Με πιέζει για παιδί – Πιθανοί λόγοι

264

 

Όσο παράξενο και αν ακούγεται σε κάποιες από εμάς, υπάρχουν άντρες οι οποίοι έχουν αποφασίσει πολύ νωρίτερα από την σύντροφό τους πως είναι έτοιμοι να κάνουν οικογένεια. Με πιέζει για παιδί! Το έχουμε ακούσει πολλές φορές από γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού οι ίδιες δεν αισθάνονται έτοιμες αλλά φοβούνται μήπως με την άρνησή τους τελικά χάσουν τον σύντροφό τους. Μπορεί να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας θέσει τα ηλικιακά όρια για την απόκτηση ενός παιδιού ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αισθανόμαστε και έτοιμες. Κάποιες φορές οι ήδη πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας ή η ανάγκη μας να εξελιχθούμε στον τομέα της εργασίας μας, δημιουργούν πρόβλημα στην απόφαση απόκτησης ενός παιδιού. Δεν αρκεί ο σύντροφός μας να αισθάνεται έτοιμος. Κάποιες φορές οι προτεραιότητές μας δεν μας το επιτρέπουν

Με πιέζει για παιδί! Σίγουρα είναι το πιο όμορφο κομμάτι στη ζωή μιας γυναίκας αλλά είναι και το πιο δύσκολο. Τουλάχιστον όσο παραμένει στην σκέψη! Ποια γυναίκα δεν έχει νιώσει περίεργα και φοβισμένη στην ιδέα της μητρότητας. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι άντρες γίνονται λίγο πιο πιεστικοί σε αυτό το θέμα απ’ όσο θα έπρεπε αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την καλή πρόθεση συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις. Το θέμα της απόκτησης ενός παιδιού είναι καλό να βρίσκει σύμφωνους κατόπιν ώριμης σκέψης και τους δυο. Γιατί όμως ένας άντρας μπορεί να γίνει τόσο πιεστικός και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση; Ας δούμε παρακάτω τους πιθανούς λόγους που ένας άντρας μπορεί να πιέζει για παιδί την σύντροφό του και πώς θα ήταν καλό να αντιδράσουμε!

Με πιέζει για παιδί – Πιθανοί λόγοι

1)Αισθάνεται έτοιμος

Ένας άντρας μπορεί να γίνει πιεστικός όταν αισθανθεί έτοιμος να δημιουργήσει την δική του οικογένεια. Συνήθως ακούμε να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή μια γυναίκα να προσπαθεί να πείσει τον σύντροφό της να αποκτήσουν παιδί αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι άντρες κρατάνε ουδέτερη εως αρνητική στάση απέναντι σε αυτό το θέμα. Τις περισσότερες φορές είναι η οικονομική κατάσταση που μπορεί να τους κρατάει πίσω αλλά και η σκέψη των υποχρεώσεων που θα δημιουργηθούν. Όταν, όμως, αισθανθεί έτοιμος και πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τότε εκφράζει την επιθυμία του για την απόκτηση ενός παιδιού. Ειδικά όταν αισθανθεί πως η σύντροφός του είναι η κατάλληλη για να συνεχίσει μαζί της. Έτσι αν έχει γίνει λίγο παραπάνω πιεστικός σε αυτό το θέμα, δείτε τι συμβαίνει πριν αμφισβητήσετε τις καλές του προθέσεις. Πολλοί είναι οι άντρες που δεν τους αρκεί απλά να μένουν με την σύντροφό τους αλλά επιθυμούν να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

2)Θέλει να μας βάλει σε μία τάξη

Υπάρχει μία κατηγορία αντρών που θεωρούν πως ένα παιδί θα μας «συμμαζέψει»! Θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με το παιδί μας οπότε θα αναγκαστούμε να βάλουμε σε μία τάξη τη ζωή μας που πιστεύουν πως αυτή την στιγμή δεν έχουμε. Ουσιαστικά ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν είναι έτοιμοι για μια τέτοια αλλαγή στην καθημερινότητα. Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την σύντροφό τους ένα παιδί είναι η μόνη αποτελεσματική λύση στο μυαλό τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε άντρες που διατηρούν την σκέψη της παλιάς σχολής. Η γυναίκα είναι για το σπίτι! Φυσικά και δεν είναι κάτι προσβλητικό και όλες οι γυναίκες θα θέλαμε να έχουμε την δυνατότητα να παραμένουμε στο σπίτι ώστε να μεγαλώσουμε όπως εμείς θέλουμε τα παιδιά μας αλλά δυστυχώς οι πιεστικοί πλέον ρυθμοί της καθημερινότητας δημιουργούν για κάποιες γυναίκες διαφορετικά δεδομένα. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι για ποιον λόγο ο σύντροφός μας έχει γίνει τόσο πιεστικός. Αν αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο για να «μαζέψει» κατά την γνώμη του εμάς τότε μάλλον δεν είναι και τόσο σωστή και ώριμη προσέγγιση.

3)Οι φίλοι του έχουν κάνει οικογένεια

Όπως και οι γυναίκες έτσι και οι άντρες μπορεί να επηρεαστούν βλέποντας γύρω τους  φίλους να προχωρούν στη ζωή τους και να δημιουργούν οικογένεια. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αφού κάποιες φορές χρειαζόμαστε ένα ταρακούνημα για να θέσουμε εκ νέου τις προτεραιότητές μας. Ας πούμε πως ίσως είναι ένα κίνητρο για να συνειδητοποιήσουν πως και αυτοί χρειάζονται το ίδιο για να αισθανθούν πλήρεις. Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αρνητικές αν αντιληφθούμε πως ζηλεύει με την καλή έννοια την οικογενειακή ζωή των φίλων του. Δεν σημαίνει απόλυτα πως παρασύρονται και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για να εξαντλήσουν τον αυθορμητισμό τους. Άλλωστε σκεφτείτε πως δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που χρειάστηκε να πάρουν αγκαλιά ένα βρέφος για να συνειδητοποιήσουν τελικά πόσο σημαντική είναι η μητρότητα.

4)Πιέζεται από τους γονείς του

Οι γονείς τόσο των γυναικών όσο και των αντρών πολλές φορές συνηθίζουν να μιλούν για το θέμα της εξέλιξης της σχέσης και την απόκτηση ενός παιδιού. Αν και το συναντάμε περισσότερο από την μεριά των γυναικών αφού πιέζει κάποιες φορές ο χρόνος, ωστόσο μπορεί να συμβεί και από την μεριά των αντρών. Η ανάγκη τους για ένα εγγονάκι ίσως τους κάνει λίγο πιο πιεστικούς. Αυτό επηρεάζει συνήθως την σχέση του ζευγαριού. Έχουμε παρατηρήσει σε κάποιες περιπτώσεις οι άντρες να κάνουν λόγο για ένα παιδί χωρίς γνωρίζουν απόλυτα πόσο ανάγκη το έχουν οι ίδιοι. Δίνουν περισσότερο σημασία στην πίεση που του ασκούν οι γονείς τους οποίους δεν θα ήθελε να κακοκαρδίσει. Επειδή όμως δεν βλέπουμε ποτέ τα πράγματα μονόπλευρα, αρκετά ζευγάρια στο συγκεκριμένο θέμα ευγνωμονούν τους γονείς τους που τους πίεσαν λίγο παραπάνω!

Με πιέζει για παιδί – Τι να κάνετε

Αρχικά η επιλογή για την απόκτηση ενός παιδιού πρέπει να είναι δική σας και σίγουρα να το έχετε σκεφτεί πολύ σοβαρά. Αν ρωτήσουμε τις περισσότερες γυναίκες που απέκτησαν παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία θα μας απαντήσουν πως δεν αισθανόντουσαν έτοιμες. Είναι μία άγνωστη κατάσταση που μας αγχώνει και δεν μπορούμε να ξέρουμε από πριν πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε εξ’ αρχής πως θα αλλάξει η καθημερινότητά μας και ο τρόπος ζωής μας γενικότερα. Γι’ αυτό την καλό είναι να έχουμε πάρει την απόφαση από κοινού με τον σύντροφό μας. Άλλες γυναίκες πιέζονται από τον σύντροφο και άλλες από τον χρόνο! Το θέμα είναι πόση αγάπη έχουμε μέσα μας να προσφέρουμε σε αυτό το νέο μέλος και οι δυο πλευρές και πόσο δεμένοι είμαστε μεταξύ μας ώστε να γίνουν «αληθινοί γονείς» γι’ αυτό το παιδί.

Συζητήστε αρχικά με τον εαυτό σας και αναρωτηθείτε για ποιον λόγο αισθάνεστε πίεση από τον σύντροφό σας για ένα παιδί. Τι είναι αυτό που σας φρενάρει; Δεν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας; Θα θέλατε λίγο αργότερα; Έχετε άλλες προτεραιότητες; Δεν σας βοηθούν οι καταστάσεις; Στην συνέχεια μιλήστε ανοιχτά στον σύντροφός σας για τις ανησυχίες σας και μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο τραγικά. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά ζευγάρια αλλά όλοι γνωρίζουμε πως κανένας δεν μπορεί να στερήσει από τον άλλον την ανάγκη του για οικογένεια. Καλό είναι τα ζευγάρια να βρίσκουν την χρυσή τομή χωρίς πιέσεις. Να μιλάμε ξεκάθαρα για τις ανάγκες μας αφού πρώτα τις γνωρίσουμε. Αν θεωρείτε πως η δεδομένη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για ένα παιδί συζητήστε το ήρεμα και με επιχειρήματα, δώστε του να καταλάβει πως καλό είναι να το ξανασυζητήσετε λίγο αργότερα. Αν πάλι δεν επιθυμείτε την απόκτηση ενός παιδιού και είστε σίγουρες γι’ αυτό, καλό είναι να ενημερώσετε τον σύντροφό σας.

ΠΗΓΗ

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουργικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ