Πως το stress επηρεάζει την υγεία των γυναικών

812
Woman silhouette watching sun in a sunset
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Οι άντρες και οι γυναίκες δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στο στρες. Το στρες επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την υγεία αντρών και γυναικών . Οι γυναίκες διαφέρουν σε σχέση με τους άντρες όχι μόνο κατά τον τρόπο που αντιδρούν συναισθηματικά στο στρες αλλά και στην επίδραση που έχει το χρόνιο αλλά και το οξύ στρες στη φυσική και ψυχική τους υγεία. Το σώμα μας αντιδρά στο στρες με την παραγωγή ορμονών όπως η κορτιζόλη που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και γενικότερα την υγεία με τρόπο διαφορετικό στους άντρες και στις γυναίκες. Ουσιαστικά το στρες, είτε έχει φυσικά αίτια είτε ψυχολογικά, επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού τόσο τις οργανικές όσο και τις νοητικές λειτουργίες. Η αύξηση της κορτιζόλης προκαλεί παροδική αύξηση της παραγωγής ενέργειας κάτι το οποίο ευνοεί λειτουργίες που σχετίζονται με την άμεση επιβίωση του οργανισμού δυσχεραίνοντας όμως διαδικασίες που δεν είναι απαραίτητες για την άμεση επιβίωση μας όπως είναι η πέψη και η λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στις γυναίκες οι παραπάνω ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τον οργανισμό με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας όπως θα δούμε παρακάτω. Η αύξηση των επιπέδων την κορτιζόλης που συνοδεύει το στρες συχνά προκαλούν μείωση της λίμπιντο (μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας) διότι η κορτιζόλη καταστέλλει τις σεξουαλικές ορμόνες.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΗΣ

Το οξύ και το χρόνιο στρες απορρυθμίζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού κάτι το οποίο συχνά εκδηλώνεται με διαταραχές του καταμήνιου κύκλου. Μειωμένη διάρκεια του κύκλου λιγότερη από 24ημέρες χαρακτηρίζει πάνω από τις μισές γυναίκες που υφίστανται μεγάλο στρες.

ΑΚΜΗ

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα προκαλούν αύξηση της παραγωγής σμήγματος που αποτελεί προδιαθετικό παράγοντα για ανάπτυξη ακμής. Συχνά γυναίκες παρουσιάζουν ακμή σε περιόδους αυξημένου στρες όπως για παράδειγμα φοιτήτριες κατά την περίοδο εξετάσεων.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ

Ορμονικές διαταραχές οφείλονται στο στρες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. που συχνά εκδηλώνονται 3-6μήνες αργότερα.

ΚΑΚΗ ΠΕΨΗ

Παρατεταμένο στρες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πεπτικό σύστημα διότι αυξάνονται τα υγρά του στομάχου και ιδιαίτερα το υδροχλωρικό οξύ και προκαλείται δυσπεψία και έλκη.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με τους άντρες και αυτό μπορεί να οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο που αντιδρούν στο στρες που πυροδοτεί μηχανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη.

ΑΥΠΝΙΕΣ

Το στρες είναι συχνά ένα συνηθισμένο αίτιο που προκαλεί αϋπνίες οι οποίες με την σειρά τους επηρεάζουν την ικανότητα νοητικής συγκέντρωσης ,και την διάθεσή μας.

ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Αύξηση της κορτιζόλης συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά κεντρικής ή ανδρικού τύπου παχυσαρκίας (δηλαδή αυξημένη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά και στους μηρούς ) και μείωση του μεταβολισμού. Επίσης αυξημένα επίπεδα στρες συνδέονται με αυξημένη όρεξη για φαγητό και ιδιαίτερα γλυκά κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το στρες επηρεάζει την γονιμότητα. Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που έχουν στρες παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των συγκεντρώσεων του Άλφα Αμυλοειδούς ενζύμου στον ορό του αίματος κατά την διάρκεια της περιόδου τους και έχουν περίπου 12% μικρότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟ
Υπολογίζεται περίπου 40% αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης των παραπάνω νοσημάτων σε γυναίκες που βιώνουν αυξημένο στρες.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ