορεί να επιτευχθεί με ετερόλογα fillers όπως κολλαγόνου και υαλουρονικού όξέος  ή αυτόλογα όπως  fat grafting που προκαλούν την διόγκωση και τον μεγαλύτερο ερεθισμό της περιοχής κατά την επαφη.

he Orgasmic Shot (“O” shot)
Πρόκειται για θεραπεία που επιτυγχάνεται με την έγχυση PRP στη περιοχή του O SPOT ή G SPOT. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται έκκριση αυξητικών παραγόντων με αποτέλεσμα την επιδιόρθωση, τον επαναπρογραμματισμό και την ανανέωση του ιστού. Τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα του O SHOT είναι:
ισχυρότερη αίσθηση οργασμού,
συχνότεροι οργασμοί,
αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και
αυξημένη αίσθηση κολπικού οργασμού.
Σε περιπτώσεις γυναικών που δεν είχαν ποτέ κολπικό οργασμό πολύ συχνά μετά το O SHOT νιώθουν για πρώτη φορά κολπικούς οργασμούς.
Άλλες γυναίκες που είχαν κολπικούς οργασμούς αλλά δεν έχουν πια, πολύ συχνά μετά το O SHOT νιώθουν και πάλι κολπικούς οργασμούς ενώ ούτος η άλλος η αίσθηση του κολπικού οργασμού είναι συχνότερη και εντονότερη μετά το OSHOT.
Η απώλεια αίσθησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί αλλά συχνά προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα, συνεπώς όταν κάποια γυναίκα αναφέρει ότι ανακουφίστηκε από κάποια σεξουαλικά προβλήματα συνήθως αυτό σημαίνει ότι βελτιώθηκε η αισθητικότητα των σεξουαλικών της οργάνων.
Αύξηση της ελαστικότητας και του τόνου στον κόλπο
Ελάττωση της ενόχλησης ή του πόνου κατά την επαφή
Αύξηση της λίπανσης και ενυδάτωσης του κόλπου
Βελτίωση ή θεραπεία της κολπικής ξηρότητας και ατροφίας
Εξισορρόπηση της χλωρίδας και του pH του κόλπου.
Βελτίωση ή θεραπεία αιδοιοκοπλίτιδας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ήπιας χρόνιας υποτροπιάζουσας κολπίτιδας. Ενοχλητικά συμπτώματα όπως παθολογικές δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, ερεθισμός κνησμός και καύσος βελτιώνονται ή θεραπεύονται μετά το  “O” Shot .
Βελτίωση ή θεραπεία μικρού βαθμού ακράτειας ούρων.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος
Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος
Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής – Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας – Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής
Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com
Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74
Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.
Γυναικολογία – Μαιευτική – Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας – Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική – Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία – Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία – Συνεργάτης Μαιευτηρίων “Μητέρα” και “Λητώ” – Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ