Μαστεκτομή και η ψυχολογική της διαχείρηση

241
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

 

Μαστεκτομή

Το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τόσο τη γυναίκα που αναγκάζεται ή επιλέγει να προχωρήσει σε μερική ή ολική μαστεκτομή, όσο και το θεράποντα γιατρό της, είναι η ψυχική υγεία της και η σεξουαλική και προσωπική της ευεξία.

Οι περιορισμένες σε έκταση επεμβάσεις στο μαστό, σε σύγκριση με την μαστεκτομή, δεν φαίνεται να ελαττώνουν τη συχνότητα των σεξουαλικών προβλημάτων, παρά το γεγονός ”ότι αυτό λέει η λογική”. Οι γυναίκες ανησυχούν συνήθως περισσότερο για τον κίνδυνο υποτροπής και αυτό επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ψυχολογία τους καθώς και την ανάρρωση τους. Σημασία έχει η προσέγγιση κάθε γυναίκας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Οι νεότερες γυναίκες και αυτές καλής γενικής εμφάνισης δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη διατήρηση της ανατομικής ακεραιότητας. Η άμεση ανακατασκευή του μαστού συνοδεύεται από χαμηλότερη ψυχική νοσηρότητα, αλλά ως προς τη σεξουαλική νοσηρότητα δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά.

Τελικά φαίνεται ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον και ο κίνδυνος υποτροπής αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές ψυχικής επιβάρυνσης σε κάθε μορφή καρκίνου. Η βοηθητική ψυχολογική θεραπεία  έχει μεγάλη σημασία τόσο στη διαδικασία προσαρμογής  στη νόσο όσο και στην ποιότητα ζωής και είναι αυτή ακριβώς που λείπει από την τεχνοκρατική ιατρική σήμερα.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ