Το στρες στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο

723
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

 

Οι γυναίκες που νιώθουν έντονο άγχος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψουν την υγεία του εμβρύου.

Η αιτία βρίσκεται στην ενεργοποίηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη των οργάνων του παιδιού και υπονομεύει την υγεία του.

Σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και το Ινστιτούτο Max Planck του Μονάχου, ο πλακούντας της μητέρας που βιώνει μακροχρόνιο στρες απελευθερώνει κορτιζόλη, η οποία επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβρύου, προκαλώντας προβλήματα στα όργανα που ωριμάζουν με φυσιολογικούς ρυθμούς.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ γυναικών που αναφέρουν υψηλά επίπεδα άγχους στην εγκυμοσύνη και επιπτώσεων στα παιδιά αργότερα στη ζωή τους, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας  και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω ορμονικών αλλαγών στο αμνιακό υγρό των μητέρων που υπέφεραν από έντονο, μακροχρόνιο στρες. Συγκεκριμένα, μια μικρή ποσότητα κορτιζόλης εισέρχεται στο αμνιακό υγρό -το προστατευτικό υγρό στον αμνιακό σάκο που περιβάλλει το αναπτυσσόμενο μωρό στη μήτρα- και επιδρά στην ανάπτυξη του μωρού.

Οι ερευνητές μελέτησαν 34 υγιείς εγκυμονούσες που υποβλήθηκαν σε αμνιοπαρακέντηση, μια αγχωτική διαδικασία για την έγκυο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός της εκκρίνει κορτιζόλη. Στόχος ήταν να ελέγξουν αν το βραχυπρόθεσμο στρες προκαλεί απελευθέρωση κορτιζόλης στον πλακούντα. Η ομάδα συνέκρινε το επίπεδο κορτιζόλης στο σάλιο των μητέρων με το επίπεδο CRH (κορτικοεκλυτίνη) στο αμνιακό υγρό και δεν βρήκε καμία σύνδεση, δηλαδή δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος βλάβης στο μωρό. Το μωρό προφανώς παραμένει προστατευμένο από αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση οξείας, βραχυπρόθεσμης πίεσης στη μητέρα.

Ωστόσο, η ομάδα αξιολόγησε τα μακροπρόθεσμα επίπεδα στρες των μητέρων -μέσω ερωτηματολογίου- και βρήκε μια σύνδεση μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έντονο στρες και αύξησαν τα επίπεδα CRH στο αμνιακό υγρό τους.

Εάν η μητέρα πιέζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το επίπεδο CRH στο αμνιακό υγρό αυξάνεται. Αυτή η υψηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης του στρες επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι ψυχολόγοι προτείνουν στις μέλλουσες μητέρες που υποφέρουν από μακροχρόνιο άγχος να αναζητούν θεραπεία για την ελαχιστοποίηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ