Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες αργότερα, ζουν περισσότερο

357
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Οι γυναίκες που αποκτούν μωρό μετά την ηλικία των 30 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Αν και οι ειδικοί γονιμότητας έχουν προειδοποιήσει ότι η τάση των γυναικών να καθυστερούν την εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, μια νέα μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα της Πορτογαλίας φέρνει καλά νέα στις μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η έρευνα συνέκρινε το προσδόκιμο ζωής των μητέρων στις ευρωπαϊκές χώρες: οι γυναίκες που έγιναν μητέρες αργότερα στη ζωή τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από όσες έγιναν μητέρες στην εφηβεία ή στη δεκαετία των 20, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Public Health.

«Το πιο σχετικό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο, όσο μεγαλύτερες είναι, όταν μένουν έγκυες στο πρώτο τους παιδί», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Από πολλούς παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών, «Ο πιο εκπληκτικός παράγοντας είναι η ηλικία των γυναικών όταν μένουν έγκυες, γεγονός που μπορεί να συστήσει την προώθηση της εγκυμοσύνης στη δεκαετία των 30 ετών».

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause, επίσης διαπίστωσε ότι οι μητέρες που απέκτησαν παιδί σε ηλικία 33 ετών ή αργότερα ήταν τρεις φορές περισσότερο πιθανό να έχουν ορισμένους δείκτες DNA για μακροβιότητα από τις μητέρες που γέννησαν νεότερες. Αλλά καμία μελέτη δεν παρείχε μια εξήγηση για το γιατί οι μεγαλύτερες μητέρες μπορεί να ζουν περισσότερο.

Οι γυναίκες που συλλάβουν αργότερα στη ζωή τείνουν να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και να έχουν καλύτερη μόρφωση, δήλωσε ο ειδικός γονιμότητας Δρ Winston. Οι γυναίκες με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, επειδή μπορούν να «αντέξουν» οικονομικά, πιο υγιεινούς τρόπους ζωής, όπως πρόσθεσε ο γιατρός.

Οι γυναίκες που σκοπεύουν να έχουν παιδιά αργότερα στη ζωή τους έχουν προειδοποιηθεί από ειδικούς γονιμότητας ότι μπορεί να δυσκολευτούν τελικά να αποκτήσουν παιδιά, καθώς οι πιθανότητες σύλληψης είναι μικρότερες, από ότι στις γυναίκες που είναι στα 20 τους.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ