Κονδυλώματα σε γυναίκες και άνδρες: Πρόληψη, Διάγνωση Θεραπεία & Επιπτώσεις στην Υγεία.

8002
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Σύμφωνα με νέα στατιστικά δεδομένα, περίπου 75%  ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), αλλά δεν το γνωρίζουν. Ο HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και έχει μεγαλύτερη συχνότητα σε νέα άτομα και εφήβους. Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 180 τύποι HPV. Ανάλογα με τον τύπο του ο ιός μπορεί να μετατρέψει  υγιή  κύτταρα σε παθολογικά, να προκαλέσει οξυτενή κονδυλώματα, δηλαδή ογκίδια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών που μοιάζουν με σπίλους, (1% στους άνδρες και 10% στις γυναίκες) και  προκαρκινικές αλλοιώσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν  μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας  ή σπανιότερα καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό μέχρι την εκδήλωση του ποικίλλει, από μήνες μέχρι χρόνια ενώ μεγάλα είναι τα ποσοστά ασυμπτωματικών φορέων του HPV.

Προστασία  έναντι της  HPV λοίμωξης επιτυγχάνεται σε γυναίκες και άνδρες κυρίως με την χρήση προφυλακτικού και προληπτικό εμβολιασμό.

Η HPV λοίμωξη μπορεί να διαγνωστεί σε  γυναίκες και άνδρες με πολλούς τρόπους όπως  ανίχνευση κονδυλωμάτων,   κυτταρολογική εξέταση – Τεστ Παπανικολάου,  HPV DNA Tests με Αλυσυδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης (PCR),   κολποσκόπηση, πεοσκόπηση, ουρηθροσκόπηση, πρωκτοσκόπηση και ιστολογική εξέταση σε υλικό βιοψίας.

Μεγάλη σημασία έχει η  έγκαιρη διάγνωση HPV λοίμωξης ώστε αν χρειαστεί να γίνει στον σωστό χρόνο η κατάλληλη θεραπεία και για τον λόγο αυτό συνιστάται από τους ιατρούς συχνός προληπτικός έλεγχος ιδιαίτερα εάν έχει ήδη διαγνωστεί HPV λοίμωξη σε κάποιον ασθενή ή σε ερωτικό  σύντροφο υγιούς ατόμου. Έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες με κονδυλώματα συνήθως παρουσιάζουν και HPV αλλοιώσεις στον τράχηλο και συνεπώς χρήζουν συχνής παρακολούθησης.

Διαβάστε Περισσότερα:

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Η συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Εμβολιασμός έναντι του HPV. Οφέλη στην υγεία και ασφάλεια του εμβολίου.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Μια συχνή, επίκτητη νόσος που είναι δυνατόν να προληφθεί.

Ο σημαντικός ρόλος της ενημέρωσης σεξουαλικής υγείας στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας: Ο ρόλος εμβολιασμού κατά της HPV λοίμωξης, του Τεστ Παπανικολάου, της Κολποσκόπησης και των HPV DNA Tests.

Test Pap: η πρώτη γραμμή εντόπισης προβλημάτων του τραχήλου της μήτρας

Thin Prep – Test Pap

HPV DNA TESTS

Κολποσκόπηση για καλύτερη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Γιατί οι γυναίκες είναι ευαίσθητες στις μολύνσεις;

3 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα έχουν τον ιό των κονδυλωμάτων, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Τι προκαλούν οι ιοί των κονδυλωμάτων;

Πως μεταδίδεται ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV)

Πoιοί κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV);

Κονδυλώματα στους άνδρες

Πόσος χρόνος μεσολαβεί από την επαφή με τον ιό των κονδυλωμάτων μέχρι την εκδήλωση αλλοιώσεων

Οι τρείς εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει κάθε γυναίκα

Η πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν αφορά μόνο τις νέες γυναίκες.

Καλοκαιρινές Λοιμώξεις

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή λοίμωξη από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από τους ιούς των κονδυλωμάτων και του απλού έρπη

Προστατευθείτε από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ποσοστά αποτυχίας του ανδρικού προφυλακτικού

Πρόληψη, Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων και αλλοιώσεων λόγω HPV  λοίμωξης:

Η πρωτογενής πρόληψη, των κονδυλωμάτων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συμπεριλαμβάνει τον εμβολιασμό κατά της HPV λοίμωξης και τις μεθόδους αναστολής της έκθεσης του ατόμου σε παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η δευτερογενής πρόληψη συμπεριλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις που συντελούν στην έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών καταστάσεων ή του καρκίνου σε αρχικά στάδια. Αυτές είναι:

 1. Η κυτταρολογική εξέταση επιχρισμάτων από τον ένδο- και έξω-τράχηλο κατά Παπανικολάου 1 χρόνο μετά την έναρξη σεξουαλικών επαφών ή μετά το 21ο έτος της ζωής. (Σύμφωνα με τις οδηγίες εταιριών κολποσκόπισης και παθολογίας τραχήλου).
 2.  HPV DNA Tests. Πρόκειται για μεθόδους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού  HPV σε κυτταρολογικό υλικό από ύποπτες θέσεις που μπορεί να έχουν μολυνεί από τον HPV (π.χ. αλλοιώσεις στο δέρμα ή τον τράχηλο της μήτρας.)
 3. Κολποσκόπηση. Πρόκειται για μέθοδο εξέτασης του τραχήλου της μήτρας αλλά και ολόκληρου του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας σε μεγέθυνση έως και 24 φορές και υπό δυνατό και ειδικό φως. Με την παραπάνω μέθοδο γίνεται δυνατή η εκτίμηση των προδρόμων μεταβολών της προδιηθητικής νόσου και επίσης μπορούμε να πάρουμε βιοψίες.

Οι προδιηθητικές μορφές είναι 100 φορές συχνότερες από τον διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τον παραπάνω λόγο η πρόληψη, πρωτογενής ή δευτερογενής έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Πιο αναλυτικά στο Κέντρο Γονιμότητας και Γυναικολογίας παρέχουμε πλήρεις υπηρεσίες  πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας κονδυλωμάτων και αλλοιώσεων λόγω HPV  λοίμωξης που συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Πλήρες Γυναικολογικό ChekUp
 • Εμπεριστατωμένη και εξατομικευμένη ενημέρωση αναφορικά με το σύνολο των σύγχρονων δυνατοτήτων πρωτογενούς πρόληψης της HPV λοίμωξης ανάλογα με το ιστορικό και τις ιδιεταιρότητες του κάθε ατόμου.
 • Τεστ Παπ κλασικό και Υγρής Φάσης (Thin Prep)
 • HPV DNA Tests Τυποποίηση και Ταυτοποίηση του Ιού των Αθρώπινων Θυλωμάτων        (HPV Typing)
 • Κολπικές Καλλιέργειες – Μοριακή Ανίχνευση Παθογόνων – Μέθοδος Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction – PCR)
 • Έλεγχος και θεραπεία Κονδυλωμάτων και λοιπών Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων
 • Παρακολούθηση και αντιμετώπιση αλλοιώσεων τραχήλου της μήτρας.
 • Κολποσκόπηση, λήψη βιοψίας, και αντιμετώπιση ανάλογα με την περίπτωση (ηλεκτροκαυτηριασμός, κρυοπηξίες, εφαρμογές Laser, χειρουργική αντιμετώπιση)

Διαβάστε Περισσότερα: Κέντρο Γονιμότητας & Γυναικολογίας : Φιλοσοφία και Υπηρεσίες

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα παρπάνω θέματα στην σελίδα μας

dr-dimitrakopoulos.com

και να  επικοινωνήσετε μαζί μας

στα τηλέφωνα: 2106716126 και 6985646410

ή μέσω της εφαρμογής messenger.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Γυναικολογία - Μαιευτική - Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ"

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ