Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Σύγχρονα Ιατρικά Δεδομένα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

7336
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μια κοινή ενδοκρινική διαταραχή με ποικίλλουσα κλινική εικόνα

Είναι ένα ορμονικό σύνδρομο που επηρεάζει 18% με 24% των γυναικών. Τα παραπάνω ποσοστά διαφέρουν ανάλογα με την χώρα και τις ομάδες πληθυσμού που μελετάμε.Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα μπορούσε να περιληφθεί στο γενικότερο πλαίσιο της υπερανδρογοναιμίας όπως είναι η τάση διεθνώς σήμερα. Ο όρος υπερανδρογοναιμία χρησιμοποιείται από πολλά χρόνια δεδομένου ότι από το 1921 οι  Achard και Thiers Περιέγραψαν την συνύπαρξη υπερανδρογοναιμίας και μη ινσουλινοεξαρτόμενου διαβήτη mellitus. Την ιδιαίτερη όμως σημασία του την πήρε την τελευταία δεκαετία.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια κοινή ενδοκρινική διαταραχή με ποικίλλουσα κλινική εικόνα και σχετίζεται με κοσμητικές, αναπαραγωγικές και μεταβολικές διαταραχές. Αποτελεί την πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας και την συχνότερη αιτία χρόνιας ανωοθυλακιορρηκτικής υπογονιμότητας υπογονιμότητας που αποτελεί το κύριο πρόβλημα για περίπου 40% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το χαμηλό ποσοστό των κυήσεων θα μπορούσε μερικώς να αποδοθεί στο δυσμενές ενδοκρινικό περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται τα ωοθυλάκια. Ακόμα και αν επιτευχθεί η κύηση η πιθανότητα αποβολής αναλογεί στο 30% των περιπτώσεων. Επιπλέον τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης όσο και η προεκλαμψία εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από ότι στο γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε Περισσότερα: Υπογονιμότητα – Αντιμετωπίστε τα αίτια: Βελτιώστε την ποιότητα των ωαρίων σας και αυξήστε τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές

Αίτια του συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με αυτά. Αρχικά θεωρούσαμε ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προκαλείται λόγο κάποιας ανισορροπίας ορμονών όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Πλέον γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο οφείλεται σε αντίσταση στην ινσουλίνη (κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμόυ δεν ανταποκρίνονται στην φυσική επίδραση της ινσουλίνης).  Συνεπώς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θεωρείται πλέον πρόδρομος του μεταβολικού συνδρόμου και του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να αντιμετωπίζεται σωστά.

Ουσιαστικά 50 με 70% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν μετρήσιμη αντίσταση στην ινσουλίνη πολύ μεγαλύτερη από τις τιμές που θα περιμέναμε λόγο του βάρους τους ή του βαθμού παχυσαρκίας που έχουν. (Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία παρά τα φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής της ινσουλίνης υπάρχει ελαττωμένη βιολογική δράση της στο μεταβολισμό του σακχάρου. Σε όλες τις περιπτώσεις τις οποίες η λειτουργία του παγκρέατος είναι φυσιολογική, η αντίσταση του μεταβολισμού των υδατανθράκων στην ινσουλίνη, θα καταλήξει σε αντισταθμιστική υπερινσουλιναιμία). Η ινσουλίνη και η Insuline-Like Growth Factors (IGFs) έχουν σημαντικές επιδράσεις στην ωοθηκική λειτουργία, όπως και οι γοναδοτροπίνες LH και  FSH οι οποίες κλασσικά θεωρούνται οι μείζονες πρωτεϊνικοί ρυθμιστές της ωοθηλακιογένεσης και στεροειδογένεσης. Η ινσουλίνη ανήκει σε μία ομάδα αυξητικών παραγόντων με παρόμοια βιοχημικά χαρακτηριστικά. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει την ινσουλίνη, τον Insulin-Like Growth Factor I (IGF-I) (somatomedin C), τον Insulin-Like Growth II (IGF-II) (somatomedin A), τον nerve growth factor και τη relaxin (1a). Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία και είναι παρούσα μια σχετική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της ινσουλίνης του ορού και των ανδρογώνων (τεστοστερόνης και ανδροστενδιόνης) σε αυτές τις γυναίκες.

Η ινσουλίνη διεγείρει την έκκριση τεστοστερόνης από τις ωοθήκες και αναστέλλει την παραγωγή της  φυλοσυνδετικής ορμόνης από το ήπαρ κάτι το οποίο προκαλεί αύξηση της τεστοστερόνης γεγονός που προκαλεί ακμή, δασυστριχισμό, ή σπανίως εμφανιζόμενη ανδρογενή αλωπεκία σε πολλές γυναίκες (παρουσία τελικών τριχών σε ανδρικό μοτίβο σε γυναίκες).

Η υπερινσουλινεμία/ινσουλινοαντοχή δεν περιλαμβάνονται στα διαγνωστικά κριτήρια παρόλο που φαίνεται να κατέχουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια του συνδρόμου. Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ανδρογόνων ενισχύονταν την ωοθηκική στεροειδογένεση άμεσα. Η ινσουλίνη μπορεί να διεγείρει επιπλέον και την έκκριση των επινεφριδιακών ανδρογόνων.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με την παχυσαρκία, αλλά έχει διαπιστωθεί και σε μη παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η υποκείμενοι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν βλάβες στις βιοχημικές οδούς μεταβίβασης του σήματος της ινσουλίνης τόσο στο μυϊκό όσο και στο λιπώδη ιστό. Έτσι οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη παχυσαρκίας, φαίνεται να έχουν μια επιπλέον εγγενή μετα-δεσμευτική βλάβη στη δράση της ινσουλίνης και ανωμαλία στη μετάδοση του σήματός της. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά σχετίζεται με τις ανωμαλίες του μεταβολικού συνδρόμου. Συνεπώς το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια μορφή του μεταβολικού συνδρόμου σχετιζόμενη με το φύλλο και για τον λόγο αυτό συχνά χρησιμοποιείται ο όρος «Σύνδρομο ΧΧ». Οι μελέτες καταδεικνύουν ότι 75% περίπου των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πληρούν τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου.

Παρά το γεγονός ότι η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός προδιαθετικός παράγοντας για την ανάπτυξη του συνδρόμου πολύκυστικών ωοθηκών η πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου μειώνεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και από τον υγιή τρόπο ζωής όπως δίαιτα και ελάττωση του στρες. Με άλλες λέξεις τα γονίδιά μας δεν προδικάζουν την κατάσταση της υγείας μας αν και γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση να αναπτύξουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πρέπει να προσέχουν περισσότερο να μην αναπτύξουν  αντίσταση στην ινσουλίνη ιδιαίτερα εάν ανήκουν σε οικογένειες που έχουν στενούς συγγενείς που είναι υπέρβαροι, διαβητικοί, ή παρουσιάζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

ΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι κλινική κάτι το οποίο σημαίνει ότι τίθεται με βάση την ύπαρξη κάποιων ή όλων των κλασσικών συμπτωμάτων του συνδρόμου με προϋπόθεση όμως ότι έχει αποκλειστεί η πιθανότητα τα παραπάνω συμπτώματα να οφείλονται σε άλλες ασθένειες ή σύνδρομα. Συνεπώς ιατρικές εξετάσεις μπορεί να επιβεβαιώσουν την διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, όμως φυσιολογικές τιμές ορμονών που συνήθως ελέγχουμε όπως η LH, FSH, τεστοστερόνη δεν αποκλείουν την ύπαρξη του συνδρόμου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαφοροποιούνται ανάλογα με την ημέρα του μήνα κατά την οποία τελούνται οι εξετάσεις και επηρεάζονται από την περίοδο το σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες. Συνεπώς δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παθολογικές τιμές ορμονών ή την τυπική υπερηχογραφική εικόνα των πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω: υπογονιμότητα, διαταραχές της εμμήνου ρύσης όπως αμηνόρροια δηλαδή μεγάλα διαστήματα από την μια εμμηνορροή μέχρι την επόμενη που μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες, ακμή, αύξηση του βάρους, υπερτρίχωση ιδιαίτερα ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, αραίωση ή απώλεια μαλλιών και σπανιότερα, μελάνωση του δέρματος στις μασχάλες στον αυχένα και στο περίνεο .

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές της όρεξης. Δεν είναι σαφής ο λόγος στα οποία οφείλονται τα παραπάνω αλλά είναι πολύ πιθανό οφείλονται στην  απορύθμιση των επιπέδων του  σακχάρου στο αίμα που επιδεινώνει τα παραπάνω προβλήματα.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών στην Υγεία

Επειδή το παραπάνω σύνδρομο οφείλεται σε αντοχή στην ινσουλίνη και συνδέεται με προβλήματα σακχάρου εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να επιφέρει όλους τους κινδύνους του διαβήτη και συνεπώς μαζί με αυτούς καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Αν και η παχυσαρκία επιδεινώνει το σύνδρομο και αυξάνει την αντοχή στην ινσουλίνη δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς με το σύνδρομο προβλήματα με το βάρος τους και το σάκχαρο. Συνεπώς και οι λεπτές γυναίκες μπορεί να πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές της κύησης, χαρακτηριστικά  παρουσιάζουν ως και 40% περισσότερες πιθανότητες αποβολής λόγο της αντίστασης της ινσουλίνης και των ορμονικών προβλημάτων που αυτή προκαλεί.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά νόσων που συνδέονται με φλεγμονώδεις και ορμονικές διαταραχές και αντίσταση στην ινσουλίνη (όπως π.χ. ο διαβήτης) καθιστούν αναγκαία την λήψη μέτρων αντιμετώπισης των αιτιών από τον γενικό πληθυσμό ώστε να μην απορυθμίζονται το σάκχαρο και οι  ορμόνες.

Συνεπώς τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι να αποκαταστήσουμε την ορμονική ισορροπία και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μια υγιής γυναίκα που προσέχει την διατροφή της και αθλείται είναι δυνατόν να πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ συχνό και τα αίτια είναι πολλαπλά.

Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αναφερόμαστε όχι μόνο στη σημερινή διατροφή μας αλλά κυρίως στη διατροφή που ακολουθούσαμε κατά την ανάπτυξή μας και στη διατροφή που ακολουθούσε η μητέρα μας όταν ήταν έγκυος σε εμάς. Συνεπώς η έκθεση σε επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την ανάπτυξη ενός ατόμου τόσο κατά την ενδομήτριο ζωή όσο και κατά την παιδική ηλικία είναι δυνατό να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής στην ινσουλίνη και φλεγμονής ιδιαίτερα εάν υπάρχει κληρονομικότητα με αποτέλεσμα τελικά να αναπτύξουμε προβλήματα υγείας.

Το στρες της καθημερινότητας αποτέλεσμα του πολύ απαιτητικού σύγχρονου τρόπου ζωής τελικά επηρεάζει την διατροφή μας,  τον ύπνο μας , την δυνατότητα καθημερινής άσκησης, τα επίπεδα κορτιζόλης και γλυκόζης στο αίμα. Συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης αντοχής στην ινσουλίνη.

Συχνά εκπλήσσει το γεγονός ότι η πολύ έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει αντοχή στην ινσουλίνη διότι αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και να επιδεινώνει φλεγμονώδεις καταστάσεις. Στην πραγματικότητα πολλές αθλήτριες πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται λιγότερο έντονη άσκηση όπως είναι η yoga και οι περίπατοι.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ:  Η ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μια πιο φυσική θεραπευτική προσέγγιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών εστιάζει σε αλλαγή του τρόπου ζωής με απώτερο στόχο την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, την μείωση του στρες, την εξισορρόπηση των ορμονών, τον περιορισμό της φλεγμονής και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ένας από τους σημαντικότερους θεραπευτικούς στόχους σε υπέρβαρες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η απώλεια βάρους κάτι το οποίο στην πράξη συχνά είναι δύσκολο ιδικά σε γυναίκες που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος όσο και αν προσπαθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις τροφές ή συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα που συντελούν  στην μείωση της αντοχής στην ινσουλίνη βοηθάνε πολύ.

Μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ή βότανα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στη θεραπεία και να αναστρέψουν το παραπάνω σύνδρομο.  Για να είναι αποδοτική η θεραπεία απαιτείται ο κατάλληλος συνδυασμός διατροφής, άσκησης και υγιεινού  τρόπου ζωής  σε συνδυασμό με τα απαραίτητα συμπληρώματα ώστε να αναστραφεί η αντοχή στην ινσουλίνη και να απαλλαχθούμε από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων Υπογονιμότητας, Λειτουργικού Υπερανδρογονισμού, Αντίστασης στην Ινσουλίνη, Υπερτρίχωσης, Ακμής, Ανδρικού τύπου Παχυσαρκίας

Στο Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας μας παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες με στόχο την προαγωγή της γυναικείας υγείας. Φροντίζουμε να έχουν καλή υγεία όλες οι γυναίκες σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με εξατομικευμένη φροντίδα. Εφαρμόζουμε εξελιγμένες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης σε συνδυασμό με προσωπική επαφή, για να νιώθετε ασφαλείς.

Οι υπηρεσίες μας αφορούν τους κλάδους της Γυναικολογίας, της Μαιευτικής, της Χειρουργικής (Λαπαροσκόπηση,Υστεροσκόπηση, Κολπικά Χειρουργεία) και της Αντιμετώπισης Υπογονιμότητας με δυνατότητα Εξατομικευμένης Διερεύνησης, Διάγνωσης και Θεραπείας βάσει δεδομένων που προκύπτουν απο τη μελέτη του μεταβολικού προφίλ του ασθενούς, σε συνεργασία και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μεγαλύτερων Κλινικών Εφαρμοσμένης Μεταβολομικής Ιατρικής σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μιλάνο, Ζυρίχη).

Σε σχέση με την Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων οι υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνουν:

 • Πλήρες Γυναικολογικό ChekUp.
 • Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα: Έγχρωμο Doppler Διακολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας Παραμητρίων Ωοθηκών
 • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Διαταραχών Περιόδου: Αμηνόρροιας, Αραιομηνόρροιας, Μηνομητρορραγιών
 • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων Υπογονιμότητας, Λειτουργικού Υπερανδρογονισμού, Αντίστασης στην Ινσουλίνη, Υπερτρίχωσης, Ακμής, Ανδρικού τύπου Παχυσαρκίας
 • Μελέτη Μεταβολικού Προφίλ
 • Ορμονική και Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Κύκλου Ωορρηξίας
 • Μελέτη Μεταβολικού προφίλ: Εξατομικευμένη Διάγνωση και Θεραπεία στην Μαιετική – Γυναικολογία και Υπογονιμότητα
 • Επιγενετική
 • Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία
 • Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και την Γυναικολογία

Βελτιώστε την γονιμότητά σας: Στο Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες Διερεύνησης και Αντιμετώπισης Υπογονιμότητας Ζεύγους που συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Μελέτη Μεταβολικού Προφίλ για Εξατομικευμένη Διάγνωση και Αντιμετώπιση τόσο του ανδρικού όσο και του γυναικείου παράγοντα Υπογονιμότητας
 • Ορμονική και Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Κύκλου Ωορρηξίας
 • Σπερμοδιάγραμμα
 • Μελέτη Δείκτη Κατακερματισμού του DNA σπερματοζωαρίων (DFI – DNA Fragmentation Index)
 • Υποβοηθουμένη Αναπαραγωγή – Εξωσωματική Γονιμοποίηση
 • Ενδοσκοπική Χειρουργική στη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπογονιμότητας (Υστεροσκόπηση – Λαπαροσκόπηση)

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα παρπάνω θέματα στην σελίδα μας

dr-dimitrakopoulos.com

και να  επικοινωνήσετε μαζί μας

στα τηλέφωνα: 2106716126 και 6985646410

ή μέσω της εφαρμογής messenger.

 

 

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ