Τοκετός: Αλλαγές στο σώμα & πώς θα επανέλθετε

901
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

 

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός προκαλούν αλλαγές στο γυναικείο σώμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του μοναδικού γεγονότος.

Οι έγκυοι παίρνουν πάντα μερικά κιλά, τα οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μένουν και μετά τον τοκετό, ακόμη και στις γυναίκες που ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Αυτό δεν είναι κάτι μη φυσιολογικό, καθώς το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί και να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.Οι περισσότερες γυναίκες όμως παραμελούν τη φροντίδα του σώματός τους μετά τον τοκετό, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του νεογέννητου.

Η τακτική άσκηση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε μετά τον τοκετό. Η άσκηση βοηθά τον μεταβολισμό που έχει κουραστεί από τον τοκετό και τη γαλουχία, συμβάλλει στην απώλεια των κιλών που πήρατε και θα σας δώσει ενέργεια να αντιμετωπίσετε το στρες και την ένταση της καινούριας σας ζωής. Ταυτόχρονα θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους μύες που έχουν αδυνατίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτοί είναι οι μύες της πυέλου που συγκρατούν επί εννέα μήνες το έμβρυο, αλλά και οι μύες της κοιλιάς που επίσης έχουν χαλαρώσει.

Εάν είχατε φυσιολογικό τοκετό χωρίς επιπλοκές, περίπου δύο μήνες μετά τον τοκετό και αφού ο γιατρός σας δώσει το πράσινο φως, μπορείτε να γυμναστείτε.

Αν γεννήσατε με καισαρική πρέπει να περιμένετε για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να αναρρώσετε πλήρως. Και πάλι ο γιατρός θα σας υποδείξει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γυμναστείτε. Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκινήσετε αργά τη διαδικασία. Πρέπει να «ακούτε» το σώμα σας και να μην κάνετε κινήσεις που προκαλούν πόνο ή δυσφορία. Αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε μια άσκηση, κάνετε μία πιο εύκολη. Το ιδανικό είναι η άσκηση να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, ακόμη και αν πρόκειται για δέκα λεπτά περπάτημα. Το περπάτημα θα βελτιώσει το αναπνευστικό σας και την καρδιαγγειακή σας λειτουργία και θα σας τονώσει ψυχολογικά.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ