Ωάρια…Τί συμβαίνει μετά τα 40;

4109

Γιατί εξαφανίζονται τα ωάρια

Ακόμη και πριν φτάσεις στην εφηβεία, πολλά από αυτά σε αποχαιρετούν μέσω της φυσικής διαδικασίας του θανάτου των κυττάρων (ονομάζεται απόπτωση). Επειδή τα ωάρια είναι τόσο μικροσκοπικά, απλά τα απορροφά ξανά το σώμα σου. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί πεθαίνουν, αλλά κάθε μήνα μπορεί να χαθούν έως και 1.000 ωάρια ώσπου τελικά να εξαντληθούν όλα όταν φτάσεις στην εμμηνόπαυση.

Το χρονικό των ωαρίων

  • Τα ωάρια είναι στην ακμή τους στο τέλος της εφηβείας και στη δεκαετία των 20 χρόνων σου. Καθώς τα χρόνια περνούν, η ποιότητα των ωαρίων μειώνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα την αδυναμία σύλληψης και τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής και χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι πιο δύσκολο να συλλάβεις μετά τα 30 ή τα 40.
  • Κάθε μήνα αναπτύσσονται περίπου 10-15 ωάρια, αλλά μόνο ένα (ή δύο, στην περίπτωση των διδύμων) ωριμάζει και βρίσκει το δρόμο του μέσα από
    τις σάλπιγγες για να φτάσει στη μήτρα.Σε όλη σου τη ζωή ωριμάζουν περίπου
    400 ωάρια.
  • Τα ωάρια ωριμάζουν μέσα στα ωοθυλάκιά τους στις ωοθήκες. Όταν ένα ωάριο ωριμάζει, διαρρηγνύεται το θυλάκιο και βγαίνει έξω. Κάποιες γυναίκες νιώθουν πόνο σ’ αυτή τη φάση της ωορρηξίας, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα απλό παυσίπονο και μια ζεστή πετσέτα ή μια θερμοφόρα στην κοιλιά σου.

 

Μετά τα 40…

Σε κάποιες γυναίκες οι ωοθήκες τους κάνουν πολλή… φασαρία στη φάση πριν από την εμμηνόπαυση, την προκλιμακτήριο όπως λέγεται επιστημονικά. Η φάση αυτή μπορεί να είναι τόσο απρόβλεπτη όσο και η εφηβεία, γεμάτη με διακυμάνσεις της διάθεσης, ενώ η περίοδος μπορεί να έρχεται όποτε θέλει!

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Καθώς μεγαλώνεις είναι σαν οι ωοθήκες σου να γίνονται λίγο βαρήκοες! Οι ορμόνες σου τους λένε να απελευθερώσουν ένα ωάριο, αλλά εκείνες δεν ακούν πάντα την εντολή. Οπότε, το σώμα σου μιλάει πιο δυνατά στέλνοντας περισσότερες ορμόνες. Μερικές φορές αυτό πιάνει και σου έρχεται περίοδος, άλλες φορές όχι, και χάνεις μία περίοδο εκείνο το μήνα. Και όπως οι περίοδοί σου κάνουν του κεφαλιού τους, το ίδιο συμβαίνει και με τις ορμόνες σου. Το αποτέλεσμα αυτού του χορού των ορμονών μπορεί να είναι προβλήματα με τον ύπνο σου και εξάψεις.
Μίλησε στο γυναικολόγο: Υπάρχουν σήμερα πολλοί τρόποι για να ελέγξεις αυτά τα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ