Ο ρόλος του πατέρα στην εγκυμοσύνη

2607

Η εγκυμοσύνη αποτελεί το μεταβατικό σημείο στην ζωή του ζευγαριού.
Αλλάζει τις συνήθειες, τις προτεραιότητες και τις ισορροπίες του.

Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός, γιατί,  ακόμα και αν η γυναίκα είναι αυτή που κυοφορεί το παιδί στο σώμα της, εκείνος είναι που την στηρίζει, που της δείχνει κατανόηση και αγάπη.
Ο πατέρας έχει το σπουδαίο έργο να προσφέρει κουράγιο και δύναμη στη σύντροφό του για να συνεχίσει να είναι χαρούμενη και δημιουργική στο διάστημα της εγκυμοσύνης.
Το παιδί είναι δημιούργημα και των δύο…!

Δυστυχώς ο μπαμπάς πολλές φορές παραγκωνίζεται, νιώθει απομονωμένος, παραμελημένος και ανησυχεί για το πώς θα αλλάξει η ζωή του.
Η γυναίκα αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στο σώμα της και αρχίζει να δένεται με το μωρό από την πρώτη στιγμή που θα το νιώσει.
Ο πατέρας όμως, βλέπει τις αλλαγές εξωτερικά, δεν τις βιώνει και όταν δεν λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή, νιώθει αποκομμένος.
Η εγκυμοσύνη και ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί, αναγκάζει τον πατέρα να αποδεχθεί τη μετάβαση από μια απόλυτη δυαδική σχέση σε μια τριαδική.

Πως νιώθει ο πατέρας;

Ο άντρας όταν μαθαίνει πως η σύντροφός του είναι έγκυος, κατακλύζεται από ανάμεικτα συναισθήματα. Χαίρεται, φοβάται , ανησυχεί, αγχώνεται…
Ακόμη και οι άντρες που προσδοκούν την εγκυμοσύνη της συντρόφου τους μπορεί να σοκαριστούν.

Είναι λίγοι εκείνοι οι άντρες που πραγματικά έχουν συνειδητοποιήσει κατά την εγκυμοσύνη πως  η σύντροφός τους μπαίνει σε μια τελείως διαφορετική ψυχολογική κατάσταση, γίνεται κυρίως πιο ευαίσθητη και έχει ανάγκη από ιδιαίτερη μεταχείριση από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω της και ιδιαίτερα από τον πατέρα του παιδιού.

Η γυναίκα αλλά και το περιβάλλον του ζευγαριού πρέπει να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του πατέρα, αλλά και ο άντρας να κατανοήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες της συντρόφου του, που κυοφορεί.

 

Ο μελλοντικός πατέρας θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην εγκυμοσύνη.
Ας δούμε πως
:

  • Να είναι υποστηρικτικός προς την σύντροφο του και να της αποπνέει συναισθήματα σιγουριάς.
  • Να συνοδεύει την έγκυο στο γυναικολόγο και να συμμετέχει στις συζητήσεις και στις αποφάσεις.
  • Να κάνει τις δικές του ερωτήσεις στο γιατρό ή στη μαία.
  • Να είναι παρών και στις εξετάσεις ρουτίνας.
  • Να φροντίζει τη σύντροφο του και να την βοηθά σε ότι χρειάζεται.
  • Να είναι τρυφερός, να αγκαλιάζονται, να ανταλλάσουν χάδια και φιλία, ακόμη και όταν δεν υπάρχει σεξουαλική επαφή.
  • Να κάνει πράγματα μαζί με την σύντροφό του, τα οποία να αφορούν το παιδί. Για παράδειγμα να φτιάξει το παιδικό δωμάτιο και να ψωνίσουν μαζί τα ρουχαλάκια του μωρού.
  • Θα ήταν πολύ καλό να παρακολουθεί και εκείνος τα μαθήματα προετοιμασίας, για να γνωρίζει πώς να υποστηρίξει τη σύντροφό του στον τοκετό, αλλά και με το μωρό.
  • Ένας από τους πιο βασικούς ρόλους του μελλοντικού πατέρα είναι να ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν πιάσουν τη σύντροφο του οι πόνοι και θα πρέπει να μεταφερθεί στο μαιευτήριο.
    Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσει την ψυχραιμία του, να την εμψυχώσει και να την βοηθήσει να ετοιμαστεί. Ακόμη, να έχει το τηλέφωνο της μαίας και του γιατρού, να γνωρίζει το συντομότερο δρόμο για το μαιευτήριο, που βρίσκονται όλα τα απαραίτητα που θα πάρει η σύντροφος στο μαιευτήριο και τις τυπικές διαδικασίες που χρειάζονται (βιβλιάριο υγείας, ασφάλεια, χρήματα, κλπ) για την εισαγωγή της σε αυτό.

 

Σίγουρα το ζευγάρι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στις αλλαγές, αλλά εάν υπάρχει αγάπη, θετική διάθεση και επικοινωνία, το ζευγάρι βρίσκει την ισορροπία του.

 

Ο ρόλος του πατέρα δεν τελειώνει στην εγκυμοσύνη, αντίθετα τότε αρχίζει!

Κάντε μια καλή αρχή λοιπόν μελλοντικοί μπαμπάδες…!

 

Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας Γλυφάδας

Επιμέλεια κειμένου: Τριγάζη Χριστίνα
Μαία, Σύμβουλος Μητρότητας και Θηλασμού
Συνεργάτης του Μαιευτήρα – Χειρουργού – Γυναικολόγου

Ιωάννη Κ. Δημητρακόπουλου

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ