Πολυκυστικές Ωοθήκες Σωματικό Βάρος & Αντίσταση στην Ινσουλίνη

7976
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υπολογίζεται ότι αφόρα τουλάχιστον μια στις δέκα γυναίκες, ηλικίας 20 έως 40 χρονών. Σήμερα, 75 και άνω χρόνια μετά την επίσημη «πρώτη» του σε ιατρικές δημοσιεύσεις, συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό γυναικολογικό πρόβλημα, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται. Ο όρος σύνδρομο σημαίνει άπλα ότι δεν υπάρχει μια αιτία και ένα η περισσότερα συμπτώματα που να συνδέονται ευθέως με την εμφάνιση του προβλήματος, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία.

– Διαταραχές στην έμμηνη ρύση,

– Παχυσαρκία,

– Υπογονιμότητα,

– Διαταραχές ωορρηξίας,

– Υπερανδρογονισμός,

– Στειρότητα,

– Υπερτρίχωση,

– Αυξημένη ακμή,

– Αυξημένοι κίνδυνοι σακχαρώδη διαβήτη και

– καρδιαγγειακής νόσου,

αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φάσμα ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει διαφορετικές μορφές στην εμφάνιση του και πολλαπλά αιτία, που εκτείνονται από την απλή αύξηση βάρους μέχρι την επινεφριδιακή νόσο, την υπερπρολακτιναιμία, τη θυρεοειδική νόσο και τους όγκους που παράγουν ανδρογόνα. Ακόμη και η διαταραχή ωορρηξίας μπορεί να είναι διαλείπουσα, μεταβαλλόμενη σε μεμονωμένες ασθενείς από φυσιολογική έμμηνη ρύση και ωορρηξία σε ολιγο-ωορρηξία και ανωορρηξία.

Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας όλων των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό. Η παχυσαρκία δεν είναι χαρακτηριστικός παράγοντας του συνδρόμουάλλα πάνω από 40% των γυναικών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Η αύξηση του βάρους μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τις διαταραχές του κύκλου, την υπερτρίχωση, την ακμή και να μειώσει την γονιμότητα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Η επίδραση αυτή της παχυσαρκίας οφείλεται στην αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια στην αύξηση της δράσης της ορμόνης αυτής.

Πολλές γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης λόγω αντίστασης στη δράση της. Συχνά η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι κληρονομική. Η αυξημένη αυτή παραγωγή της ινσουλίνης φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή ανδρικών ορμονών από τις ωοθήκες και επίσης συμβάλει στη δυσκολία απώλειας βάρους.

Διαβάστε περισσότερα:

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Σύγχρονα Ιατρικά Δεδομένα, Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Πολυκυστικές Ωοθήκες & Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ο ρόλος της διατροφής και του υγειούς τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων Υπογονιμότητας, Λειτουργικού Υπερανδρογονισμού, Αντίστασης στην Ινσουλίνη, Υπερτρίχωσης, Ακμής, Ανδρικού τύπου Παχυσαρκίας

Στο Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας μας παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες με στόχο την προαγωγή της γυναικείας υγείας. Φροντίζουμε να έχουν καλή υγεία όλες οι γυναίκες σε οποιαδήποτε φάση της ζωής τους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με εξατομικευμένη φροντίδα. Εφαρμόζουμε εξελιγμένες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης σε συνδυασμό με προσωπική επαφή, για να νιώθετε ασφαλείς.

Οι υπηρεσίες μας αφορούν τους κλάδους της Γυναικολογίας, της Μαιευτικής, της Χειρουργικής (Λαπαροσκόπηση,Υστεροσκόπηση, Κολπικά Χειρουργεία) και της Αντιμετώπισης Υπογονιμότητας με δυνατότητα Εξατομικευμένης Διερεύνησης, Διάγνωσης και Θεραπείας βάσει δεδομένων που προκύπτουν απο τη μελέτη του μεταβολικού προφίλ του ασθενούς, σε συνεργασία και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μεγαλύτερων Κλινικών Εφαρμοσμένης Μεταβολομικής Ιατρικής σε Ελλάδα και Ευρώπη (Μιλάνο, Ζυρίχη).

Σε σχέση με την Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων οι υπηρεσίες μας συμπεριλαμβάνουν:

  • Πλήρες Γυναικολογικό ChekUp.
  • Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα: Έγχρωμο Doppler Διακολπικό Υπερηχογράφημα Μήτρας Παραμητρίων Ωοθηκών
  • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Διαταραχών Περιόδου: Αμηνόρροιας, Αραιομηνόρροιας, Μηνομητρορραγιών
  • Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και Συνοδών Συνδρόμων Υπογονιμότητας, Λειτουργικού Υπερανδρογονισμού, Αντίστασης στην Ινσουλίνη, Υπερτρίχωσης, Ακμής, Ανδρικού τύπου Παχυσαρκίας
  • Μελέτη Μεταβολικού Προφίλ
  • Ορμονική και Υπερηχογραφική Παρακολούθηση Κύκλου Ωορρηξίας
  • Μελέτη Μεταβολικού προφίλ: Εξατομικευμένη Διάγνωση και Θεραπεία στην Μαιετική – Γυναικολογία και Υπογονιμότητα
  • Επιγενετική
  • Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία
  • Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και την Γυναικολογία

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα παρπάνω θέματα στην σελίδα μας

dr-dimitrakopoulos.com

και να  επικοινωνήσετε μαζί μας

στα τηλέφωνα: 2106716126 και 6985646410

ή μέσω της εφαρμογής messenger.

 

 

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ