Πως οι τροφές επηρεάζουν τον εγκέφαλο: Υδατάνθρακες

1145
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Ο εγκέφαλος χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να είναι ικανός να συνθέσει και να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά. Αν και ο εγκέφαλος μας αποτελεί μόνο το 2% του συνολικού μας βάρους, καταναλώνει μέχρι και το 20% της ενέργειας του σώματός μας. Η περισσότερη από την ενέργεια αυτή προέρχεται από υδατάνθρακες τους οποίους μεταβολίζουμε σε Γλυκόζη. Οι Μετωπιαίοι Λοβοί του εγκεφάλου μας είναι πολύ ευαίσθητοι σε μεταβολές των επιπέδων της Γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα ένα από τα πρώτα συμπτώματα ελλειμμάτων θρέψης να είναι η μείωση της νοητικής ικανότητας. Ο Εγκέφαλός μας επηρεάζεται από τον κάθε τύπο υδατανθράκων που καταναλώνουμε.

Οι υδατάνθρακες διαχωρίζονται σε 3 τύπους: Άμυλο, Πολυσακχαρίτες και Φυτικές Ίνες οι οποίοι ανευρίσκονται σε διαφορετικά ποσοστά στα τρόφιμα. Το κλάσμα των Πολυσακχαριτών και Φυτικών Ινών σε σχέση με τους υπόλοιπους Υδατάνθρακες, καθορίζει την επίδραση της τροφής στον εγκέφαλο και τον οργανισμό μας γενικότερα. Τροφές με μεγάλο Γλυκαιμικό Δείχτη όπως το λευκό ψωμί προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων της Γλυκόζης στο αίμα, η οποία ακολουθείται από απότομη πτώση των προαναφερθέντων επιπέδων και μαζί με εκείνα και μείωση της ικανότητας πνευματικής συγκέντρωσης και μεταβολές της διάθεσης. Από την άλλη μεριά τα Δημητριακά, η Βρώμη, οι Ξηροί καρποί και Σπόροι και τα Λαχανικά αποδεσμεύουν πιο αργά την Γλυκόζη και επιτρέπουν πιο σταθερά επίπεδα πνευματικής συγκέντρωσης.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ