Η ψυχολογία της εγκύου: Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε!

1868

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές.
Οι ψυχολογικές αλλαγές είναι αναμενόμενες στην εγκυμοσύνη και τις περισσότερες φορές φυσιολογικές.

Στην εγκυμοσύνη, πολλές έγκυες νιώθουν χαρά, ενθουσιασμό και ανυπομονησία για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.

Συχνά όμως, οι έγκυες νιώθουν ανησυχία, εκνευρισμό, φόβο, κούραση και βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Τα συναισθήματα αυτά οφείλονται κυρίως στις ορμονικές μεταπτώσεις, αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως το επιπρόσθετο σωματικό βάρος και οι νέες ευθύνες.

Δυστυχώς, πολλές έγκυες αρνούνται να παραδεχτούν πως βιώνουν αρνητικά συναισθήματα για την εγκυμοσύνη και νιώθουν ενοχές για αυτά. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές για τα συναισθήματα σας, καθώς η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ένα μεταβατικό και ταυτόχρονα ορόσημο σημείο για τη ζωή σας.

Είναι συχνό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να υπάρχουν και συναισθήματα ανικανότητας, εύθραυστης αυτοπεποίθησης και συνεχείς ανησυχίες. Αυτά τα συναισθήματα είναι συνήθως παροδικά, αν όμως επιμείνουν, τότε  χρειάζεται να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Τα συναισθήματα της εγκύου υφίστανται τρεις διαδοχικές διαφοροποιήσεις καθώς εξελίσσεται η κύηση, οι οποίες αντιστοιχούν στα τρία τρίμηνά της.

Στο πρώτο τρίμηνο η εγκυμοσύνη δεν είναι εμφανής για τους άλλους και αποτελεί το κρυφό σας  μυστικό. Στη φάση αυτή, στρέφεστε προς τον εαυτό σας και στα όσα συμβαίνουν μέσα σας, παρακολουθώντας όλες αυτές τις αλλαγές.
Η ανησυχία για την πορεία της εγκυμοσύνης και η δυσκολία να συνειδητοποιήσετε το γεγονός είναι απόλυτα φυσιολογικά. Ακόμη, είναι αναμενόμενο να βιώνετε ανάμεικτα συναισθήματα και να είστε αρκετά ευάλωτη.

Στο δεύτερο τρίμηνο αρχίζετε να σκέφτεστε λιγότερο τον εαυτό σας και περισσότερο το παιδί που έχετε μέσα σας. Θα νιώθετε τα πρώτα σκιρτήματα του παιδιού, γεγονός που συντελεί στη σύνδεση σας με αυτό.
Συχνά, με τον σύντροφό σας κάνετε όνειρα για το παιδί σας. Έτσι λοιπόν στη φάση αυτή ο προσανατολισμός σας έχει ως επίκεντρο το μωρό.
Συχνά ανησυχείτε για την εικόνα σας στο στάδιο αυτό και νιώθετε ανασφάλεια για αυτήν, ειδικότερα εάν συνηθίζατε να προσέχετε πολύ την εμφάνιση σας.
Καλό θα ήταν όμως να σκεφτείτε τι έχει προτεραιότητα για εσάς και πως το σώμα σας προετοιμάζεται για να φέρει στον κόσμο το μωρό σας.

Στο τρίτο τρίμηνο της κύησης η προοπτική πάλι αλλάζει. Η αγωνία και η ανυπομονησία για τον τοκετό και την γονεικότητα εντείνονται.
Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για τους πόνους και τις ωδίνες του τοκετού, καθώς και για την κατάσταση του μωρού σας, όταν θα γεννηθεί.
Και ο σύντροφος σας όμως φαίνεται να ανησυχεί τόσο για την δική σας κατάσταση, όσο και για την κατάσταση του παιδιού. Η αλήθεια είναι πως βιώνει μεγαλύτερο άγχος, χωρίς να το εκδηλώνει.
Συχνά σε αυτό το σημείο το ζευγάρι, θα πρέπει να προετοιμαστεί πως από δυάδα, πολύ σύντομα θα είναι τριάδα…
Οι ισορροπίες και οι προτεραιότητες θα αλλάξουν…
Με αγάπη, υπομονή, διάλογο και κατανόηση μπαίνουν όμως καινούργιες βάσεις!

Για αυτό τα μαθήματα προετοιμασίας (ανώδυνου τοκετού) είναι πολύ ωφέλιμα. Αρχικά, λύνονται απορίες και μειώνεται ο φόβος για το άγνωστο, στην συνέχεια βοηθούν το ζευγάρι να περάσει ομαλά στο ρόλο του ως γονείς καθώς και να διαχειριστούν τις ανασφάλειες, το άγχος και το φόβο.

Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας Γλυφάδας

Επιμέλεια κειμένου: Τριγάζη Χριστίνα
Μαία, Σύμβουλος Μητρότητας και Θηλασμού
Συνεργάτης του Μαιευτήρα – Χειρουργού – Γυναικολόγου

Ιωάννη Κ. Δημητρακόπουλου

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ