7 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

5131

Αυτοάνοσα νοσήματα: Οι αυτοάνοσες ασθένειες -που προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας στρέφεται εναντίον του και αρχίζει να επιτίθεται στα υγιή κύτταρα- μπορεί να παρουσιαστούν στον κάθε ένα, ωστόσο σχεδόν το 80% των πασχόντων είναι γυναίκες.

Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία γι’ αυτό, πρόσφατη όμως έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται ορισμένα γονίδια στις γυναίκες. Όποια κι αν είναι η αιτία, τα νέα είναι άσχημα, καθώς οι αυτοάνοσες ασθένειες παρουσιάζουν άνοδο.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, τα περιστατικά αυτοάνοσων ασθενειών στις ΗΠΑ έχουν τριπλασιαστεί» αναφέρει η Amy Myers, M.D., συγγραφέας του The Autoimmune Solution.

Αυτοάνοσα: Συμπτώματα και θεραπείες:

Υπάρχουν τουλάχιστον 80 διαφορετικά αυτοάνοσα. Παρότι το κάθε ένα είναι μοναδικό, πολλά έχουν παρόμοια συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδα και πυρετικά δέκατα. Το κλασικό σύμπτωμα πολλών αυτοάνοσων είναι η φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στην περιοχή, αίσθηση καύσου, πόνο και πρήξιμο.

Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε ασθένεια, συνήθως όμως συμπεριλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό ή νεότερους βιολογικούς παράγοντες που είτε μιμούνται ουσίες που παράγει φυσιολογικά το σώμα είτε μπλοκάρουν άλλες ουσίες που αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, εξηγεί ο Howard Smith, M.D., ρευματολόγος και διευθυντής της Κλινικής για το Λύκο στο Νοσοκομείο του Κλίβελαντ.

Υπάρχει επίσης μια στροφή προς τις φυσικές θεραπείες, όπως μείωση των φλεγμονωδών τροφών (π.χ. τροφών με πολλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά), του άγχους, των τοξινών ενώ πολλές εναλλακτικές θεραπείες εστιάζουν στην υγεία του εντέρου. Όπως σημειώνει η Myers, το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος εντοπίζεται στο έντερο.
Ο έγκαιρος εντοπισμός των αυτοάνοσων είναι ο καλύτερος τρόπος να καθυστερήσεις την εξέλιξή τους, θα πρέπει όμως να ξέρεις τι να ψάξεις.

Διάβασε για τα επτά πιο συχνά αυτοάνοσα και τα συμπτώματά τους.

[ad_2]

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ