6 απλές συνήθειες για να σε επισκεφθεί άμεσα ο πελαργός

2994

 

1. Πρόσεξε τι βάζεις στο πιάτο σου

Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι υπερβολικά αδύνατες γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές στην ωορρηξία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να συλλάβουν. Επίσης και στις δυο περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος για αποβολή. Επιπλέον, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά το διάστημα των προσπαθειών σύλληψης, ιδιαίτερα ένα τρίμηνο πριν την έναρξη των προσπαθειών, αυξάνει τις πιθανότητές να γίνεις μαμά.
Λιπαρές τροφές (έλαια, γλυκά) πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Από τα υπόλοιπα τρόφιμα, σε ημερήσια βάση, πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην αυξημένη κατανάλωση ψωμιού, δημητριακών, ρυζιού, ζυμαρικών, μέτρια να είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μικρότερη η κατανάλωση γαλακτοκομικών, κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών, και ξηρών καρπών. Και φυσικά θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς.

2. Τσιγάρο τέλος

Διακοπή καπνίσματος και από τους δυο συντρόφους. Οι γυναίκες καπνίστριες εμφανίζουν νωρίτερα εμμηνόπαυση, συνεπώς μικρότερη αναπαραγωγική περίοδο, ενώ τα ωάριά τους παρουσιάζουν συχνότερα ανωμαλίες και άρα δυσκολία να γονιμοποιηθούν. Στους άνδρες το κάπνισμα ελαττώνει τόσο τον αριθμό όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

3. Φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού

Διάφορα φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά κ.α) επηρεάζουν το σπέρμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σκευάσματα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα που δεν έχουν αυτή την παρενέργεια. Οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, κατά την περίοδο της ωορρηξίας, πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που ενδέχεται να τη αναστείλουν, όπως επίσης και τη χρήση λιπαντικών ουσιών στον κόλπο που επιβραδύνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και προκαλούν κολπικές μυκητιάσεις.

 

4. Μείωσε όσο μπορείς το στρες

Το έντονο στρες διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Πώς; Επηρεάζοντας την ορμονική ισορροπία με συνέπεια μεταβολές στη διάρκεια του κύκλου, αναστολή της ωορρηξίας κ.α.. Επιπλέον, οι συμπεριφορές που συνδέονται με την κακή ψυχική κατάσταση (όπως το πολύ κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η μειωμένη ερωτική διάθεση) επιβαρύνουν περισσότερο την επιτυχία της σύλληψης. Προκαλείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος όπου η υπογονιμότητα τροφοδοτεί το στρες το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την γονιμότητα.

5. Κάνε “καλό και σωστό” σεξ

Αν είσαι σε περίοδο που προσπαθείς να μείνεις έγκυος σίγουρα θα γνωρίζεις ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες για σύλληψη εντοπίζονται μεταξύ της 11ης και της 16ης ημέρας του κύκλου πριν την αναμενόμενη περίοδο (σε φυσιολογικό κύκλο 28–32 ημερών). Το πολύ συχνό σεξ μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Η αποχή ωστόσο από το σεξ για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών μπορεί μεν να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά μειώνει την κινητικότητα τους. Έτσι η ιδανική συχνότητα επαφών είναι κάθε δεύτερη ημέρα κατά το πρώτο μισό του κύκλου και (εφόσον είναι δυνατή η σωστή πρόβλεψη) απαραίτητα την ημέρα της ωορρηξίας. Επιπλέον, η κλασική στάση της σεξουαλικής επαφής (δηλαδή η γυναίκα ξαπλωμένη σε ύπτια θέση και ο σύντροφος από πάνω) είναι και η ιδανικότερη αφού έτσι τα σπερματοζωάρια έχουν να διανύσουν μικρότερη απόσταση μέσα στο εχθρικό περιβάλλον του κόλπου.

6. Μην αμελείς το check–up σου

Η εκτίμηση της κατάστασης της υγείας του ζευγαριού, σκοπό έχει τόσο τον αποκλεισμό όσο και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν παθολογικών καταστάσεων, που σε αρχικά στάδια είναι συνήθως εύκολα αντιμετωπίσιμα (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα).

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ