Ποια η σημασία της μεγαλύτερης διάρκειας εμμηνορυσιακού κύκλου ή μη κανονικών εμμηνορυσιακών κύκλων;

2219
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Μεγάλης διάρκειας θεωρούνται οι εμμηνορυσιακοί κύκλοι που διαρκούν πάνω από 35 ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές η ωοθυλακιορρηξία δεν συμβαίνει  κανονικά κάθε μήνα, ενώ κάποιοι κύκλοι είναι ανωορρηκτικοί. Ο όρος ανωοθυλακιορρηξία περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες δεν παράγουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ώριμα ωάρια. Υπάρχουν πολλά αίτια για την κατάσταση αυτή στην οποία συμπεριλαμβάνονται διαταραχές του θυρεοειδούς, αύξηση της προλακτίνης, ορμονικές διαταραχές και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Όλες οι παραπάνω ορμονικές διαταραχές εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας και υπογονιμότητα, αυξάνουν και τον κίνδυνο αποβολών.

Μεγάλης διάρκειας εμμηνορυσιακοί κύκλοι αποτελούν ένδειξη ότι η ωοθυλακιορρηξία είτε αναστέλλεται, είτε δεν συμβαίνει  σταθερά κάτι το οποίο καθιστά δύσκολη την γονιμοποίηση.
Ακόμη, η απουσία κανονικής ωοθυλακιορρηξίας προκαλεί αύξηση της διάρκειας των εμμηνορυσιακών κύκλων. Στην περίπτωση κανονικών εμμηνορυσιακών κύκλων η πτώση των επιπέδων προγεστερόνης προκαλεί την έμμηνο ρύση.
Όταν το ωοθυλάκιο δεν ωριμάσει και δεν προκύψει ωοθυλακιορρηξία δεν παράγεται προγεστερόνη και το ενδομήτριο συνεχίζει να αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της δράσης των οιστρογόνων κάτι το οποίο προκαλεί ανώμαλες εμμηνορυσίες συχνά μεγάλης διάρκειας ή ροής.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ