Ποια γυναικολογικά συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια ανησυχητικά;

1735
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Κάποια γυναικολογικά συμπτώματα είναι εντελώς φυσιολογικά και δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν, υπάρχουν όμως και κάποια που θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να σας πιάνει πανικός, αφού πυελικοί, πόνοι, κνησμός και άλλα συμπτώματα τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρά.

Ας δούμε αναλυτικά πότε χρειάζεται να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας και πότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας:

Πυελικός πόνος:
Πότε δεν είναι ανησυχητικός: Κατά τη φυσιολογική διαδικασία της ωορρηξίας μπορεί να νιώσετε πόνο. Στο στάδιο της ωορρηξίας ορισμένες γυναίκες αισθάνονται έντονο ή κράμπα στην μια πλευρά στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος αλλάζει σημεία από μήνα σε μήνα.
Ο πυελικός πόνος, αν όντως εκδηλώνεται πάντα στο μέσον του κύκλου, μπορεί να διαρκεί δύο με τρεις ημέρες και γενικά θεωρείται φυσιολογικός.

Πότε μπορεί να είναι ανησυχητικός: Ο πόνος στο μέσον του κύκλου περνάει μετά την ωορρηξία, αλλά αν εμμένει ή δεν υποχωρεί, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.
Όταν μια γυναίκα ταλαιπωρείται από χρόνιο πυελικό πόνο, θα πρέπει να ελεχθεί το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης ή  ινομυωμάτων της μήτρας.
Επίσης, να  εξεταστεί το ενδεχόμενο φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με τρία συμπτώματα, όπως πυελικό πόνο, κολπικές εκκρίσεις και πυρετό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ισχυρός πυελικός ή κοιλιακός πόνος εμφανίζεται απροσδόκητα, ένδειξη ότι πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια. Μια ρήξη ή αιμορραγία κύστης στις ωοθήκες μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος πόνου.
Αν νιώσετε ξαφνικά  έντονο πυελικό πόνο, τότε ενδεχομένως και να υποδεικνύει στρέψη ωοθηκών. Ορισμένες ασθενείς εμφανίζουν επίσης ναυτία ή εμετό.
Ακόμη, αν έχετε περισσότερες από 15 ημέρες πρήξιμο, πυελική πίεση και συχνοουρία, σε καθημερινή βάση, τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περαιτέρω έλεγχο.
Τέλος, ο κοιλιακός πόνος και η κολπική αιμορραγία μπορεί να σηματοδοτούν έκτοπη κύηση, δηλαδή όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός της μήτρας. Εάν νιώσετε κάτι από τα παραπάνω συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Ακανόνιστη αιμορραγία

Πότε δεν είναι ανησυχητική: Αν λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση κηλίδων αίματος, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό. Στις θηλάζουσες μητέρες και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η κολπική ξηρότητα, σε συνδυασμό με την τριβή κατά την ερωτική επαφή, μπορούν να προκαλέσουν κηλίδες αίματος μετά την συνουσία.

Πότε μπορεί να είναι ανησυχητική: Αν  δεν λαμβάνετε κάποιο αντισυλληπτικό χαπί και έχετε ακανόνιστη αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα ή δύο, τότε θα πρέπει να το ελέγξετε.
Η ακανόνιστη αιμορραγία μπορεί να σηματοδοτεί πολλά πράγματα: περίοδοι που διαρκούν περισσότερο από το φυσιολογικό, αιμορραγία στο μέσο του μήνα, δύο εμμηνορρυσιακοί κύκλοι ανά μήνα, αιμορραγία μετά το σεξ και άλλα μη φυσιολογικά συμπτώματα.
Η μη φυσιολογική αιμορραγία μπορεί προκύπτει από πολλαπλά αίτια και όχι κατ’ ανάγκη σοβαρά, μεταξύ των οποίων πολύποδες, ινομυώματα, περι-εμμηνόπαυση.
Ακόμη, τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο.
Εάν  έχετε αιμορραγία μετά από κάθε σεξουαλική επαφή είναι ανησυχητικό σύμπτωμα , καθώς ο τράχηλος ερεθίζεται εύκολα και συνήθως αυτό συμβαίνει αν υπάρχει κάποια κολπική λοίμωξη . Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορούν να προκαλέσουν τραχηλικές αλλοιώσεις και αιμορραγία μετά την ερωτική επαφή.
Τέλος, αν είστε σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με την οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία, καθώς μπορεί να είναι πιθανό σύμπτωμα καρκίνου της μήτρας. Εκτός από την μετεμμηνοπαυσική αιμορραγία, οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία πριν την εφηβεία ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει επίσης να επικοινωνήστετε άμεσα με το γυναικολόγο σας.

Κολπικές εκκρίσεις

 

Πότε δεν είναι ανησυχητικές: Οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις οι οποίες συμβαίνουν κοντά στην ωοθυλακιορρηξία και δεν έχουν περίεργο χρώμα ή οσμή, θεωρούνται φυσιολογικές.

Πότε μπορεί να είναι ανησυχητικές: Στα μη φυσιολογικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η έντονη οσμή, ο ασυνήθιστα μεγάλος όγκος εκκρίσεων, ο κνησμός, ο ερεθισμός, το αίσθημα καύσου, το ασυνήθιστο χρώμα, και το αίμα.
Τα περισσότερα αίτια των μη φυσιολογικών εκκρίσεων είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Συνήθως, οι κολπικές λοιμώξεις  μπορεί να προκαλέσει εκκρίσεις. Στις συνηθέστερες περιλαμβάνονται λοιμώξεις από μύκητες, βακτήρια ή τριχομονάδες. Επειδή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογικές εκκρίσεις, επισκεφθείτε τον γιατρό εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.
Τέλος, επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε μη φυσιολογική εμμένουσα υδαρή έκκριση, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου των σαλπίγγων.

Κνησμός

Πότε δεν είναι ανησυχητικός: Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κνησμό χωρίς εκκρίσεις, κάτι που συχνά εμφανίζουν εκείνες που κάνουν τακτική χρήση σαπουνιών με άρωμα ή προϊόντων για την ευαίσθητη περιοχή, ή ακόμη και λιπαντικών τζελ με άρωμα. Όλες οι λοσιόν με άρωμα συνήθως προκαλούν πρόβλημα. Ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανίσετε έντονο κνησμό και ερεθισμό.
Αν και ο κνησμός των γεννητικών οργάνων δεν είναι κάτι σοβαρό, καλό είναι να το αναφέρετε στον γιατρό σας αν σας ενοχλεί πολύ έντονα.

Πότε μπορεί να είναι ανησυχητικός: Αν ο κνησμός συνοδεύετε και από αλλαγές του δέρματος, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε και να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Οποιαδήποτε αλλοίωση του αιδοίου με κνησμό ή του κόλπου θα πρέπει να εξεταστεί για να αποκλειστεί κάποια φλεγμονή ή πάθηση.

Κολπική ξηρότητα

Πότε είναι αναμενόμενη: Η κολπική ξηρότητα σε θηλάζουσες μητέρες ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι αναμενόμενη, αλλά μπορεί να προκαλέσει κηλίδες αίματος μετά την ερωτική επαφή. Η ξηρότητα εξαφανίζεται μετά την έναρξη της ωορρηξίας και το τέλος του θηλασμού.

Πότε χρειάζεται να ενημερώσετε το γιατρό: Η κολπική ατροφία είναι σημαντική στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επειδή οι ηλικιωμένες έχουν λιγότερα οιστρογόνα, ο κολπικός ιστός αποδυναμώνεται ή ατροφεί και είναι ξηρός και ερεθισμένος. Η κολπική ξηρότητα δεν κάνει απλώς επώδυνη την επαφή, αλλά καθιστά τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
Δεν θα πρέπει να ντρέπεστε να αναφέρετε στον γιατρό σας τα συμπτώματα κολπικής ξηρότητας. Οι περισσότερες γυναίκες ανακουφίζονται με  κρέμες οιστρογόνων ή gel που εφαρμόζονται τοπικά.

Πληγές ή εξογκώματα στην ευαίσθητη περιοχή

Πότε δεν είναι ανησυχητικά: Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σμηγματογόνες κύστες στην βουβωνική περιοχή, ή οι έγκυες μπορεί να εμφανίσουν κιρσούς που μοιάζουν με εξογκώματα του αιδοίου όταν στέκονται όρθιες. Όλα τα παραπάνω είναι καλοήθη. Αλλά ορισμένοι όγκοι και πληγές μπορεί να είναι κάτι σοβαρότερο, άρα είναι προτιμότερο να ελέγχονται πάντα από γιατρό.

 

Πότε μπορεί να είναι ανησυχητικά: Οι πληγές στην περιοχή του αιδοίου μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο ή μόλυνση από έρπητα.
Στα συμπτώματα του καρκίνου του αιδοίου περιλαμβάνονται μη φυσιολογικά εξογκώματα, οιδήματα που μοιάζουν με σπίλους, κόκκινες πλατιές πληγές που δεν επουλώνονται. Μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστούν  εκδορές.
Επίσης, το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί και στο αιδοίο. Στα συμπτώματά του συγκαταλέγονται οι καφέ ή μελανού χρώματος σπίλοι στην γεννητική περιοχή και στο άνοιγμα του κόλπου.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ