Στρες και Υγεία

744
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες με την έκκριση ορμονών που αυξάνουν την καρδιακή λειτουργία με αποτέλεσμα να διοχετεύονται μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας στη ροή του αίματος κάτι που μας βοηθάει να επιβιώσουμε από άμεσες απειλές όπως είναι η επίθεση από ένα άγριο ζώο. Σήμερα όμως το στρες έχει περισσότερο ψυχολογικά παρά φυσικά αίτια. Παρά ταύτα οι απαιτήσεις της καθημερινότητας συχνά προκαλούν την έκκριση ορμονών που σχετίζεται με το στρες και επειδή οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής δεν τελειώνουν ποτέ το ίδιο και οι παραπάνω ορμόνες δεν σταματούν να εκλύονται. Αυτού του τύπου το στρες βλάπτει την υγεία αντί να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε. Tο είδος του στρες που περιγράφουμε παραπάνω μπορεί να μας κάνει να αρρωστήσουμε.

ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το χρόνιο στρες βλάπτει με πολλούς τρόπους τη σωματική υγεία. Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η κύρια ορμόνη του στρες, προκαλούν αύξηση του περιτοναϊκού λίπους δηλαδή του λίπους που περιβάλει τα σπλαχνικά όργανα. Μεγάλη αύξηση του περιτοναϊκού λίπους είναι επικίνδυνη διότι τα κύτταρα του λιπώδους ιστού που αναφέρουμε παραπάνω εκκρίνουν ορμόνες που δυσχεραίνουν την λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος, του εγκεφάλου και προκαλούν προβλήματα υγείας όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, φλεγμονή και μεταβολικό σύνδρομο. Η χρόνια έκθεση σε ορμόνες του στρες καταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιθανό να προκαλέσει σημειακές μεταλλάξεις, δηλαδή να αλλάξει την δομή των χρωμοσωμάτων .

ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν πως το χρόνιο στρες καταβάλει τον εγκέφαλο και είναι δυνατό να προκαλέσει δομικές μεταβολές και να επηρεάσει τη μνήμη, τις μαθησιακές λειτουργίες και την διάθεση. Κάποιες από αυτές τις δομικές μεταβολές αφορούν τους δενδρίτες που είναι οι δενδροειδής αποφυάδες των νευρικών κυττάρων μέσω των οποίων στέλνουν και λαμβάνουν νευρικά ερεθίσματα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δενδρίνες συρρικνώνονται μετά από μακροχρόνια επίδραση των ορμονών του στρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μεταφορά της πληροφορίας κατά μήκος των νευρικών κυττάρων. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τέτοιου είδους βλάβη αφορά τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου επηρεάζονται η μνήμη και οι μαθησιακές λειτουργίες.

Η εκφύλιση των δενδριτών λόγω στρες συχνά προκαλεί αύξηση του άγχους. Η κορτιζόλη είναι τοξική για τους νευρώνες και ενδέχεται να προκαλεί συρρίκνωση του ιππόκαμπου σε άτομα με μετατραυματική αγχώδη διαταραχή. Το χρόνιο στρες επηρεάζει και ένα άλλο κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα και το φόβο και ονομάζεται αμυγδαλή. Σε ποντίκια που υπέστησαν χρόνιο στρες διαπιστώθηκε ότι το μέγεθος της αμυγδαλής αυξήθηκε και οι δενδρίτες του ιππόκαμπου συρρικνώθηκαν. Η αύξηση του μεγέθους της αμυγδαλής προκαλεί αύξηση των συναισθημάτων άγχος και φόβου. Σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη η αμυγδαλή αυξάνεται σε μέγεθος και παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα. Καθώς ο ιππόκαμπος (που είναι κέντρο του εγκεφάλου που αφορά την μνήμη) συρρικνώνεται δεν μεταβιβάζονται αποδοτικά οι πληροφορίες. Στις περιπτώσεις αυτές τα συναισθήματα φόβου δεν συνδέονται με αναμνήσεις ή πραγματικά γεγονότα και ο ασθενής παραμένει σε μια γενικευμένη κατάσταση μεγάλου άγχους.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ