Προκαλούν τα ταμπόν βλάβη στον κόλπο ή στον τράχηλο;

2417

Μέχρι σήμερα, η χρήση των ταμπόν δεν έχει προκαλέσει κλινικά σοβαρές αλλαγές στον κόλπο η στον τράχηλο, παρόλο που τα ταμπόν μπορούν να έχουν μια μικρή, προσωρινή επίδραση στις ανατομικές αυτές δομές. Παρά τις διαρκείς διακυμάνσεις που λαμβάνουν χώρα στο κολπικό περιβάλλον, όπως η έκθεση στην έμμηνο ροη, στο σπέρμα, καθώς και η ενδοκολπική αντισύλληψη, το κολπικό οικοσύστημα παραμένει σταθερό.

Ο κόλπος και ο τράχηλος είναι ελαστικές δομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κόλπος όσο και ο τράχηλος μπορούν να χωρέσουν το κεφάλι ενός μωρού και εν συνεχεία να επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Ο ιστός του κόλπου επουλώνεται γρήγορα μετά από μικρές αλλοιώσεις που μπορεί να προκύψουν από συνουσία η φυσιολογικό τοκετό. Η πιο συχνή αιτία κολπικού τραύματος είναι η σεξουαλική επαφή, η οποία επιφέρει το 80% των κολπικών σχάσεων. Έρευνες κολπικής κάκωσης κατά τη διάρκεια της συνουσίας έδειξαν ότι η πλειοψηφία των κακώσεων λαμβάνει χώρα στο άνω οπίσθιο τμήμα του κόλπου, το όποιο υποστηρίζεται μόνο από ένα λεπτό στρώμα συνδετικού ιστού.

Οι μεταβολές του βλεννογόνου του κόλπου αξιολογηθήκαν για 3 συνεχόμενους καταμήνιους κύκλους μέσω μιας προοπτικής έρευνας μεταξύ 20 γυναικών που χρησιμοποιούσαν σερβιέτες και άλλων 80 που έκαναν χρήση ταμπόν. Η ξήρανση και απολέπιση των επιφανειακών στρωμάτων του κολπικού βλεννογόνου παρατηρηθήκαν και στις δυο ομάδες, ωστόσο, ήταν πιο διαδεδομένες στην ομάδα των γυναικών που χρησιμοποιούσαν ταμπόν. Κατά συνέπεια, η ξήρανση παρατηρήθηκε τουλάχιστον σε ένα καταμήνιο κύκλο της ομάδας-ταμπόν (78%) και στο 30% των γυναικών που επέλεγαν τη χρήση σερβιετων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ξήρανση και η επιφανειακή απολέπιση του βλεννογόνου του κόλπου δεν έχουν καμία κλινική σημασία και ότι αποτελούν συνηθισμένες φυσιολογικές αντιδράσεις στην εμμηνορρυσία, ιδιαίτερα στις γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν.

Δυο επιπλέον έρευνες ενισχύουν τα παραπάνω ευρήματα. Και στις δυο αυτές έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι βλεννογόνοι του κόλπου επανέρχονταν αυθόρμητα και γρήγορα στη φυσιολογική τους κατάσταση, όταν διακόπτονταν η χρήση του ταμπόν, μαρτυρώντας πιθανώς την ταχεία αναγέννηση (48 με 72 ώρες) του κολπικού επιθηλίου.

Διαβάστε Περισσότερα:

Απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα σχετικά με τα ταμπόν

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ