Τι αποκαλύπτει η περίοδος για την υγεία μιας γυναίκας;

3108
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Ο εμμηνορυσιακός ή καταμήνιος κύκλος είναι διαφορετικός σε κάθε γυναίκα.
Κάποιες γυναίκες έχουν χρονικά  μακρύτερο κύκλο, άλλες  βραχύτερο, ενώ  κάποιες άλλες πολύ σύντομο. Τα ίδια ισχύουν και σχετικά με την χρονική διάρκεια της περιόδου ή έμμηνου ρύσης. Συνήθως η περίοδος ή έμμηνος ρήση στις γυναίκες διαρκεί 5-7 ημέρες και έρχεται κάθε  28 ημέρες περίπου. Δεν συσχετίζονται άμεσα η διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου με την διάρκεια της έμμηνης ρύσης. Συγκεκριμένα κάποιες γυναίκες με εμμηνορυσιακό κύκλο τους  διαρκεί λίγες ημέρες μπορεί να έχουν έμμηνο ρύση διάρκειας λίγων ή περισσοτέρων ημερών. Κάποιες γυναίκες ανησυχούν όταν η έμμηνος ρύση τους διαρκεί μόνο  λίγες ημέρες. Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να διατηρεί ημερολόγιο στο οποίο να σημειώνει κάθε πότε έχει περίοδο, πόσες μέρες διαρκεί και να είχε μικρή ή μεγάλη ροή.

Είναι δυνατόν να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την υγεία μιας γυναίκας από την περίοδο της, δηλαδή κάθε πόσες μέρες εμφανίζεται και πόσες μέρες διαρκεί.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να κρατάει ημερολόγιο περιόδου, έτσι ώστε να αναγνωρίζει μεγάλες μεταβολές στον κύκλο της, όπως καθυστέρηση της εμμήνου ρύσης ή απροσδόκητες αιμορραγίες.

Ο καταμήνιος κύκλος και η έμμηνος ρύση επηρεάζονται από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής κάθε γυναίκας.
Το στρες της καθημερινότητας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ροή κατά την περίοδο ή να μειώσει τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.
Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε περιόδους έντονης σωματικής άσκησης ή γενικά κούρασης και όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας και πλησιάζει την εμμηνόπαυση. Ορμονικές διαταραχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την περίοδο.
Επίσης η περίοδος επηρεάζεται και από την διατροφή. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει διαταραχές περιόδου, διότι οι φυτικές ίνες απομακρύνουν τα πλεονάσματα οιστρογόνων που είναι απαραίτητα για την ρύθμιση της περιόδου. Ενώ, το σωματικό λίπος αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων.
Μια απότομη αλλαγή σωματικού βάρους επηρεάζει την περίοδο. Γυναίκες με διατροφικές διαταραχές συχνά παρουσιάζουν αραιομηνόρροια λόγω της ελάττωσης του σωματικού λίπους που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων.

Η πολύ μεγάλη διάρκεια της έμμηνης ροής ή αιμορραγίες ανεξάρτητα από την περίοδο μπορεί να οφείλονται σε πολύποδες, ινομυώματα, φλεγμονές ή νεοπλασίες που αφορούν το ενδομήτριο ή τον τράχηλο της μήτρας.

Συνεπώς, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από την διάρκεια και την συχνότητα της εμμήνου ρύσεως μας βοηθούν ώστε να διαγνώσουμε ορμονικές διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, πολύποδες, ινομυώματα, κύστες στην ωοθήκη, φλεγμονές ή νεοπλασίες του ενδομητρίου ή του τραχήλου.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτώ τον γιατρό μου;

Μικρές μεταβολές του εμμηνορυσιακού κύκλου είναι συνηθισμένες και δεν αξιολογούνται. Μπορεί να οφείλονται στους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Όπως για παράδειγμα στο άγχος, σε έντονη κούραση, ή σε κάποια παροδικά προβλήματα υγείας.
Μια γυναίκα όμως η οποία συνήθως είχε φυσιολογικό εμμηνορυσιακό κύκλο και απότομα ο κύκλος της  συντόμευσε και η διάρκεια της εμμήνου ρύσης μειώθηκε σε 3 περίπου ημέρες θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό της.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ