Ο… πελαργός πρέπει να έρχεται στην ώρα του

2484

Ο… πελαργός πρέπει να έρχεται στην ώρα του

Για ένα έμβρυο ο χρόνος της γέννησης είναι σημαντικός. Μια κύηση που διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό μπορεί να μην είναι το ιδανικό για το μωρό και μερικές φορές για τη μητέρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αν η εγκυμοσύνη διαρκέσει μία εβδομάδα περισσότερο ή λιγότερο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του βρέφους.

Παραδοσιακά, ως τελειόμηνη κύηση θεωρείται κάθε εγκυμοσύνη που οδηγεί σε γέννηση του βρέφους από την 37η έως την 42η εβδομάδα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά κενά ως προς το ποια από τις πέντε θεωρείται η καλύτερη εβδομάδα για να γεννηθούν τα μωρά.

Η σύγχρονη τάση να προκαλείται ο τοκετός ή να προγραμματίζεται καισαρική νωρίτερα από την 38η εβδομάδα της κύησης για μονήρεις (ενός εμβρύου) κυήσεις θορύβησε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων – Γυναικολόγων (ACOG) και την Εταιρεία Ιατρικής Μητέρας – Εμβρύου (SMFM) των ΗΠΑ, που αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να εισηγηθούν νέους ορισμούς για τις κατάλληλες ημερομηνίες του τοκετού.

«Οι όροι έχουν σημασία», δήλωσε ο δρ Τζέφρι Λ. Εκερ, ειδικός σε θέματα ιατρικής μητέρας και εμβρύου στη Βοστώνη και επικεφαλής της Επιτροπής Μαιευτικής Πρακτικής του ACOG. «Η έκβαση διαφοροποιείται ανάλογα με το πότε γεννιέται ένα μωρό και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλοι – γιατροί, μητέρες και μαίες – μιλάνε για το ίδιο πράγμα».

Οι νέοι ορισμοί που εισηγούνται οι δύο επιστημονικές ενώσεις βασίζονται στη διάρκεια της κύησης από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως της εγκύου ή την ακριβή ημέρα της σύλληψης (αν την γνωρίζει) ή ένα υπερηχογράφημα του εμβρύου κατά τις 13 πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Σύμφωνα με την πρότασή τους, ο τοκετός πρέπει να ταξινομείται ως εξής:

* Πρόωρος: Μεταξύ 37 εβδομάδων, 0 ημερών και 38 εβδομάδων, 6 ημερών

* Τελειόμηνος: Μεταξύ 39 εβδομάδων, 0 ημερών και 40 εβδομάδων, 6 ημερών

* Παρατεταμένος: Μεταξύ 41 εβδομάδων, 0 ημερών και 41 εβδομάδων, 6 ημερών

* Μεταχρονολογημένος: 42 εβδομάδων, 0 ημερών και εξής

«Αυτή η ταξινόμηση καθιστά σαφές σε γονείς και γιατρούς ότι η έκβαση του νεογέννητου δεν είναι ομοιόμορφη από την 37η εβδομάδα και μετά», λέει ο δρ Εκερ. «Κάθε εβδομάδα της κύησης έως την 39η είναι σημαντική για την πλήρη ανάπτυξη του εμβρύου πριν από τη γέννησή του και την εξασφάλιση ότι θα έχει μια υγιή αρχή στη ζωή του».

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έως τον τελειόμηνο τοκετό, από την 37η έως και την 40ή εβδομάδα, ωριμάζουν πλήρως οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος του μωρού – και τα μωρά που γεννιούνται τελειόμηνα σύμφωνα με τον νέο ορισμό έχουν την καλύτερη εξέλιξη όσον αφορά την υγεία τους.

Ο δρ Εκερ είναι θιασώτης της υπομονής: παρακολουθεί τη μητέρα και το μωρό κάθε εβδομάδα και αφήνει τη φύση να κάνει τη δουλειά της, όταν δεν υπάρχει λόγος να επέμβει. Εάν είναι σημαντικό να γίνει προγραμματισμένη καισαρική ή να προκληθεί τοκετός σε μία κατά τα άλλα υγιή εγκυμοσύνη, «τότε πρέπει να γίνει μετά την 39η εβδομάδα», λέει.

Φυσικά αυτό ισχύει όταν δεν συντρέχει λόγος τοκετού νωρίτερα. Αυτή είναι, λ.χ., η περίπτωση των διδύμων κυήσεων που συνήθως οδηγούνται στον τοκετό στην 38η εβδομάδα της κύησης, διότι μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι πιο καλό για τα δίδυμα από το να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη έως την 40ή εβδομάδα.

Αλλες καταστάσεις που απαιτούν την πρόκληση τοκετού νωρίτερα από την 40ή εβδομάδα είναι, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα του πλακούντα, το ιστορικό καισαρικής, η προεκλαμψία κ.λπ.

Αν, όμως, όλα κυλούν φυσιολογικά για τη μαμά και το μωρό, και δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, «δεν δικαιολογείται τοκετός πριν από την 39η εβδομάδα της κύησης», ξεκαθαρίζει η δρ Κάθριν Σπονγκ, ειδική σε θέματα μητέρας – εμβρύου από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, οι μελέτες της οποίας έχουν ληφθεί υπόψη για τη διαμόρφωση των νέων οδηγιών.

Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, όσο νωρίτερα γεννιέται ένα μωρό τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει αναπνευστικά προβλήματα, να χρειασθεί νοσηλεία σε μονάδα νεογνών ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή μηχανική στήριξη της αναπνοής, να εκδηλώσει μολύνσεις κ.ά.

Στην πραγματικότητα, οι διάφοροι κίνδυνοι για το μωρό τετραπλασιάζονται εάν γεννηθεί την 37η εβδομάδα και διπλασιάζονται αν γεννηθεί την 38η, σε σύγκριση με το αν γεννηθεί την 39η. Κίνδυνοι για την υγεία του νεογέννητου έχουν καταγραφεί και με τη γέννηση μετά την 40ή εβδομάδα, λένε οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ