Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος. Οι τρείς εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει κάθε γυναίκα.

5519
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Ο σύγχρονος άνθρωπος λόγω πολλών κοινωνικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, συχνά αμελεί τον προληπτικό έλεγχο της υγείας του εις βάρος της ποιότητας ζωής του. Οι σύγχρονες γυναίκες πέρα από τα παραπάνω είναι επιφορτισμένες και με τις υποχρεώσεις της μητρότητας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεριμνούν ιδιαίτερα για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας τους.

Σημαντικό κομμάτι του προληπτικού ελέγχου, για κάθε γυναίκα, αποτελεί το κομμάτι των γυναικολογικών εξετάσεων, που θα πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του Γυναικολόγου, που την παρακολουθεί.

Στα πλαίσια του Προληπτικού Γυναικολογικού Ελέγχου οι παρακάτω τρείς είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει κάθε γυναίκα:

1. Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου (Test Pap – κυτταρολογική εξέταση επιχρισμάτων από τον ένδο- και έξω-τράχηλο κατά Παπανικολάου) είναι μια εξέταση ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσουν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής (ή την ηλικία των 18 ετών) και κατόπιν ετησίως.

Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας και screening για τον καρκίνο του τραχήλου (όπως η μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού), που εμφανίζονται σήμερα με σκοπό την εντόπιση πιθανών παθολογικών κυττάρων η μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στον τράχηλο και παράλληλα αποτελεί την πρώτη γραμμή εντόπισης του ιού HPV ο οποίος πλέον τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας αφού αγγίζει πάνω από 40 με 45% του γυναικείου πληθυσμού σήμερα.
Οι μορφολογικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά την κυτταρολογική εξέταση (Test Pap), μπορεί να αποτελέσουν ενδείξεις μόλυνσης από τον ιό HPV.

Το τεστ Παπανικολάου ως μέθοδος δεν έχει μεγάλη ευαισθησία , δεδομένου ότι αφ΄ ενός είναι υποκειμενική και αφ΄ ετέρου οι ιός HPV είναι δυνατόν να μην έχει προκαλέσει ακόμη βλάβες στα κύτταρα (πολύ συχνά).

Επιπλέον πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτραχηλο της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες η πιθανές μυκητιασικες μολύνσεις. Αυτό όμως που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρονιά και αποτελεί ένα επιστημονικό προβληματισμό τόσο για τους ιατρούς όσο και για τις ασθενείς, αποτελεί ο ιός HPV.

Ο προληπτικός έλεγχος με Test Pap κολποσκόπηση και DNA τυποποίηση του ιού είναι τα όπλα που σήμερα διαθέτουμε για την πρόληψη των συνεπειών από τη μόλυνση του ιού HPV.

Ταυτόχρονα υπάρχουν μορφές μόλυνσης που πρέπει απλώς να παρακολουθούνται (διαγνωσμένη απλή HPV μόλυνση, η ελαφρού βαθμού δυσπλασία) και μορφές που πρέπει να θεραπεύονται (υψηλού βαθμού δυσπλασία).

Η λήψη του Test Pap πρέπει γίνεται από τον Γυναικολόγο που παρακολουθεί κάποια γυναίκα, ο οποίος έχει την εκπαίδευση και την εμπειρία να αναγνωρίσει και να διαγνώσει άλλες παρακείμενες παθολογικές καταστάσεις και όχι από Κυτταρολόγο ή παραϊατρικό προσωπικό σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Αν ο Γυναικολόγος το κρίνει απαραίτητο από το αποτέλεσμα του Test Pap, ο τράχηλος μπορεί να ελεγχθεί με κολποσκόπηση για τον καλύτερο έλεγχο της παθολογίας που έχει εντοπιστεί.

2. Έλεγχος Μαστών

Ένας προληπτικός έλεγχος που μπορεί να κάνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μόνη της κάθε γυναίκα είναι η αυτοεξέταση μαστών. Ο Γυναικολόγος μπορεί να της διδάξει τον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης προκειμένου να μάθει να ελέγχει το στήθος της και με την ψηλάφηση κάποιου μορφώματος να απευθυνθεί αμέσως στον Γυναικολόγο της. Σε κάθε τακτική επίσκεψη στον Γυναικολόγο της μπορεί να ζητά από τον Ιατρό της να εξετάσει και ο ίδιος το στήθος της προκειμένου να ελέγξει και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει κάτι το παθολογικό. Στην ηλικία των τριάντα πέντε ετών θα πρέπει κάθε γυναίκα να κάνει την πρώτη της ψηφιακή μαστογραφία και τον πρώτο της υπερηχογράφημα μαστών, εξετάσεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στην συνέχεια σαν εξετάσεις αναφοράς. Η Ψηφιακή Μαστογραφία και το Υπερηχογράφημα Μαστών θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 35 ετών και ανάλογα με το ιστορικό κάθε γυναίκας.

3. Διακολπικό έγχρωμο υπερηχογράφημα και Doppler μήτρας και ωοθηκών

Ο έλεγχος των μαστών και το test Pap πρέπει να συμπληρώνονται πάντα από διακολπικό έγχρωμο υπερηχογράφημα και Doppler μήτρας και ωοθηκών, στα πλαίσια του τακτικού προληπτικού ελέγχου. Με την βοήθεια των υπερήχων ένας έμπειρος Γυναικολόγος μπορεί να απεικονίσει και να αναγνωρίσει αλλαγές στην μορφολογία της μήτρας (π.χ. πολύποδες, ινομυώματα) αλλά και στις ωοθήκες (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, κύστη ωοθηκών). Ο έγχρωμος υπέρηχος ενδείκνυται σαν screening test για αναγνώριση νεοπλαστικών μορφωμάτων στις ωοθήκες. Μπορεί να θεωρήθεί σαν test Pap ωοθηκών, μιας και ο καρκίνος των ωοθηκών μολονότι λιγότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Αυτό γιατί γίνεται αργότερα αντιληπτός κλινικά, γεγονός που μπορεί να το αντιστρέψει η χρήση έγχρωμου υπέρηχου ωοθηκών.
Με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τυχόν παθολογίας η γυναίκα αφενός μεν προστατεύει την γονιμότητά της, αφετέρου δε προλαμβάνει καταστάσεις, που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στην ποιότητα ζωής της αλλά και στην υγεία της.

Πρόληψη, Διάγνωση και Αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων

Το Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας παρέχει πλήρεις υπηρεσίες με στόχο την προαγωγή της γυναικείας υγείας.

Φροντίζουμε να έχουν καλή υγεία όλες οι γυναίκες σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους, κάτι το οποίο επιτυγχάνουμε με εξατομικευμένη φροντίδα.

Εφαρμόζουμε εξελιγμένες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης σε συνδυασμό με προσωπική επαφή, για να νιώθετε ασφαλείς.

Παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που έχουν στόχο την ολοκληρωμένη φροντίδα της γυναίκας.

Οι υπηρεσίες μας αφορούν τους τομείς της Γυναικολογίας, της Μαιευτικής, της Χειρουργικής (Λαπαροσκόπηση,Υστεροσκόπηση, Κολπικά Χειρουργεία) και της Αντιμετώπισης Υπογονιμότητας με δυνατότητα Εξατομικευμένης Διερεύνησης, Διάγνωσης και Θεραπείας βάσει δεδομένων που προκύπτουν απο τη μελέτη του μεταβολικού προφίλ του ασθενούς, σε συνεργασία και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μεγαλύτερων Κλινικών Εφαρμοσμένης Μεταβολομικής Ιατρικής σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μιλάνο, Ζυρίχη).

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνουν τα εξής:

 • Πλήρες Γυναικολογικό ChekUp.
 • Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα: Έγχρωμο Doppler Διακολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας Παραμητρίων Ωοθηκών
 • Τεστ Παπ κλασικό και Υγρής Φάσης (Thin Prep)
 • HPV DNA Tests Τυποποίηση και Ταυτοποίηση του Ιού των Αθρώπινων Θυλωμάτων        (HPV Typing)
 • Έλεγχος και θεραπεία Κονδυλωμάτων και λοιπών Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων
 • Κολποσκόπηση
 • Κολπικές Καλλιέργειες – Μοριακή Ανίχνευση Παθογόνων – Μέθοδος Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction – PCR)
 • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Διαταραχών Περιόδου: Αμηνόρροιας, Αραιομηνόρροιας, Μηνομητρορραγιών
 • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων Λειτουργικού Υπερανδρογονισμού, Αντίστασης στην Ινσουλίνη, Υπερτρίχωσης, Ακμής, Ανδρικού τύπου Παχυσαρκίας
 • Διερεύνηση και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με Προεμμηνόπαυση, Εμμηνόπαυση
 • Παθολογία Μαστού
 • Μελέτη Μεταβολικού προφίλ: Εξατομικευμένη Διάγνωση και Θεραπεία στην Μαιετική – Γυναικολογία και Υπογονιμότητα
 • Επιγενετική
 • Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία
 • Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και την Γυναικολογία
 • Ανανεωτική Ιατρική – Θεραπείες Αιμοπεταλίων (PRP)

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα παρπάνω θέματα στην σελίδα μας

dr-dimitrakopoulos.com

και να  επικοινωνήσετε μαζί μας

στα τηλέφωνα: 2106716126 και 6985646410

ή μέσω της εφαρμογής messenger.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ