Πώς να μείνεις έγκυος: 14 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις…

8180

 

Πώς να μείνεις έγκυος – 14 Πράγματα που πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζεις

 1. Κύκλος και Ωορρηξία.
  Από τα ουσιαστικότερα πράγματα που πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζει όποια γυναίκα θέλει να μείνει άμεσα έγκυος είναι ο κύκλος της έμμηνου ρήσεώς της και, ειδικότερα, η ημέρα ωορρηξίας της, αυτό που λέμε γόνιμες μέρες. Αν και οι περισσότερες από εσάς θα είστε ενήμερες, εμείς κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως η ημέρα ωορρηξίας είναι περίπου δύο εβδομάδες πριν το ξεκίνημα της ρήσης, δηλαδή κάπου στα μισά μεταξύ δύο περιόδων. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, τα κολπικά υγρά εμφανίζονται πιο κολλώδη και διαφανή, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία του σώματος μοιάζει να είναι λίγο πιο ανεβασμένη από τη θερμοκρασία του κατά τις υπόλοιπες ημέρες. Βάσει αυτών των γνωρισμάτων, καθίσταται ευκολότερη η διεξαγωγή του συμπεράσματος από πλευράς του σχετικά με το αν βρίσκεσαι σε ωορρηξία ή όχι.
 2. Άγχος και Χαλάρωση.
  Το έντονο άγχος θεωρείται αναντίρρητα ως ένας μεγάλος πολέμιος, ως ένας φραγμός που υψώνεται μπροστά από τις προσπάθειες μιας γυναίκας να συλλάβει. Επηρεάζοντας τις ορμόνες που δίνουν την εντολή στον εγκέφαλο να επιτρέψει στις ωοθήκες να απελευθερώσουν ωάρια, η ωορρηξία ενδέχεται είτε να καθυστερήσει είτε ακόμη και να μη συμβεί. Σύμφωνα με αξιόπιστη κι έγκυρη έρευνα, οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη (μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο) έχουν σχεδόν υποδιπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες, ενώ συγχρόνως έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας. Συνεπώς, όπως είναι πρόδηλο, είναι τεράστιας σημασίας να μην είσαι στρεσαρισμένη κατά το χρονικό διάστημα που κάνεις προσπάθειες με το σύντροφό σου να αποκτήσετε παιδί. Επιδίωξε τη χαλάρωση του σώματος και του μυαλού σου με όποιον τρόπο σε ευχαριστεί. Όποτε βρίσκεις χρόνο, μπορείς να κάνεις κάποια δραστηριότητα που σε γεμίζει ικανοποίηση και σου φτιάχνει τη διάθεση, για παράδειγμα ένα άθλημα ή χορό. Μπορείς, επίσης, να πηγαίνεις πού και πού σε ένα κέντρο για χαλαρωτικό μασάζ ή, ακόμη καλύτερα, να ξεκινήσεις γιόγκα, δραστηριότητα η οποία φημολογείται μάλιστα κι ως βοηθητική για το πώς να μείνεις έγκυος.
 3. Χρόνος σύλληψης.
  Η ψυχική κατάσταση, η υγεία και η ηλικία στην οποία βρίσκεσαι κατά το διάστημα που προσπαθείς να μείνεις έγκυος συνιστούν τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν και σχεδόν καθορίζουν το εάν και το πότε οι προσπάθειές σου αυτές θα είναι επιτυχείς. Υπάρχουν ζευγάρια που καταφέρνουν να πιάσουν παιδί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, υπάρχουν ζευγάρια που το επιτυγχάνουν έπειτα από 4 – 5 μήνες, άλλα που το κατορθώνουν μετά από χρόνια κι άλλα που, παρόλη την επιμονή τους για αρκετά χρόνια, δεν το έχουν ακόμα επιτύχει. Έτσι, ένα από τα 10 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις σχετικά με το πώς να μείνεις έγκυος είναι ότι χρειάζεται χρόνος. Με το να αγχώνεσαι, βέβαια, όπως αντιλαμβάνεσαι, ο χρόνος αυτός παρατείνεται. Έχε, μάλιστα, στο νου το εξής: κάθε μήνα έχεις 20 – 25% πιθανότητες να μείνεις έγκυος, κάτι που σημαίνει ότι είναι απολύτως λογικό να μην τα καταφέρεις με το σύντροφό σου από τον πρώτο, δεύτερο (κ.λπ.) μήνα.
 4. Διάλειμμα προ ωορρηξίας.
  Εάν έχεις καταφέρει από μόνη σου ή με τη βοήθεια του γυναικολόγου που εμπιστεύεσαι να μετρήσεις ορθά τις γόνιμες ημέρες σου, τότε καλό θα ήταν να κάνεις ένα διάλειμμα 48 ωρών κατά το οποίο να απέχεις πλήρως από το σεξ.
 5. «Στρατηγική».
  Όση ευχαρίστηση κι αν απολαμβάνετε εσύ κι ο αγαπημένος σου από τις επαφές, θα ήταν εξίσου καλό να οργανώσετε τις συνευρέσεις σας για τον καιρό που προσπαθείς να συλλάβεις. Πώς να μείνεις έγκυος, λοιπόν, ευκολότερα και πιο σίγουρα; Επιλέγοντας τις καταλληλότερες στιγμές και ημέρες! Όπως προαναφέραμε, οι γόνιμες ημέρες είναι πολύ βασικές· οι πιθανότητες να μείνεις έγκυος αυξάνονται πολύ όταν οι επαφές πραγματοποιούνται 1 έως 3 ημέρες πριν από την ωορρηξία. Επομένως, έπειτα από αυτήν, μπορείτε να σταματήσετε για λίγο τις προσπάθειες με τον καλό σου και να κάνετε το προαναφερόμενο διάλειμμα. Να ξέρεις ότι η αύξηση της συχνότητας και του αριθμού των επαφών με στόχο τη σύλληψη δεν είναι σε καμία περίπτωση μία σωστή στρατηγική.
 6. Θερμότητα.
  Η θερμότητα στην περιοχή του γενετικού συστήματος θεωρείται ως ένα από τα πρακτικά κόλπα που βοηθούν αισθητά στο πώς να μείνεις έγκυος πιο εύκολα. Έτσι, πριν από τις σεξουαλικές επαφές, συνιστάται να κάνεις ιαματικά λουτρά, σάουνα, καθώς ακόμη και να κάθεσαι στον ήλιο με ελαφρώς κατεβασμένο το μαγιουδάκι σου! Κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορείς να χρησιμοποιείς μία κλασική ή ηλεκτρική θερμοφόρα, την οποία και αρμόζει να τοποθετείς είτε στην κοιλιά είτε στη μέση σου. Η θερμότητα σε κάθε της μορφή θα προετοιμάσει τις σάλπιγγες και τη μήτρα, γι’ αυτό και πρέπει να εφαρμόζεται ως μέθοδος διευκόλυνσης της σύλληψης ΠΡΙΝ ξεκινήσουν οι δίχως προφυλάξεις επαφές. Ωστόσο, είναι απαγορευτικό να κάνεις σάουνες, ζεστά μπάνια, να χρησιμοποιείς θερμοφόρα και λοιπά όταν έχεις ήδη αρχίσει τις ελεύθερες συνευρέσεις με το σύντροφό σου κι άρα υπάρχει η πιθανότητα κύησης. Κάτι επιπλέον που χρήζει προσοχής είναι η θερμότητα στους άνδρες, η οποία θα πρέπει να αποφεύγεται διότι φαίνεται πως είναι σχετικά βλαβερή όσον αφορά στα σπερματοζωάρια, στην ποσότητα και την ποιότητα των τελευταίων.
 7. Libido.
  Η λατινογενής αυτή λέξη που χρησιμοποίησε ο Sigmund Freud για να ονοματίσει τη λιβιδινική ενέργεια που όλες και όλοι έχουμε μέσα μας, θα μπορούσε να σχετίζεται άμεσα με αυτό που αποκαλείται ευρέως οργασμός. Επιδιώκοντάς τον, πυροδοτούνται ορισμένες διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κινητικότητα του σπέρματος, ειδικά όταν αυτός πραγματοποιηθεί πριν ή παράλληλα με του αγαπημένου σου. Επίσης, μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα ειδικών υποστηρίζει ότι όταν η γυναίκα νιώθει σέξι και προκαλέσει η ίδια το σύντροφό της για ζευγάρωμα, τότε οι πιθανότητες να συλλάβει αυξάνονται ακόμα περισσότερο.
 8. Πρωινή επαφή.
  Κατά τις πρωινές ώρες, έχει διαπιστωθεί ότι το σπέρμα ενέχει τον πιο μεγάλο αριθμό σπερματοζωαρίων, γεγονός που διασφαλίζει φυσικά την αύξηση των πιθανοτήτων να μείνεις έγκυος. Μπορεί τα πρωινά να είναι κάπως δύσκολα μέχρι και να σηκωθείς από το κρεβάτι σου, αλλά σίγουρα αξίζουν μερικές προσπάθειες για να επιτύχεις το στόχο σου!
 9. Ποτό.
  Ένα ποτηράκι κρασί ή μία μπύρα στη χάση και στη φέξη δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, ούτε βέβαια κι εσάς, εσένα και τον καλό σου, που προσπαθείς να μάθεις πώς να μείνεις έγκυος. Εντούτοις, η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών είτε από πλευράς σου είτε από πλευράς του συντρόφου σου είτε από μεριάς και των δυο σας ενοχοποιείται για τη γονιμότητά σας και για την υγεία του απογόνου σας. Εύλογα, οπότε, η άφθονη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των ελεύθερων σεξουαλικών επαφών καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρήζει επιτακτικής αποφυγής.
 10. Νερό.
  Βασικό συστατικό για τη σύλληψη συνιστά η βλέννα του τραχήλου, η οποία είναι εφικτό να αυξηθεί εάν και εφόσον καταναλώνεις επαρκή ποσότητα νερού και υγρών γενικότερα κι επομένως αποφεύγοντας την αφυδάτωση.
 11. Κάπνισμα.
  Εκτός από λογικό συμπέρασμα της κοινής λογικής, είναι κι επιστημονικά πολλάκις αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα γονιμότητας, μειώνοντας κατά πολύ την τελευταία. Αν καπνίζεις, σκέψου το κι αλλιώς: αφού για 9 μήνες θα αναγκαστείς να κόψεις ή έστω να σταματήσεις το κάπνισμα, γιατί να μην το κάνεις και λίγο νωρίτερα; Όσο για τον καπνιστή σύντροφό σου, καλό θα ήταν κι ο ίδιος να κόψει οριστικά ή τουλάχιστον να περιορίσει το κάπνισμα αν θέλει να γίνει ένας μπαμπάς που τα σπερματοζωάριά του και εν συνεχεία το παιδί του θα χαίρουν άκρας υγείας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσα και αφορά στον ίδιο.
 12. Καφές και Αναψυκτικά.
  Ο καφές, τα τσάγια και τα αναψυκτικά του εμπορίου τύπου cola που εμπεριέχουν καφεΐνη μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το σίδηρο, για το λόγο αυτό και είναι ορθό να περιορίζεται η κατανάλωσή τους. Ασφαλώς, ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα ή ένα αναψυκτικό πού και πού είναι επιτρεπτά.
 13. Τροφές που αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης.
  Στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σου περιόρισε τα τηγανητά και τα έτοιμα φαγητά, ενώ ταυτόχρονα ένταξε τα εξής:
  – όστρακα
  – φιστίκια
  – σοκολάτα
  – γαλακτοκομικά προϊόντα
  – κρέας
  – ψάρι
  – πουλερικά
  – αβγά
  – φρούτα
  – λαχανικά.
  Κατά τη διάρκειας ενός 24ώρου, φρόντισε να υπάρχουν στη διατροφή σου 2 με 3 μερίδες:
  – τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (γάλα, τυρί, γιαούρτι)
  – φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, πεπόνι, παπάγια, ακτινίδιο)
  – τρόφιμα ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι βρώμης).
 14. Σωματικό βάρος.
  Σύμφωνα πάλι με έρευνες, έχει φανεί ότι οι γυναίκες που έχουν δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 20 και 30 έχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Αντιθέτως, εκείνες που έχουν κάτω από 20 ή πάνω από 30 εμφανίζουν δυσκολίες όσον αφορά στην επιτυχή έκβαση των προσπαθειών τους για σύλληψη. Πριν ξεκινήσεις, λοιπόν, τις προσπάθειες, βεβαιώσου ότι βρίσκεται στο εύρος αυτό (20 με 30), και, εάν βέβαια είσαι κοντά, κάνε μία προσπάθεια να βρεθείς ακριβώς μέσα. Το ΔΜΣ μπορείς να τον υπολογίσεις κατά προσέγγιση μόνη σου στο διαδίκτυο σε διάφορα sites, αρκεί να γνωρίζεις το βάρος και το ύψος σου. Επίσης, μπορείς να το υπολογίσεις επακριβώς κάνοντας λιπομέτρηση σε ένα ειδικό κέντρο ή ίσως σε έναν διατροφολόγο.

 

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ