Επαφή & ηπατίτιδα

499
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Oι ιογενείς ηπατίτιδες που μεταδίδονται αιματογενώς ή με τη σεξουαλική επαφή αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

  • Στις πιο σημαντικές κατατάσσεται η ιογενής ηπατίτιδα Β, για την οποία εκτιμάται ότι πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον αντίστοιχο ιό (HBV) και τριακόσια πενήντα εκατομμύρια παραμένουν χρόνιοι φορείς του ιού.
  • Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας C, δηλαδή περίπου το 3% του πληθυσμού της Γης. Η εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των συστημάτων υγείας. Η ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού φορέων των ιών αυτών, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους, αποτελεί μία πρόκληση για την παγκόσμια δημόσια υγεία και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης.

Ηπατίτιδα Β

  • Ο υπεύθυνος ιός HBV μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα, τόσο με το αίμα όσο και σεξουαλικά, όταν το άτομο είναι ευαίσθητο στη λοίμωξη. Υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές.
  • Κατά την τελευταία 20ετία, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β περιλαμβάνεται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των νέων να είναι προστατευμένο.
  • Υπάρχουν όμως πολύ μεγάλοι πληθυσμοί, ιδιαίτερα άνω των 25-30 ετών, οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.
  • Σε αυτούς περιλαμβάνονται κυρίως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, τα άτομα με εναλλαγές ερωτικών συντρόφων και οι επαγγελματίες υγείας. Θα πρέπει ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες να ελέγχονται για το αν έχουν αντισώματα έναντι του ιού, ή για το αν είναι ήδη φορείς του ιού HBV χωρίς να το γνωρίζουν, και να εμβολιάζονται.

Ηπατίτιδα C

  • Θεωρείται σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών, όπως η κίρρωση του ήπατος και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος, είναι μεγαλύτερες.
  • Η μετάδοση με τη μετάγγιση αίματος έχει περιοριστεί τις τελευταίες δεκαετίες μετά την εφαρμογή του συστηματικού ελέγχου του αίματος.
  • Επίσης, με δεδομένο ότι ο ιός της ηπατίτιδας C, σε σχέση με τον ιό της ηπατίτιδας Β, μεταδίδεται πολύ δυσκολότερα με τη σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο νεογέννητο παιδί, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η χρήση ενδοφλέβιων ουσιών.
  • Η μεγάλη πλειονότητα των νέων περιστατικών ηπατίτιδας C παρατηρείται σε νέα άτομα-χρήστες. Για το λόγο αυτόν τα προγράμματα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό μετάδοσης της ηπατίτιδας C με κοινή σύριγγα στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών είναι πολύ σημαντικά.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ