Κολποσκόπηση για καλύτερη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

1420
Dr Dimitrakopoulos Γούναρη 196 Γλυφάδα τηλ. 210 6716126

Το κολποσκόπιο είναι ένα ειδικό μικροσκόπιο που μας επιτρέπει την άμεση παρατήρηση του τραχήλου της μήτρας αλλά και ολόκληρου του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας υπό δυνατό και ειδικό φως και μεγέθυνση συνήθως μέχρι 14 φορές δηλαδή ανάμεσα στις δυνατότητες του γυμνού οφθαλμού και αυτές του μικροσκοπίου. Τα περισσότερα κολποσκόπια είναι εξοπλισμένα με ειδική κάμερα που μας επιτρέπει την καταγραφή εικόνων.

Με την παραπάνω μέθοδο γίνεται δυνατή η εκτίμηση των προδρόμων μεταβολών της προδιηθητικής νόσου και επίσης μπορούμε να πάρουμε βιοψίες. Η κολποσκόπηση δεν αντικαθιστά τις υπόλοιπες μεθόδους διάγνωσης ανωμαλιών του τραχήλου αλλά είναι μια επιπρόσθετη και πολύ σημαντική μέθοδος η οποία εφαρμόζεται συνήθως σε ασθενείς με παθολογικά τεστ Παπανικολάου. Η Κολποσκόπηση μας επιτρέπει να διακρίνουμε περιοχές που παρουσιάζουν δυσπλασία των επιθηλιακών κυττάρων και ανωμαλίες του ιστού ή των αγγείων που δεν είναι δυνατόν να τις διακρίνουμε με άλλη μέθοδο. Χημικές ουσίες και χρώσεις χρησιμοποιούνται για να διακρίνουμε ευκολότερα ύποπτες περιοχές από τις οποίες μπορούμε να λάβουμε βιοψίες. Με τη χρήση της κολποσκόπησης περιορίζεται η ανάγκη λήψης τυφλών βιοψιών από τον τράχηλο, μέθοδος που δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία. Επίσης περιορίστηκε η αναγκαιότητα κωνοειδούς εκτομής του τραχήλου για βιοψία. Η κολποσκόπηση μας δίνει την δυνατότητα να εντοπίσουμε περιορισμένες έκτασης βλάβες σε συγκεκριμένες θέσεις του τραχήλου και να λάβουμε με ακρίβεια βιοψίες από εκείνες τις θέσεις. Συνεπώς μας εξασφαλίζει καλύτερη διάγνωση και σωστή θεραπεία.

Ο προληπτικός έλεγχος με Test Pap κολποσκόπηση και DNA τυποποίηση του ιού είναι τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε για την πρόληψη των συνεπειών από τη μόλυνση του ιού HPV.

Ταυτόχρονα υπάρχουν μορφές μόλυνσης που πρέπει απλώς να παρακολουθούνται (διαγνωσμένη απλή HPV μόλυνση, η ελαφρού βαθμού δυσπλασία) και μορφές που πρέπει να θεραπεύονται (υψηλού βαθμού δυσπλασία).

Για όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν η επίπτωση της μόλυνσης στην ψυχολογία και την σεξουαλική ζωή της ασθενούς, η ηλικία της, ο τύπος του ιού καθώς και η γνώμη του εξειδικευμένου στο αντικείμενο γυναικολόγου.

Ιωάννης Κ. Δημητρακόπουλος

Μαιευτήρας - Χειρουργός - Γυναικολόγος

Τηλ.: 210 6716126 Κιν.: 6985 64 64 10

Ιατρείο: Λεωφ. Δημητρίου Γούναρη 196 Γλυφάδα Τ.Κ. 166 74

Εξατομικευμένη εφαρμογή πρωτοποριακών ιατρικών τεχνικών στην υπηρεσία της σύγχρονης γυναίκας.

Γυναικολογία - Μαιευτική - Εξατομικευμένη Διερεύνηση και Αντιμετώπιση Ανδρικής και Γυναικείας Υπογονιμότητας - Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή -Επιγενετική - Εφαρμοσμένη Γυναικολογική Βιοχημεία – Ενδοκρινολογία - Μικροθρεπτική και Ιατρική Διατροφή στην Κύηση, την Υπογονιμότητα και τη Γυναικολογία - Συνεργάτης Μαιευτηρίων "Μητέρα" και "Λητώ" - Μέλος της Εταιρίας Αισθητικής Ιατρικής και Αναίμακτης Χειρουρικής (SAMNAS)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ