Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Μια κοινή ενδοκρινική διαταραχή με ποικίλλουσα κλινική εικόνα

2130
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα ορμονικό σύνδρομο που επηρεάζει 18% με 24% των γυναικών. Τα παραπάνω ποσοστά διαφέρουν ανάλογα με την χώρα και τις ομάδες πληθυσμού. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα μπορούσε να περιληφθεί στο γενικότερο πλαίσιο της υπερανδρογοναιμίας όπως είναι η τάση διεθνώς σήμερα. Ο όρος υπερανδρογοναιμία χρησιμοποιείται από πολλά χρόνια δεδομένου ότι από το 1921 οι  Achard και Thiers Περιέγραψαν την συνύπαρξη υπερανδρογοναιμίας και μη ινσουλινοεξαρτόμενου διαβήτη mellitus. Την ιδιαίτερη όμως σημασία του την πήρε την τελευταία δεκαετία.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια κοινή ενδοκρινική διαταραχή με ποικίλλουσα κλινική εικόνα και σχετίζεται με κοσμητικές, αναπαραγωγικές και μεταβολικές διαταραχές. Αποτελεί την πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας και την συχνότερη αιτία χρόνιας ανωοωθυλακιορικτικής υπογονιμότητας που αποτελεί το κύριο πρόβλημα για περίπου 40% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το χαμηλό ποσοστό των κυήσεων θα μπορούσε μερικώς να αποδοθεί στο δυσμενές ενδοκρινικό περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται τα ωοθυλάκια. Ακόμα και αν επιτευχθεί η κύηση η πιθανότητα αποβολής αναλογεί στο 30% των περιπτώσεων. Επιπλέον τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης όσο και η προεκλαμσία εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από ότι στο γενικό πληθυσμό.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ