Τι μπορεί να προκαλέσει βραχύτερη περίοδο στις γυναίκες;

5110
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126
  1. Τα αντισυλληπτικά χάπια. Πολλοί τύποι αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να προκαλέσουν βραχύτερη περίοδο που διαρκεί μόλις  2-3 ημέρες και μικρή ροή.
  2. Το στρες. Σε περιόδους μεγάλου στρες η διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου επηρεάζεται. Επίσης, η διάρκεια της περιόδου μπορεί να μειωθεί σε 2-3 ημέρες ακόμα και σε γυναίκες που είχαν πιο μεγάλο κύκλο.
  3. Ασθένειες ή προβλήματα υγείας: Συχνά διαταραχές περιόδου είναι το πρώτο σύμπτωμα ασθένειας ή άλλων προβλημάτων υγείας. Επίσης, κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές περιόδου ως παρενέργεια.
  4. Ορμονικές Διαταραχές: Τα επίπεδα των ορμονών και κυρίως των οιστρογόνων επηρεάζουν την περίοδο ειδικά η ανεπάρκεια οιστρογόνων. Αυτό αφορά κυρίως τις έφηβες αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, οι οποίες πολύ συχνά έχουν σύντομο κύκλο 3 ημερών ή λιγότερο.
  5. Το φαινόμενο Μακ Κλίντοκ: Από το 1971 μελέτες της Μάρθα Μακ Κλίντοκ κατέδειξαν ότι οι γυναίκες που ζουν υπό την ίδια στέγη συχνά συγχρονίζουν  τον εμμηνορυσιακό τους κύκλο όπως συμβαίνει σε γυναίκες που συγκατοικούν, συμφοιτήτριες ή συγγενείς. Κάτι τέτοιο λοιπόν είναι πολύ φυσιολογικό και το φαινόμενο αυτό σταματάει όταν σταματήσει και η συγκατοίκηση.
  6. Άλλα αίτια: Απότομες μεταβολές του βάρους ειδικά σε περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών, έντονη σωματική άσκηση, καταπόνηση του οργανισμού, καταχρήσεις και στρες, μπορεί να επηρεάσουν την περίοδο και να προκαλέσουν κύκλους 2-3 ημερών ή ακόμα και να σταματήσει η περίοδος για ένα διάστημα.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ