Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το νέο προληπτικό όπλο για γυναίκες και επιστήμονες.

1574

Ένα νέο προληπτικό όπλο ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν, πλέον, στη διάθεση τους επιστήμονες και γυναίκες: το εμβόλιο. Προσοχή, όμως, δεν είναι πανάκεια !

Σε καμία περίπτωση η χορήγησή του δε σημαίνει ότι καταργεί το προφυλακτικό ή τους προληπτικούς ελέγχους με τεστ Παπανικολάου. Κι αυτό για δυο τουλάχιστον προφανείς λόγους: πρώτον, επειδή το εμβόλιο δεν προστατεύει από όλα τα στελέχη και, δεύτερον, επειδή μπορεί κάποιος να έχει μολυνθεί από κάποιο στέλεχος πριν από τον εμβολιασμό. Ο τελευταίος δεν μπορεί να αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου, το οποίο αποτελεί και την καλύτερη μέθοδο αδρής απεικόνισης για πιθανές παθολογικές καταστάσεις του τραχήλου. Το εμβόλιο, ακόμη κι εκείνο του μέλλοντος, που θα παρέχει ολοένα μεγαλύτερη προστασία εναντίον <<επικίνδυνων>> στελεχών του ιού HPV, θα αποτελεί μόνο ένα μέσο ελαχιστοποίησης της μόλυνσης από HPV, δε θα καλύπτει ολοκληρωτικά.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Το μεγάλο όφελος που θα έχει κάθε κοπέλα αν εμβολιαστεί, επιβεβαιώνεται από το ευρύ ηλικιακό φάσμα σύστασης και ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχεται από την πολιτεία. Τα εμβόλια Χορηγούνται δωρεάν σε ηλικίες 12 – 26 ετών. Ο HPV εμβολιασμός αποτελεί πρακτική ρουτίνας για τα κορίτσια 12-15 ετών. Η ηλικία αυτή, με αιχμή την ηλικία των 12 ετών, είναι η περίοδος που ολοκληρώνεται όλη η σειρά των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς η ανταπόκριση στους εμβολιασμούς είναι η βέλτιστη και η συμμόρφωση εφήβων στις ιατρικές συστάσεις είναι υψηλή. Το HPV
εμβόλιο είναι ένα ακόμα εμβόλιο της εφηβικής ηλικίας που πρέπει να χορηγείται στην ίδια ηλικία με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η αιχμή της HPV λοίμωξης είναι η ηλικία από 16 – 26 έτη. Συνεπώς οι έφηβες και νεαρές γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Για τον λόγο αυτό το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 26 ετών, καθώς προστατεύει από μελλοντικές λοιμώξεις όλες τις έφηβες και νεαρές γυναίκες που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν στην ηλικία των 12 – 26 ετών. Σε άνδρες και γυναίκες η πιθανότητα επαφής με ιό HPV ανέρχεται στο 60-70%

Η δράση των HPV εμβολίων οφείλεται σε τεχνητά ιόμορφα σωματίδια (VLP- Virus Like Particles) τα οποία μιμούνται τον ιό και προάγουν την παραγωγή αντισωμάτων όμως δεν προκαλούν λοίμωξη διότι δεν περιέχουν γεννετικό υλικό του ιού.

Ο  HPV εμβολιασμός ξεκίνησε παγκοσμίως πριν από περίπου 9 χρόνια ενώ κλινικές μελέτες διαρκούν τα τελευταία 11 χρόνια. Παγκοσμίως έχουν γίνει πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις και δεν έχει παρουσιαστεί καμιά ανεπιθύμητη ενέργεια λόγω του παραπάνω εμβολίου. Καμία σοβαρή προκαρκινική βλάβη δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεται επανάληψη του εμβολίου και τον χρόνο που διαρκούν οι κλινικές μελέτες. Δηλαδή στα 9 έτη μετά τον HPV εμβολιασμό εξακολουθεί και υπάρχει προστασία από τον HPV.

Τα αποτελέσματα του HPV εμβολιασμού μέχρι σήμερα είναι:

  1. Μείωση της παθολογικής κυτταρολογίας. Παρουσιάστηκε 75% μείωση των παθολογικών test pap.
  2. Μείωση των κρουσμάτων γενετικών κονδυλωμάτων
  3. Μείωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων
  4. Μείωση των περιστατικών καρκίνου της μήτρας.

Γενικά υπάρχει καλλίτερη συμμόρφωση στην λήψη Test Pap μεταξύ των γυναικών που έχουν κάνει το εμβόλιο HPV οι οποίες γενικά είναι πιο συνειδητοποιημένες σχετικά με την HPV λοίμωξη. 

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Μάστερ Αισθητικής Ιατρικής - Αναίμακτης Αισθητικής Γυναικολογίας - Αναγεννητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10 e-mail ikdmd@hotmail.com

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ