5 τρόποι για να εξαφανίσετε την κυτταρίτιδα

512
Time for diet slimming weight loss. Fitness woman fit girl in sportswear with measure tape measuring her thigh on blue; Shutterstock ID 356235158; PO: today-health

 


«Έξυπνη» λιποαναρρόφηση με λέιζερ, γρήγορη και εύκολη με τη βοήθεια κραδασμών ή μη επεμβατική με υπερήχους, μηχανήματα με ραδιοσυχνότητες και μεσοθεραπεία χωρίς ενέσεις, συγκαταλέγονται στα νέα όπλα της επιστήμης κατά των αιώνιων εχθρών της γυναίκας: της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.Η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία συνδυάζεται με νέα ευρήματα στη διατροφή, σύμφωνα με τα οποία οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού και το ασβέστιο των γαλακτοκομικών προϊόντων αναδεικνύονται τα νέα must για αδυνάτισμα και όμορφο σώμα.

Οι πλαστικοί χειρουργοί κ.κ. Α. Ανδρουλακάκης, Αλέξανδρος Καρύδης και Νίκος Μεταξωτός και ο κλινικός διαιτολόγος κ. Κωνσταντίνος Ξένος ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις και συμβουλεύουν τις γυναίκες.

Νέα όπλα κατά της κυτταρίτιδας

Η μάχη κατά της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους έχει ήδη αρχίσει και για τον σκοπό αυτόν επιστρατεύονται δίαιτες, καλλυντικά και επεμβάσεις. Ευτυχώς σήμερα στο πλευρό των γυναικών τάσσεται η σύγχρονη τεχνολογία.

Η κυτταρίτιδα αποτελεί την έκφραση τριών καταστάσεων, οι οποίες συνήθως συνυπάρχουν: κακή κυκλοφορία του αίματος, μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού και έντονη τοπική διόγκωση των λιποκυττάρων. Το αισθητικό αποτέλεσμα της συνύπαρξης των καταστάσεων αυτών είναι η χαρακτηριστική «φλούδα πορτοκαλιού». Υπάρχουν διάφορες μορφές κυτταρίτιδας, με σημαντικότερη την οιδηματώδη. Οι νέες τεχνικές, που έχουν πλουτίσει τελευταία το οπλοστάσιο των επιστημόνων για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους, είναι οι εξής:

1 Vibro Lipo

Λιποαναρρόφηση με δονήσεις Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σήμερα με πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.«Πρόκειται και πάλι για μηχανική λιποαναρρόφηση, αλλά γίνεται με τη βοήθεια δονήσεων», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Ανδρέας Ανδρουλακάκης. «Με τις δονήσεις, το λίπος αποδομείται και φεύγει πιο εύκολα, με αποτέλεσμα η επέμβαση να γίνεται στο μισό περίπου χρόνο, με λιγότερους τραυματισμούς και μικρότερο οίδημα».

Έτσι, μια λιποαναρρόφηση, λόγου χάρη γλουτών, η οποία διαρκούσε με την κλασική μέθοδο 45 λεπτά, μπορεί να γίνει με τη μέθοδο των δονήσεων μέσα σε διάστημα μικρότερο από 30 λεπτά. «Η νοσηλεία της ασθενούς είναι ημερήσια και φεύγει την ίδια μέρα για το σπίτι της», λέει ο κ. Ανδρουλακάκης. «Λόγω του μικρότερου οιδήματος, η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες της γυναίκας γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες, έναντι των τεσσάρων έως πέντε με την κλασική λιποαναρρόφηση».

Βέβαια, η λιποαναρρόφηση πρέπει να γίνεται πάντα- ακόμα και με τη νέα αυτή μέθοδο- σε νοσοκομείο, με την παρουσία αναισθησιολόγων. «Γενικά, η σύγχρονη λιποαναρρόφηση είναι πια η επιφανειακή λιπογλυπτική (superficial liposculpture), κατά την οποία όχι μόνον αφαιρούμε λίπος, αλλά και προσθέτουμε στις περιοχές όπου χρειάζεται, διαμορφώνοντας τη σιλουέτα» επισημαίνει ο γιατρός. «Οι επεμβάσεις γίνονται με τοπική αναισθησία και μέθη. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αφαιρείται λίπος πάνω από το 5-10% του συνολικού βάρους του ασθενούς».

2 Smart Lipo

Λιποαναρρόφηση με λέιζερ
Μια νέα μέθοδος λιποαναρρόφησης ονομάζεται Smart Lipo και εφαρμόζεται με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ. «Με την παλαιά μέθοδο λιποαναρρόφησης, αφαιρούμε λίπος μηχανικά, με τραυματικό τρόπο και τομές 4-5 χιλιοστών», περιγράφει ο πλαστικός χειρουργός κ. Ανδρουλακάκης. «Με τη νέα μέθοδο με λέιζερ, οι τομές είναι 1-2 χιλιοστών. Εισάγεται η κάνουλα με το λέιζερ, που διαλύει τα λίπη, τα οποία απορροφώνται αργότερα από την κυκλοφορία του αίματος.

Οι τραυματισμοί είναι λιγότεροι και τα οιδήματα μετά την επέμβαση είναι μικρότερα. Το αποτέλεσμα γίνεται πιο γρήγορα ορατό και η γυναίκα επιστρέφει γρηγορότερα στις δραστηριότητές της σε σχέση με την κλασική λιποαναρρόφηση. «Ο κίνδυνος από τη νέα μέθοδο είναι το έγκαυμα, εάν το λέιζερ παραμείνει αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο», τονίζει ο κ. Ανδρουλακάκης. «Γι΄ αυτό, χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και προσοχή από τον γιατρό». Η μέθοδος χρησιμοποιείται τον τελευταίο χρόνο στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται τελευταία σε περιορισμένη έκταση.

3 Αναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες

Ραδιοσυχνότητες και λέιζερ συνιστούν μια νέα, μη επεμβατική μέθοδο για τη μείωση της κυτταρίτιδας, που απευθύνεται σε γυναίκες 15-75 ετών. Δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άσκηση και διατροφή. Είναι πιστοποιημένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDΑ) και δρα σε περιοχές που εμφανίζουν συσσωρευμένο λίπος, που όμως είναι ανθεκτικό στη γυμναστική.

«Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας λέιζερ, τον συνδυασμό της οπτικής ενέργειας με τις ραδιοσυχνότητες, παράλληλα με αναρρόφηση και ειδικά rollers», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Νίκος Μεταξωτός. «Η αναρρόφηση απομονώνει μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία μεταφέρεται η ενέργεια του παλμικού φωτός και των ραδιοσυχνοτήτων. Αυτή μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό του λιποκυττάρου. Η διαδικασία οδηγεί σε συρρίκνωση του λιποκυττάρου και κατ΄ επέκταση σε μείωση της κυτταρίτιδας και απώλεια πόντων. Επιπλέον, δρα στο κολλαγόνο, επιφέροντας σταδιακή σύσφιξη».

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά

Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες, εκτός από κάποιο ερύθημα- που υποχωρεί σταδιακά- και μελανιές, που με την πάροδο των συνεδριών παύουν να εμφανίζονται. Πολύ σπάνια η εφαρμογή έχει χαρακτηριστεί επώδυνη. Προτείνονται συνήθως τέσσερις συνεδρίες σε χρονικό διάστημα ενός μηνός. Τα αποτελέσματα διαρκούν συνήθως έξι μήνες έως ένα έτος, οπότε και θα απαιτηθούν κάποι 4 Μη ενέσιμη μεσοθεραπεία με βιταμίνες και αμινοξέα Η μεσοθεραπεία είναι μία μέθοδος κατά την οποία διοχετεύονται μικρές ποσότητες ουσιών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα, στη μεσαία στοιβάδα του δέρματος. Εφαρμόζεται από το 1958 στη Γαλλία.

«Στην Αισθητική Ιατρική, η μεσοθεραπεία στοχεύει στην ανανέωση του δέρματος, στη θεραπεία της κυτταρίτιδας και στην ελάττωση του τοπικού λίπους», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Ν. Μεταξωτός. «Με τη μεσοθεραπεία δεν διαλύεται άμεσα το επιπλέον λίπος, αλλά βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια ο μεταβολισμός, με αποτέλεσμα την τοπική βελτίωση και του λιπώδους ιστού. Η μεσοθεραπεία είναι ιατρική πράξη. Η κακή εφαρμογή της δύναται να προκαλέσει μελανιές, κοκκιώματα, και χαλάρωση του δέρματος».

Διαδερμική χορήγηση

Ώς πριν από λίγα χρόνια, η θεραπεία ήταν συνώνυμη με τις ενέσεις. Το 2003 οι καθηγητές Άγκρε και ΜακΚίνον έλαβαν το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη των διαύλων νερού που υπάρχουν ανάμεσα στα κύτταρα του δέρματος και επιτρέπουν τη μεταφορά ουσιών μέσω διαδερμικής χορήγησης, η οποία γίνεται με τη βοήθεια κάποιων συσκευών. Σε αυτήν την ανακάλυψη στηρίζεται η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία. «Με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται η διείσδυση και διάδοση ενεργών στοιχείων στο δέρμα χωρίς τη χρήση μικροενέσεων. Επομένως, η μέθοδος είναι μη επεμβατική, ανώδυνη και δεν προκαλεί εκχυμώσεις», λέει ο κ. Μεταξωτός. «Η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι πιο κατάλληλη για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας από την κλασική μεσοθεραπεία. Η μέθοδος δίνει καλά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους (π.χ. λεμφικό μασάζ) και ενισχύεται με την άσκηση και την κατάλληλη διατροφή».

Μια ειδική συσκευή εκπέμπει σήματα χαμηλής συχνότητας, τα οποία φορτίζουν τα μόρια του δραστικών συστατικών. Τα κύματα ενεργοποιούν τα μόρια του φαρμάκου, δημιουργώντας το φαινόμενο της όσμωσης. Με τον τρόπο αυτόν, τα μόρια του φαρμάκου περνούν από την ανώτερη στοιβάδα και φθάνουν στο δέρμα. Κάθε συνεδρία διαρκεί είκοσι με σαράντα λεπτά, ανάλογα με την περιοχή του σώματος. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του αμέσως μετά. Προτείνονται συνήθως δύο συνεδρίες την εβδομάδα για ένα διάστημα 2-3 μηνών και τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά από τη μέση του προγράμματος και μετά. 5 Μη επεμβατική λιποαναρρόφηση Σ ύντομα είναι πιθανό να μπορούμε να κάνουμε λιποαναρρόφηση χωρίς χειρουργείο.

Μια συσκευή υπερήχων αποτελεί μια τέτοια, μη επεμβατική πρόταση, εναλλακτική της λιποαναρρόφησης. «Η συσκευή εκπέμπει υπέρηχους παλμούς, που διαταράσσουν συλλεκτικά την εξωτερική μεμβράνη του λιποκυττάρου», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός κ. Αλέξανδρος Καρύδης. «Κάθε παλμός καταστρέφει λίπος περιφέρειας 5 χιλιοστών περίπου. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μικρές περιοχές και χρειάζονται πολλές συνεδρίες για να δείξει αποτελέσματα».

Είναι, πάντως, απαραίτητο ο γιατρός που χειρίζεται τη συσκευή να είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα από τη χρήση της. «Επειδή η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται εδώ και μερικούς μήνες μόνο, δεν έχουμε ακόμη στοιχεία που να επιτρέπουν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που δίδει μακροπρόθεσμα, ούτε μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο αποδεκτή λύση είναι», επισημαίνει ο κ. Καρύδης. «Γι΄ αυτό, συνιστούμε αναμονή έως ότου δούμε μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής, προτού την υιοθετήσουμε και την προτείνουμε ως λύση».

Τα φυσικά αντίδοτα

Το πράσινο τσάι Το πράσινο τσάι αποτελεί σήμερα αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος. «Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες, τις κατεχίνες, με κυριότερη την επιγαλλοκατεχίνη, για την οποία μελέτες δείχνουν ότι η αντιοξειδωτική της ικανότητα είναι πολλαπλάσια (έως και 200 φορές) από αυτήν της βιταμίνης Ε», εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος κ. Ξένος. «Τα συστατικά αυτά συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος και των ιστών».

Ιδιαίτερα όσον αφορά την κυτταρίτιδα, οι κατεχίνες μπορούν να συμβάλουν σε πολλαπλό επίπεδο στην αντιμετώπισή της. Μελέτες δείχνουν ότι κατεχίνες από εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού δρουν εντοπισμένα στην περιοχή, καθώς προστατεύουν τα αγγεία από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών, ενώ παράλληλα- λόγω της αυξημένης έκκρισης μονοξειδίου του αζώτου- προκαλούν διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιματική ροή, την αιμάτωση των λιποκυττάρων και την απέκκριση των άχρηστων ουσιών.

Σε εργασία που έγινε από τον ερευνητή Jalil και τους συνεργάτες του («Clinical and Εxperimental Ρharmacoloy and Ρhysiology», 2003), τονίζεται ότι η έκκριση μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) που προκαλείται από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας στην καλύτερη και φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. «Παράλληλα, η επιγαλλοκατεχίνη του πράσινου τσαγιού, όπως αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες, βελτιώνει τη θερμογένεση (η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου μεταβολισμού), ιδιαιτέρως στον λιπώδη ιστό», προσθέτει ο κ. Ξένος. «Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναστολή συγκεκριμένων ενζύμων στον οργανισμό (τα οποία κρατούν τον μεταβολισμό σε ύφεση) και την αύξηση της λειτουργικότητας του συμπαθητικού συστήματος».

Σε επιδημιολογική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Shixian και τους συνεργάτες του («Journal of Μedicinal Food», 2006), αναφέρεται ότι σε άτομα που ακολουθούσαν πρόγραμμα απώλειας βάρους, επιτεύχθηκε καλύτερο αποτέλεσμα ύστερα από συγχορήγηση πράσινου τσαγιού.

Τα γαλακτοκομικά Μελέτες των τελευταίων ετών έρχονται να φωτίσουν άλλο ένα επίπεδο δράσης του ασβεστίου: την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες μετριάζουν τη συσσώρευση λίπους σε περιόδους υπερσίτισης και αντίστοιχα επιταχύνουν την αποδόμηση λίπους, κατά την εφαρμογή υποθερμιδικής σίτισης», λέει ο κ. Ξένος. «Βασικό ρόλο σε αυτήν τη δράση παίζει η καλσιτριόλη, που ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου εντός των λιποκυττάρων, διαδικασία σημαντική για τη λιπογένεση και τη λιπόλυση».

Σε πειραματόζωα, τα αυξημένα επίπεδα καλσιτριόλης σε δίαιτες χαμηλές σε ασβέστιο, οδηγούν σε αυξημένη τάση λιπογένεσης, ενώ οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες συνεισφέρουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα (δηλαδή, αύξηση της λιπόλυσης και αναστολή της λιπογένεσης).

Εκτός, όμως, από το ασβέστιο ως μεμονωμένο συστατικό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά (ημιαποβουτυρωμένα), έχουν δεσπόζουσα θέση στην καταπολέμηση της συσσώρευσης λιπώδους ιστού. «Και αυτό γιατί περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που “συνεργάζονται” με το ασβέστιο στα μονοπάτια της λιπόλυσης, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΑCΕ), αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας (ΒCΑΑ) και άλλα βιοενεργά συστατικά της πρωτεΐνης του ορού γάλακτος», εξηγεί ο κ. Ξένος.

Τα ευρήματα αυτά εδραιώνονται με επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες. Βέβαια, ο καθηγητής Ζemel, πρωτεργάτης των μελετών («Οbesity Research 2004»), διατείνεται ότι τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά θα επισπεύσουν την απώλεια λίπους, εφόσον αποτελούν μέρος ενός υποθερμιδικού πλάνου διατροφής.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ