Πως οι τροφές επηρεάζουν τον εγκέφαλο: Λιπαρά Οξέα

579
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Ο εγκέφαλος αποτελείται από νερό και πλήθος μικροθρεπτικών όπως λίπη, (τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα συστατικά του εγκεφάλου μαζί με το νερό), πρωτεΐνες, αμινοξέα, γλυκόζη και πολλά άλλα μικροθρεπτικά σε λίγες ποσότητες. Το κάθε ένα από τα παραπάνω συστατικά διαδραματίζει ξεχωριστό ρόλο στην λειτουργία, ανάπτυξη, διάθεση και ενέργεια.

Η ληθαργικότητα μετά από ένα γεύμα ή η ένταση αργά το βράδυ μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των τροφίμων στον εγκέφαλο. Από τα λιπαρά οξέα του εγκεφάλου, τα πιο σημαντικά είναι τα Ω3 και Ω6. Τα παραπάνω απαραίτητα λιπαρά οξέα (ονομάζονται έτσι διότι είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μέσω της τροφής), διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές παθήσεις. Διατροφή πλούσια σε Ω3 και Ω6 όπως καρύδια και γενικά ξηροί καρποί και λιπαρά ψάρια είναι πολύ σημαντική για την δημιουργία και διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών. Δεν είναι όμως όλα τα λιπαρά οξέα ωφέλιμα. Μακροχρόνια κατανάλωση κορεσμένων και συνθετικών λιπαρών οξέων έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία του εγκεφάλου.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ