Μπορούν τα κορίτσια που δεν έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή να χρησιμοποιήσουν ταμπόν;

3633

Όταν τα πρώτα ταμπόν εμφανιστήκαν στην αγορά πριν από 50 χρόνια και περισσότερο, ήταν αβέβαιο αν τα κορίτσια που δεν είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή μπορούσαν να κάνουν χρήση του προϊόντος αυτού.

Υπήρχε η ανησυχία ότι αν επιχειρούσαν να τα χρησιμοποιήσουν θα προκαλούσαν ενδεχομένως βλάβη στον παρθενικό τους υμένα. Το υμενικό άνοιγμα των νεαρών κοριτσιών που δεν έχουν συνουσιαστεί έχει διαπιστωθεί ότι είναι συνήθως 1.5 εκ. ή και λιγότερο. Ωστόσο, υπό την αυξημένη επιρροή των οιστρογόνων στην εφηβεία, το κολπικό άνοιγμα ενός κοριτσιού καθίσταται πιο εύκαμπτο με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται με ασφάλεια φτάνοντας στα 2.5 εκ. Η ανάπτυξη του παρθενικού υμένα έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη των μαστών που επηρεάζεται κυρίως από τη δράση των οιστρογόνων. Συνεπώς, η διάμετρος των σημερινών ταμπόν, η οποία κυμαίνεται από 1.0 εκ. έως 1.9 εκ είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη του υμένα.

Μια μελέτη του 1994 αποτέλεσε ίσως την πρώτη ελεγχόμενη έρευνα σχετικά με τη χρήση ταμπόν και την παρθενιά. Στην έρευνα συγκριθήκαν οι υμένες τριών ομάδων απαρτιζόμενων από 100 νεαρές γυναίκες η κάθε μια :

  • Κορίτσια που δήλωσαν ότι δεν είχαν έρθει ποτέ σε σεξουαλική επαφή και που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ταμπόν
  • Κορίτσια που δήλωσαν ότι δεν είχαν έρθει ποτέ σε σεξουαλική επαφή αλλά που χρησιμοποιούσαν ταμπόν.
  • Κορίτσια που είχαν ενεργή σεξουαλική ζωή.

Ενώ οι υμένες των περισσότερων κοριτσιών που είχαν μια ενεργή σεξουαλική ζωή (ποσοστό άνω του 80%) παρουσίαζαν ολικό υμενικό χάσμα (πλήρως διαρρηγμένοι υμένες), οι παρθενικοί υμένες των μη σεξουαλικά ενεργών υμένων που έκαναν χρήση σερβιέτα και ταμπόν δεν παρουσίαζαν καμιά ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους.

Διαβάστε Περισσότερα:

Απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα σχετικά με τα ταμπόν

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ