Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη – Τρόποι

527
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

 

Απαισιοδοξία, κακή διάθεση, αρνητικές σκέψεις και όλα μαζί τα ονομάζουμε κατάθλιψη! Πόσο ισχύει όμως στην δική μας περίπτωση μια τέτοια δήλωση; Μήπως βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπεράσματα ορμώμενες από όσα ακούμε για την κατάθλιψη που δυστυχώς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην εποχή μας; Ειδικοί τονίζουν πως η κατάθλιψη έχει πολλά στάδια αρκεί να αποδεχθεί κάποιος πως του συμβαίνει κάτι τέτοιο ώστε να μπορεί να το αντιμετωπίσει. Το θέμα όμως που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο είναι ουσιαστικά η κακή μας διάθεση η οποία θα πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσουμε από πού προέρχεται ώστε να ανατρέψουμε την κατάσταση που μας οδηγεί σε μία άσχημη και δύσκολη καθημερινότητα. Σίγουρα μόνο κάποιος ειδικός θα μπορούσε να μας πει αν όντως η κατάθλιψη μας έχει χτυπήσει την πόρτα ή αν απλά βιώνουμε κάποιες δυσκολίες τις οποίες όμως αν το ψάξουμε λίγο καλύτερα θα διαπιστώσουμε πως προσπαθούμε να τις διαχειριστούμε.

Ειδικά μία γυναίκα στην σημερινή εποχή με πολυδιάστατο ρόλο δεν είναι περίεργο να βρεθεί κάτω από κάποιες συνθήκες οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της. Με απλά λόγια οι γυναίκες σήμερα προσπαθούμε να είμαστε μαμάδες, νοικοκυρές, καλές σύζυγοι και ταυτόχρονα οικονομικά ανεξάρτητες. Όλα αυτά σίγουρα κάποια στιγμή μας πιέζουν αφού τελικά είναι δύσκολο να βρούμε λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας μέσα στους ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας. Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη; Αρχικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε απλά για την κακή μας διάθεση αφού ο όρος «κατάθλιψη» φέρει ένα βάρος το οποίο μπορεί να μας κάνει χειρότερα! Ότι και να λέμε, αποδεδειγμένα, η κατάθλιψη γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο. Δυστυχώς κινείται πιο ύπουλα από όσο θα φανταζόμασταν και είναι σε θέση να κυριεύσει το μυαλό μας και την ψυχή μας γρήγορα και με τρόπο που να μην μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε από την αρχή. Ας δούμε παρακάτω κάποια πραγματάκια που μπορούμε να συζητήσουμε με τον εαυτό μας ώστε να προλάβουμε δύσκολες καταστάσεις.

Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη

  • Τι αισθάνομαι

Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη; Αρχικά ας συνειδητοποιήσουμε ακριβώς πώς αισθανόμαστε. Μην κρύψετε το παραμικρό από τον εαυτό σας! Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε ένα ένα τα συναισθήματά σας. Οτιδήποτε αισθάνεστε εκείνη την στιγμή. Για παράδειγμα, απαισιοδοξία, άγχος, θυμό, κακή διάθεση, οτιδήποτε σας βγαίνει. Μέσα σε αυτά που θα γράψετε μπορεί να υπάρχουν και κάποια θετικά ή ουδέτερα συναισθήματα. Μόλις θεωρήσατε πως φτάσατε στο τέλος της λίστας, διαβάστε την προσεκτικά. Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το εαυτό σας να εκφραστεί ακόμα και με αυτόν τον τρόπο. Στην συνέχεια δημιουργήστε τρεις κατηγορίες. Αρνητικά συναισθήματα, θετικά συναισθήματα και ουδέτερα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε ποια είναι κυρίαρχα μέσα σας.

Έχετε ήδη τακτοποιήσει με κάποιον τρόπο τα συναισθήματά σας. Έχετε δημιουργήσει έναν πίνακα για να τα βάλετε σε μία τάξη και να ξεκαθαρίστε το τοπίο. Ουσιαστικά κάνουμε μία αρχή ώστε να πετύχουμε στο τέλος αυτό που επιθυμούμε. Δηλαδή να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας με τον καλύτερο τρόπο και να αλλάξουμε την κακή μας διάθεση.

  • Ποιοι είναι οι λόγοι

Παραπάνω δημιουργήσαμε την λίστα με τα παντός τύπου συναισθήματά μας και μάλιστα τα χωρίσαμε και σε κατηγορίες. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω! Θέλουμε να βρούμε τους λόγους που μπορεί να μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση. Έτσι αφήνουμε τα όμορφα συναισθήματα στην άκρη αφού δεν χρειάζεται να τα διαχειριστούμε. Είναι όμορφα και τα απολαμβάνουμε! Για παράδειγμα αισθανόμαστε θυμό. Γιατί; Αισθανόμαστε έτσι για κάτι που μας είχε συμβεί στο παρελθόν και δεν το έχουμε ξεπεράσει. Αισθανόμαστε θυμό για κάτι που συμβαίνει αυτή την στιγμή στη ζωή μας. Συγκεκριμένα αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να γράψουμε δίπλα από κάθε αρνητικό συναίσθημα ποιοι είναι οι λόγοι που μας το προκαλούν. Με αυτόν τον τρόπο θα δούμε ξεκάθαρα μπροστά μας τι μας συμβαίνει.

Σε αυτό το στάδιο απλά αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και τους λόγους που τα προκαλούν. Τις πιθανές λύσεις θα τις δούμε παρακάτω. Το μυαλό μας και η ψυχή μας χρειάζονται μία τάξη όπως θα κάναμε και στο σπίτι μας. Πόσο πιο όμορφα αισθανόμαστε και πόσο πιο απλή γίνεται η καθημερινότητά μας όταν καθαρίσουμε το σπίτι μας και τοποθετήσουμε τα πράγματα στις θέσεις τους!

  • Μπορώ να αλλάξω κάτι;

Αφού λοιπόν έχουμε κάνει με επιτυχία τα πρώτα βήματα θα χρειαστούμε λίγο χρόνο και σκέψη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην συνέχεια. Σε αυτά που έχουμε γράψει θα εντοπίσουμε κάποιους λόγους απλούς αλλά και κάποιους πιο πολύπλοκους. Θα προτιμήσουμε να ξεκινήσουμε από τα απλά που λύνονται εύκολα. Αυτά δηλαδή που έχουν πιο απλές λύσεις και που είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να τα δούμε από άλλη οπτική γωνία. Παρατηρήστε αυτά που γράψατε ένα ένα και δείτε σε ποια μπορείτε να αλλάξετε κάτι άμεσα και ποια θα χρειαστούν περισσότερη προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να βρείτε τις λύσεις γρήγορα ή να απογοητευτείτε. Κάθε μέρα θα σκέφτεστε όλο και κάτι καλύτερο για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Κάποιες φορές ίσως χρειαστούν ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Μην ξεχνάτε πως η κάθε μία από εμάς έχει το δικαίωμα να ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή όπως η ίδια επιθυμεί.

  • Τι θα με βοηθήσει;

Έπειτα από όλα τα παραπάνω καλό είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα. Μήπως έχετε πείσει τον εαυτό σας πως σε αυτή τη ζωή δεν υπάρχει τίποτα ενδιαφέρον; Αλλάξτε γραμμή πλεύσης και ξεσκονίστε λίγο το «παρελθόν» σας. Κάπου εκεί θα βρείτε όνειρα ξεχασμένα στο ντουλάπι. Θα δείτε τα ενδιαφέροντά σας που αφήσατε πίσω για κάποιους λόγους. Διάφορα πράγματα που παλαιότερα σας έκαναν ευτυχισμένη και ίσως άλλοι αποφάσισαν πως δεν πρέπει πια να ασχολείστε. Γενικά βρείτε τα χαμένα κομμάτια του εαυτού σας που σας έκαναν να νιώθετε όμορφα. Κάποια άκρη θα βγάλετε μέσα σε όλο αυτό!

  • Όλα θα πάνε καλά γιατί θα προσπαθήσω γι’ αυτό!

Τέλος κοιταχτείτε στον καθρέφτη και με τον αέρα αισιοδοξίας που είχατε ξεχάσει πείτε στον εαυτό σας πως «όλα θα πάνε καλά» και όχι με έναν μαγικό τρόπο. Θέλω και μπορώ να παλέψω γι’ αυτό! Τίποτα σε αυτήν την ζωή δεν μας χαρίζεται και κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εμάς πως θα είμαστε ευτυχισμένες. Με την κακή διάθεση το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε σημαντικές στιγμές που δεν γυρνάνε πίσω!

Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν μόνο φιλικές συμβουλές ώστε να αποκτήσουμε και πάλι την καλή μας διάθεση και την αισιοδοξία που χρειάζεται για να ζήσουμε μία πιο ποιοτική και όμορφη ζωή. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσε ένα άρθρο σαν και αυτό να αντικαταστήσει την άποψη κάποιου ειδικού η οποία σίγουρα είναι πιο ουσιαστική. Οι παραπάνω συμβουλές είναι απλά για να βοηθήσουμε σε πρώτο στάδιο τον εαυτό μας και να καταλάβουμε πως έχουμε πολύ περισσότερη δύναμη μέσα μας από όση πιστεύουμε!

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ